Re: KH: hon na podnikatele sílí
To jsme to dopracovali v 21. století. Máme bezpočet komunikačních kanálů, některé i povinné ze zákona, ale co je nám to platné, když lidi nejsou schopni lidské komunikace. Šlo by to vyřešit i strojově (automatizovaně) bez zásahu lidské ruky, ale to radši pošleme rovnou exekuční výměr s pokutičkou, nejlépe ještě dlouho uhnilou (takhle postupuje snad jen finanční správa). Není divu, že novelou upustí od 1.000 Kč pokuty, když místo ní budou chodit rovnou na desetinásobek, protože vás už bude vyzývat správce daně, že tam nic nemá, i když vy budete mít podáno (nebo budete o tom přesvědčeni), ale někdo/něco usoudí, že je chyba ve formátu, jak dobře podotknuto nijak zvlášť právně i technicky ošetřeném. Asi od 1.5. vejde v účinnost nový metodický pokyn pro finanční správu s krycím názvem "Buldozer".
Po školení, kdy bylo řečeno, že berušky to párují ručně (proč asi?), už mě nic nepřekvapí.
Korunu tomu dodalo zveřejnění "studie posouzení ADIS" viz
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/f-novinky/2016-GFR-studie-posouzeni-ADIS.pdf
To je počteníčko, zejména pasáže (namátkou vybírám):
1."Dodnes nelze v ADISu zpracovat elektronický formulář pro zrušení
DPH! A to od 1.1.2016 musí všichni plátci podávat elektronicky"
2.Registrační úloha neodpovídá současným požadavkům na automatizované ověřování oprávněnosti el. podání - je nutné ručně
ověřovat podatele"
3. Finanční správa ČR nemá zpracovaný procesní model v modelovacím nástroji, který by přesně definoval kroky v rámci daňových řízení, který by bylo možné využít v dalším nezávislém
vývoji.
4.Z komentářů vyplývá:
• že služebně staří zaměstnanci mají „výhodu“ v ovládání ADISu, o kterou se nechtějí dělit s nově příchozími
• noví pracovníci, kteří pracovali v inkasních agenturách, soukromém sektoru nebo přestupovali z jiného subjektu veřejné správy jsou v „šoku“ z ADISU
• tazatelé definují ADIS jako systém, který může dokonce odradit perspektivní pracovníky z práce pro FS
Docela mě i vyděsilo toto: (jakým třetím stranám?).
Komunikační platforma datového skladu pro poskytování dat třetím stranám bude systémově zajištěna nejpozději do konce roku 2018.
Okamžitě bez náhrady propustit odpovědné vedoucí pracovníky. Mám-li něco spravovat v takovém objemu efektivně, potřebuji efektivní nástroje. Kolik se jen tu promrhá peněz za nekvalitní software, školení lidí, zbytečné hodiny práce lidí, kteří řeší úkony neefektivně. Nesnáším diletantismus a tady to čiší na sto honů. Jakákoli systém má být dělán pro lidi, aby jim ušetřil práci, ne přidělal a to myslím všem, kdo s takovým systémem pracují, to jest i poplatníky.
Ano ADIS je zastaralý technologicky, 90% pracovníků FS si na něj stěžuje, ale je to jejich BŮH, tak boj bude těžký. Ale že přituhuje o tom žádná, dnes telefon berušky , že jsme rušili registraci k DPH a že potřebuje nutně soupis hmotného majetku,kde by se měl upravovat odpočet (§79 ZDPH), když jsem řekla, že žádný takový majetek nemáme, tak chtěla aspoň čestné prohlášení.... tak jsem ji poslala "kamsi"
Letošní rok mám pocit (a nejsem sám), že chtějí čestné prohlášení snad na každé slovo ba dokonce písmeno, myšleno ve smyslu dodávání x dokladů a dokumentů, které se vzájemně potvrzují. Ale možná mají jen soutěž ve sběru. Hlavní cena výlet do čapího hnízda.
Ano, mám také ten pocit, že se dává potvrzení na to,aby se potvrdilo co už potvrzené je. Manžel podával daň.přiznání, kde bylo potvrzení ze zaměstnání a zároveň v něm uvedeno, že uplatňoval slevu na děti, to FÚ bohužel nestačilo a chtěli naskenovat ještě potvrzení, že děti studují, na námitku, že již potvrzení dával v práci bylo odpovězeno, že od letoška musí toto vyžadovat....
Chápu, že řadové úředníky zase buzeruje někdo zhora, aby měli papír pro papír, ale celý tenhle systém už je tak dementní a přebubřelý, že je třeba ho prostě nahradit něčím zcela novým, jednodušším a efektivnějším. Bohužel je trend opačný ve jménu hesla, jen houšť a větší kapky. Stát eviduje desítky/stovky databází a stejně musíte dokládat 20 potvrzení na sebemenší blbost, protože neumí vzájemně pracovat. Kolik lidí promrhá zbytečného nic nevytvářejícího času naprosto zbytnou byrokracií. I kdyby se místo toho měli jít projít do přírody nebo jen v klidu rozjímat, má to pro ně i společnost mnohem větší význam. A kolikrát se člověk diví, že správce daně má čas řešit resp. je efektivní výkon jeho práce, například absenci razítka, které není povinné.
Kdo žádal o slevu? Vedoucí žádal o zvýhodnění na dítě? Tak to asi ne, protože synovi už bylo v roce 2015 26 let a rodič má nárok na zvýhodnění na dítě maximálně do 26 let dítěte. Nebo ten syn uplatnil studentskou slevu? V tomto případě ano, pokud jde o doktorandské denní studium, - syn může slevu uplatnit až do svých 28 let.
Jasně že je nárok na zvýhodnění až do prosince 2015. Nevím, jakým způsobem to paní na FÚ kontrolovala, jestli si to naházela do programu (ten by samozřejmě měl rozeznat, že synovi bylo 26 let až v 12/2015 a tudíž nárok až do prosince, pokud studoval) nebo jestli na to jen tak mrkla a zblbla vlivem všech těch čísel stejně jako já ve své první odpovědi, kdy jsem měla v hlavě současný rok a neuvědomila jsem si, že se jedná o rok 2015, v němž teprve těch 26 let dosáhl.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.