Re: fakturace ze Slovenska
Ano, slovenská kapela bude mít koncert v Čechách. Je domluveno, že dostane 70% ze vstupného. Faktura by měla být na českou společnost - spolek, který je sice plátcem DPH, ale z této činnosti ( hlavní činnost - poslání ) si DPH nárokovat nebude.
Slovenská firma nás tlačí s tomu, že bude muset v Čechách odvést " srážkovou daň" 15% a chce navýšení % ze vstupného co se mi zdá úpný nesmysl.
Chtěla bych vědět jak to vlastně probíhá při fakturaci Slovensko - Čechy. Děkuji.
Mám to naopak, česká agentura, která zastupuje české umělce, vystavuje faktury na SLovensko, předmětem fakturace je vystoupení umělce (skupiny). Fakturujeme v režimu reverse charge podle §9 ZDPH.
Je pravda, že někteří pořadatelé na Slovensku chtějí mít fakturaci rozdělenou na samotné honoráře umělcům a ostatní, protože z těchto honorářů podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění a podle slovenského daňového zákona srážejí 19% daň.
Přiznám se, že Vám nerozumím.
§10b říká:
službu spočívající v oprávnění ke vstupu na takovou akci, včetně služby přímo související s tímto oprávněním
A když já jako agentura fakturuji vystoupení umělce na nějaké akci, tak se vstupným nemám nic společného....... A to i když můj honorář bude třeba 70% z vybraného vstupného, protože to je jen způsob stanovení honoráře, není to služba související se vstupným....
Děkuji Vám všem za ochotu. Ale je to pro mě dost náročné. Pokud by jste měl někdo chvilku a napsal mi to jednoduše, byla bych vám moc vděčná.
např. Faktura by měla být bez DPH, do přiznání k DPH vstupuje do těchto řádků, nevstupuje do přiznání k DPH. Slovenský dodavatel je povinnen zaplatit v Čechách srážkovou daň 15 %..... Děkuji za znalé lidičky.
zde jsem našla k té srážkové dani
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d41740v52711-principy-zdanovani-prijmu-zahranicnich-sportovcu-a-umelcu-v/?search_query=$index=85%20sortkey0min:20101201&order_by=&order_dir=&type=&search_results_page=22
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.