Re: Dovolená po PPM v délce 14 týdnů
Taky jsem se s tím nesetkala, je to trochu překombinované. Snad mne někdo opraví, pokud nemám pravdu.
Matce skončila PPM 18.4., má letos "odpracováno" víc jak 60 dnů a požádala včas o čerpání dovolené v návaznosti na MD. Dovolená nebude krácená. Po vyčerpání dovolené by mohla požádat o RD, zaměstnavatel jí musí vyhovět. Neplacené volno by zaměstnavatel povolit nemusel. Dokud bude na RD, bude za ni plátcem ZP stát a sama si nemusí nic doplácet.
Paní Líbo moc děkuji za odpověď a vyřešení situace.
Pokud tedy matka požádá zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou od 14. 5. 2016 (po vyčerpání ŘD 20 dní do 13. 5. 2016) a ten jí musí vyhovět, znamená to, že si vůbec nemusí brát neplacené volno a z-el platit odvody na ZP. Matka půjde u zaměstnavatele na RD od 14. 5. 2016 a o Rodičovský příspěvek na úřadu práce si zažádá až od 27. 7. 2016. Snad nebude nikomu z ÚP vadit datumový nesoulad :-)
Žádný datumový nesoulad mít nebude. Za červenec budou mít PPM pravděpodobně větší než rodičovský příspěvek, tak RP stejně dostanou až od srpna.
Spíš mne zajímá, proč otec chce opustit na 14 týdnů zaměstnání, když matka bude stejně s dítětem doma, ale to je jejich věc. Já se starat o mimino a ještě o tatínka, tak zešílím.
Paní Líbo, děkuji za ujištění.
Důvodem jsou finance. Otec má údajně příjem 2,5 x větší než matka, a od 1. září přechází do jiného zaměstnání (má PP na dobu určitou do 31. 8.). Informoval se na OSSZ zda je možné si péči o dítě takto rozdělit. Tam mu bylo řečeno, že vyměřovací základ budou počítat z jeho příjmu. Jen by mě zajímalo, jestli otec za stejně "odpracovanou dobu" (leden-červenec včetně PPM) bude mít také nárok vybrat si nekrácenou dovolenou.
Právě mi nejsou jasné ty finance. Proč otec opustil dobře placené zaměstnání a šel na PPM? Chápala bych, kdyby mu zaměstnání končilo, ale píšete, že má dobu určitou až do 31.8.2016.
Na PPM není nárok po dobu, po kterou má příjem ze zaměstnání, z jehož pojištění PPM čerpá.
Dovolená 8/12, § 217.
Otci dítěte končí PP 31. 8. 2016 - nemají zakázky, takže ví předem, že mu PP již neprodlouží, ostatní z-ci jsou na 60% doma (proto šel asi na PPM).
Od května 2016 má mít u jiného zaměstnavatele zatím DPP, od září pak HPP. Na OSSZ mu řekli, že ze současného zaměstnání může pobírat PPM a zároveň na dohodu pracovat jinde. Až ukončí PPM půjde na Rodičovskou do 3 let věku dítěte matka, on si dočerpá dovolenou a odpracuje zbytek do konce doby určité.Těžko říct, jestli jim to nějak finančně pomůže.
Paní Líbo děkuji, ještě další perlička k PPM toho otce: Otec dítěte má HPP ne od ledna jak jsem psala, ale od 1. 2. 2016 do 31. 8. 2016. Zkušební doba od 1. 2. 2016 do 30. 4. 2016. (Předtím pracoval 1 rok na stejném místě, vykonával stejnou práci, ale pod agenturou práce). Protože momentálně nejsou zakázky a otec nechtěl být na 60% doma požádal od 18. 4. o PPM. Den po té, co otec přinesl žádost o PPM požadoval zaměstnavatel, aby si otec dítěte přišel osobně převzít zrušení PP ve zkušební době, to otec odmítl a tak mu bylo zrušení zasláno poštou. Poslední den uložení na české poště je údajně 5. 5. 2016, což by měl být i den, kdy končí PP. Domnívám se, že je to zároveň den, který již nespadá do výpovědní doby.
Pokud zaměstnavatel nestihne doručit zrušení PP ve zkušební době prodlužuje se zaměstnanci zkušební doba o čerpání PPM? Nebo je to tak, že po ukončení PPM bude mít zaměstnanec již po zkušební době a pak připadá v úvahu jen ukončení na základě dohody?
Paní Líbo, děkuji za ujištění.
Důvodem jsou finance. Otec má údajně příjem 2,5 x větší než matka, a od 1. září přechází do jiného zaměstnání (má PP na dobu určitou do 31. 8.). Informoval se na OSSZ zda je možné si péči o dítě takto rozdělit. Tam mu bylo řečeno, že ano a že vyměřovací základ budou počítat z jeho příjmu.
Jen by mě zajímalo, jestli otec za stejně "odpracovanou dobu" (leden-červenec včetně PPM) bude mít také nárok vybrat si nekrácenou dovolenou. Tedy přesněji nárok na nekrácených 8/12,(PP leden-srpen) když se mu péče o dítě započítá jako odpracovaná doba a včas si po PPM zažádá o dovolenou. To bude mít jeho zaměstnavatel radost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.