Re: Dovolená před rodičovskou
Karo a prosím, můžete mi to osvětlit. Trochu v tomto tápu - sice nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství, ale z čeho je patrné, že nevznikl nárok na mateřskou dovolenou ? To je přece volno u zaměstnavatele, které nemá nic společného s výplatnou PPM. díky
Mně totiž z tohoto vůbec nevyplývá, že když bude napřed na nemocenské, potom pobírat rodičovský příspěvek, že nebude mít mateřskou dovolenou. Ale asi jsem tupec
(1) V souvislosti s porodem a péčí o narozené dítě přísluší zaměstnankyni mateřská dovolená po dobu 28 týdnů; porodila-li zároveň 2 nebo více dětí, přísluší jí mateřská dovolená po dobu 37 týdnů.
(2) Mateřskou dovolenou zaměstnankyně nastupuje zpravidla od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu, nejdříve však od počátku osmého týdne před tímto dnem.
(3) Vyčerpá-li zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů, protože porod nastal dříve, než určil lékař, přísluší mateřská dovolená ode dne jejího nástupu až do uplynutí doby stanovené v odstavci 1. Vyčerpá-li však zaměstnankyně z mateřské dovolené před porodem méně než 6 týdnů z jiného důvodu, přísluší jí mateřská dovolená ode dne porodu jen do uplynutí 22 týdnů, popřípadě 31 týdnů, jde-li o zaměstnankyni, která porodila zároveň 2 nebo více dětí.
Dotaz zněl, zda v roce 2016 vznikl nárok na řádnou dovolenou. Ten nevznikl, protože ona nemá nárok na mateřskou dovolenou (nemá nárok na PPM). Doba MD je dobou pobírání PPM.Má pouze nemocenskou v důsledku porodu. A proč nemá nárok na PPM? To musí upřesnit tazatelka, ale zřejmě proto, že nemá dostatečnou dobu pojištění. Pro nárok na PPM totiž musí být splněna podmínka nasčítat ve dvou letech před tím, než by normálně nastupovala na MD, aspoň 270 kalend. dnů pojištění. Jestliže tedy ani 6 týdnů před předpokládaným porodem neměla tolik dnů pojištění, nevznikl jí nárok na PPM a tudíž nenastoupila na MD.
Ale vznikl jí aspoň nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem. Jenže nemoc není MD, nepovažuje se za dobu odpracovanou pro nárok na řádnou dovolenou.
Po nemoci nemůže nastoupit na MD, když nebude pobírat
PPM. Nastoupí na rodičovskou dovolenou.
Ano ale KDE je uvedeno, že po nemoci nemůže nastoupit na MD. Kde je uvedeno, že čerpání MD (volna u zaměstnavatele) je podmíněno čerpáním PPM ??? Tohle mě zajímá, prosím a stále k tomu nemám nic o co by se dalo opřít. Zbytek vím, že nemoc není MD a tedy nevzniká nárok na dovolenou.
Já jen pořád nechápu na základě čeho by po skončení nemoci, nemohla nastoupit u zaměstnavatele na MD . Nenašel jsem NIC co by to zakazovalo. Nejde mi už teď o odpověď na původní dotaz. Jde mi o doložení toho, že po ukončení nemoci v souvislosti s porodem, nelze u zaměstnavatele čerpat MD. Protože zákoník práce řeší pouze MD a RD a jiný zákon zase jen PPM a RP. Návaznost nebo podmíněnost jednoho druhým jsem nikde nenašel. Pomůžete mi ještě ? Opravdu by mě to moc zajímalo, proč by nešlo nastoupit na MD . Já totiž získal pocit, že tento případ vůbec zákony neřeší, nebo jsem fakt blbej , takže moc prosím, zkuste mi to polopatě vysvětlit. díky moc
Že je přímá souvislost mezi MD a PPM zjistíte, když porovnáte zákon o nemocenském pojištění § 33 a násl. a zákoníkem práce viz § ,které jste citoval.
a ještě tady, je to sice staršího data, ale platí
http://www.azrodina.cz/3256-porodne-materska-dovolena-a-penezita-pomoc-v-materstvi
Re: OT
Prosím o vysvětlení, jak to bude v mém případě. Jsem zaměstnaná na poloviční úvazek, 9000,-/měsíčně. Žádný další příjem. Jsem těhotná. Údajně mi nebude vyplácena PPM, ale rovnou rodičák. Znamená to tedy, že nastoupím rovnou na RD? A to tedy znamená, že nemůžu nastoupit na MD 6 týdnů před plánovaným porodem, když nebudu dostávat PPM? S tím jsem tedy nepočítala. Nechci zůstávat na neschopence, pokud to nebude nutné ze zdr.důvodů, ale chtěla jsem 6 týdnů před porodem na "mateřskou" nastoupit. Takže to bych v případě, že nebudu mít PPM, nemohla??? Díky. Zatím jsem se o to zajímalo jen okrajově, zatím jsem v 5.měsíci. Ale tady po této diskusi teď tedy nevím, jak to bude. Díky.
Zaměstnankyně, které se můj původní dotaz týkal. skutečně nemá nárok na PPM, protože nesplňuje podmínku 270 dnů pojištění v posledních dvou letech před datem, kdy by na mateřskou nastupovala, kdyby dobu pojištění splňovala. Proto je na nemocenské do skončení šestinedělí a pak hned má rodičovskou dovolenou - to je dané zákonem, s tím se nedá nic dělat. Ona se ale domnívá, že by měla mít nárok na dovolenou, nebo alespoň na její poměrnou část za letošní rok. A s tím si nevím rady, protože od začátku roku nemocenská, pak by čerpala zůstatek dovolené z loňského roku 7 dnů - o to si požádá, na to má nárok, ale nárok na dovolenou za letošní rok se mi jeví jako problém: od začátku roku nemoc do 9.5. - nepracovala, pak čerpání loňské dovolené 7 dnů, pak rodičák. Právě o nárok na dovolenou za letošní rok se mi jednalo.
Malý příjem má vliv pouze na možnost volby délky pobírání rodičáku.
Délku doby pobírání rodičáku lze odvodit i od příjmu otce dítěte.
Pokud pracujete na pracovní poměr (i na zkrácený úvazek) - tak nárok na PPM máte.
Pokud bude PPM moc nízké - lze doplácet do výše rodičáku. Určitě najdete podmínky na stránkách mpsv.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.