Re: Nárok na mateřskou
Vzhledem k tomu, že jste si platila nemocenské pojištění jako OSVČ, tak se vám toto období taky započítá do pojištěných dnů. Budete tedy mít 270 pojištěných dnů před nástupem na PPM. Mateřská se bude počítat z posledního pracovního poměru. Pro vás je jediné nebezpečí, že jste pravděpodobně ve zkušební době, takže se s vámi třeba zaměstnavatel bude chtít rozloučit. Doporučuji platit si nemocenské pojištění jako OSVČ pro jistotu dál.
Mě jen zajímalo z čeho se mateřská bude počítat,jestli z posledního příjmu.Nebo se bude sčítat i z minulého zaměstnání, nebo se sečtě osvč a HPP dohromady .Četla jsem že se pro výpočet použije příjem za posledních 12 měsíců a já když vše půjde hladce budu zaměstnaná jen 7 měsíců
Já jsem hned v první odpovědi napsala, že se bude počítat z posledního pracovního poměru. Ve vašem případě tedy z rozhodného období 1.4. až poslední ukončený měsíc před nástupem na PPM. Nástup na PPM je 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu.
Jestli budete mít 270 pojištěných dnů jako OSVČ a nebudete po dobu PPM podnikat osobně, můžete mít PPM i jako OSVČ. Tam je složitější výpočet, zkuste se podívat na stránky ČSSZ, jsou tam nějaké příklady, třeba tam bude něco podobného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.