Re: změna podoby jména_cizinec_VZP
Dobrý den,
prosím o radu. Nastoupil k nám cizinec, kterého jsem nahlásila na VZP a přišla mu kartička pojištěnce. Nicméně si uvědomil, že nám řekl jinou podobu jména než má na pasu a potřeboval by to sjednotit i kvůli povolení k pobytu. Chtěla jsem se zeptat jak je možné u VZP nahlásit změnu jména zaměstnance?
Pán si volal sám na VZP a řekli mu, že to musí udělat zaměstnavatel.
Děkuji moc za rady.
>napíšete přihlášku se správným jménem
>ono se stane, že se opravdu napíše špatně příjmení
>atd. na úřadech jsou rádi, že mají taky vše v pořádku
Nechápu - takže budou mít na ZP dvě přihlášky? A co se stane s tou první přihláškou? Také zůstane v platnosti?
A co bude s tou první kartičkou pojištěnce? To bude mít daná osoba dvě kartičky?
Nebylo by vhodnější zavolat přímo na zdravotní pojišťovnu a domluvit se s nimi, jaký postup bude pro všechny strany nejvhodnější?
To jste ale v původní odpovědi tazatelce nepsala. Jediné, co jste uvedla bylo
>napíšete přihlášku se správným jménem
A pokud nevrátí na VZP kartičku pojištěnce, na které je uvedeno původně nahlášená podoba jména, tak to bude dle mého názoru problém.
Proto se mi zdále lepší, aby se tazatelka zeptala přímo na zdravotní pojišťovně, než na diskuzním foru, kde může odpovídat kdokoliv.
Já jsem toto pomáhala řešit jedné naší zaměstnankyni. Při prodlužování trvalého pobytu si na Cizinecké policii vzpomněli, že by měla mít příjmení psané anglicky a ne jen pouhý český přepis ukrajinského, dali jí to tak do nového průkazu. Sepsali jsme na VZP nahlášení změny ze strany pojištěnce. Ona v té době nebyla pojištěná u zaměstnavatele, je to důchodkyně pracující občas na DPP. Ale i kdyby byla pojištěná u zaměstnavatele, tak bych s ní toto vyplnila, nebo poradila jít na pobočku. Nenechala bych to jen na opravě přihlášky u zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.