Re: OT:tykání
Také záleží na věku. Mladší to tolik neřeší. I když mně vadí např. ve slovenské TV, když moderátor všem soutěžícím tyká (jedná se o jeden nejmenovaný soutěžní pořad, kde soutěží rodiny, kolektivy apod.). Tak to se mi tedy opravdu nelíbí, když tam tyká i seniorům (někteří na to koukají dost zvláštně).
Když jsem před mnoha lety nastoupila do prvního zaměstnání, tak mi vedoucí hodně brzy řekl, že jsou tam všichni zvyklí si tykat a mě o to požádal taky - za všechny kolegy. Oni to tak měli přirozeně, byly tam hodně přátelské vztahy. Já jsem ale dlouho rozdýchávala že jsem měla tykat některým kolegům, kteří mohli být dávno mými rodiči. Jinde jsem potom zažila i to, že nám vedoucí říkal křestním jménem a vykal nám. Teď si s majiteli firmy, kteří jsou mladší než já, vykám. Celkem to vyhovuje oběma stranám. S kolegyněmi v kanceláři si tykám, jsem z nich nejstarší (i služebně), sama jsem jim to nabídla.
U nás se vždycky říkalo "ty vole se řekne líp než vy vole", takže já si vždy radši zachovávám odstup a radši se s lidmi oslovuji křestním jménem, ale vykám si s nimi. Před časem mi kolegyně (služebně i věkem starší) nabídla po týdnu ve firmě tykání a já jsem jí na to odpověděla, že se na to necítím, že bych radši ještě nějakou dobu zůstala u vykání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.