Re: Výpočet dovolené
Takže bude mít za rok 2016 nárok jen na 7/12 (červen-prosinec) celoročního nároku? To je dost kruté, když se jedná o 1den. Nic na tom nemění ani to, že květen má 22 prac. dnů? Ani to, že vlastně do pátku pracoval a od pondělí opět nastoupil do práce?
Děkuji JIV
Děkuji. Problém je spíš v tom, že vedení nechtělo uzavřít smlouvu od 1.5. zřejmě cíleně kvůli dovolené. Já to beru z té lidské stránky - zaměstnanec odpracuje vlastně celý měsíc a nemá nárok na dovolenou. Jinak spousta z vás mi dá za pravdu, že pokud by to bylo možné, tak by hodně zaměstnavatelů nejraději neproplácelo žádnou dovolenou......
Ale prosím vás, zákon je jednoznačný a zaměstnavatel postupoval plně v souladu s ním. Za pravdu mi ale zase dáte, že zaměstnavatel proplácí kdejakého doktora, pohřby, doprovod k lékaři, hledání nového zaměstnání, svatby a dovolenou v případě, když je žena na mateřské dovolené. A když má 3 děti po sobě a dobře si zvolí termín, tak klidně zaplatí i 6 platů - mezd za dobu, kdy pro něj nehnula prstem a ještě jí 9 let musí držet místo. Takže se vůbec nedivím, když by měl platit 1,5 nebo 2 dny dovolené + 1 den svátku, že to neudělá.
Samozřejmě jsou i zaměstnavatelé , kteří neplní, co ze zákona mají, ale nelze obecně psát, že by zaměstnavatelé nejraději nepropláceli žádnou dovolenou. Toť můj názor. Zkuste si představit sebe v roli zaměstnavatele. Určitě ten pohled bude jiný.
Bohužel mám zkušenost a bohužel ne jenom já, že co se zaměstnanců týká, musí být dodržen zákoník práce do puntíku. Co se ale týká zaměstnavatele, jak je možné cokoliv obejít nebo nedodržet, tak se toho využije........Jinak v tomto případě nejde o proplacení svátku, byla to neděle. Zaměstnanec bude mít v květnu odpracováno 22 dnů, proč by neměl mít nárok na dovolenou za tyto dny? Ostatní zaměstnanci budou mít odpracováno stejně a nárok mít budou. Postrádám v tom logiku.
Ano, pokud zaměstnavatel chce, může mu dovolenou za ten měsíc přiznat.
Podle starého zákoníku šlo o nepřetržité navázání pracovních poměrů, pokud byly mezi ukončením poměru a nástupem do nového pouze nepracovní dny (např. skončil v pátek a do nové práce nastupoval v pondělí). A nárok v takovém případě byl.
Podle současného zákoníku je to jinak. Ale odchýlit se ve prospěch zaměstnance může.
A proč by to dělal? Kdyby chtěl, tak by PP uzavřel od 1. dne v měsíci. Je to rozhodnutí zaměstnavatele a nechápu proč zaměstnanci do toho kecají. Až budou oni v roli zaměstnavatelů, dám krk na to, že obrátí a budou možná horší než ti, na které teď nadávají.
Já zas nechápu, proč se do toho pletete. Je to rozhodnutí zaměstnavatele a je v mezích zákona. Kdyby chtěl, tak uzavře PP od 1. dne v měsíci. Zjevně nechtěl a nikomu ve firmě do toho nic není, neboť je to plně v souladu se zákonem. A já zas mám zkušenost úplně jinou. Zaměstnavatel musí dodržovat kdeco, jinak od inspektorátu práce pokuty jako hrom, zaměstnanec, který práci fláká - zkuste ho vyhodit, začne marodit nebo klidně přestane chodit do práce úplně. Je vidět, že jste nikdy nebyla na druhé straně barikády. Ale připouštím, že jsou i zaměstnavatelé, kteří ZP nedodržují, ale určitě ne všichni.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.