Re: Pomóc - šikanuje mne kontrola?
Upřímně řečeno bych očekával, že si jako prodejce ten zákon nejen nebudete muset číst, ale ještě byste měl poučovat nás spotřebitele :-)). Ale inspektor je v každém případě povinnen vás poučit o povaze přestupku, tzn. pokud vám tvrdí, že musíte informovat zákazníka o původu zboží (což je pravda - §10/1), tak vám taky musí říct, podle jakého předpisu.
Re: Pomóc - šikanuje mne kontrola?
Váš dotaz mě nesmírně zaujal, ale odpověď Vám bohužel nedám, protože se v tom nevyznám, ale pracuji v oblasti IT.Je jasné, že vás buzerují a to nesmírně. Je zajímavé, že nikde v např. v supermarketech takové označení nemají. Asi bych skočil u Vás do nějakého řetězce, tam se podíval a potom při řízení se na to zeptal, proč to po Vás chtějí a po nich ne. Do obchodu, kam chodím kupovat komponenty já, mají pult a musím o zboží požádat, mají ho za sebou v regále a označení tam nemají. Co se týká manuálu třeba k pamětím - buď si udělat na papír(např. A4) velice jednoduchý (třeba jenom 4 věty) souhrnný návod ke všem komponentám - např. u pamětí: pozor na antistatickou elektřinu a správné nasunutí paměti do slotu. Vkládejte při vypnutém počítači. Hotovo. CD ROM: musíte zapojit napájecí kabel a datový, červený proužek blíže k napájecímu konektoru. Hotovo. To bych dal na hromádku a pokud by měl zákazník zájem, ať si to vezme. Nikde není stanoveno, jak obsáhlý český návod musí být. Jiná otázka je, že komponenty nejsou určeny pro běžného zákazníka a dokonce dle mého názoru, čistě teoreticky by si osoba bez elektrotechnického vzdělání takové věci neměla ani sama dělat. Když si koupím v obchodě např. spojku do auta, ještě se mi nestalo, abych k tomu dostal návod, ostatně taky k čemu. Přečtěte si §10 Zákona na ochranu spotřebitele - např. máte mít označeného výrobce nebo dovozce, popř. dodavatele. Takže je to jasné - udejte výrobce a je zákon naplněn. A podle odstavce 2 ve zmíněném paragrafu bych se ohradil, že tyto věci neslouží k samostatnému užívání.
Třeba Vám odpoví někdo kdo dělá v branži.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.