Re: Odpracované hodiny navíc-jak proplat
A jak to v Pohodě udělám? Když mám v Personalistice u úvazku vyplněno že pracuji denně 4,6h, tak při vystavování mzdy upravím počet pracovních dní, to jsem zkoušela, ale nedostala jsem se na celkový počet skutečně odpracovaných hodin (tj můj běžný týdenní úvazek+hodiny navíc)? Omlouvám se, že na to nemohu přijít, jak to správně do programu naťukat.
>>>>>zaměstnancích, jsou 2 jednatelé, s jedním je dobrá
>>>>>domluva. Mám zkrácený úvazek, ale v dubnu mám mnoho
>>>>>hodin
>>>>>navíc. Od jednatele mám mailem odsouhlaseno, že mi
>>>>>uzná odpracované hodiny navíc, ale žádal mne, abych
>>>>>si
>>>>>to
>>>>>nedávala do mzdy klasickým způsobem, že v Pohodě
>>>>>uvedu
>>>>>do kolonky příplatky za práci přesčas. Prosil mne,
>>>>>jestli bych to mohla udělat způsobem počet hodin x
>>>>>průměr
>>>>>na h. Dejme tomu že mám 25h přesčasu: 25x 118,- =
>>>>>2950,-. Mohla bych tedy jak mne žádal zadat
>>>>>do Pohody při vystavování mezd částku 2950,- dejme
>>>>>tomu do prémií?
>>>>>Je mi jasné, že tento způsob není vůbec obhajitelný,
>>>>>ani nikterak v souladu se zákoníkem práce. Mám to od
>>>>>něj písemně. Psal mi, že ať to udělám jakýmkoliv
>>>>>způsobem, jen ne, že oficiálně vyplním jako v
>>>>>kolonkách pro
>>>>>práci přesčas. Jsme malinká firma, s dobrými vztahy.
>>>>>Jak si s tím poradit?
>Taky nemám pohodu, ale píšete, že nechcete zvyšovat
>počet hodin. Tak prostě přidejte prémie (v částce,
>kterou si vypočítáte). S hodinami vůbec nehýbejte.
To mne právě napadalo jako první varianta, že částku kterou spočítám dám do prémií, ale nechtěla jsem to mít nějak špatně. Protože tím, že Pohoda neumí nerovnoměrný pracovní úvazek (4denní pracovní cyklus, místo 5denní), mám v Personalistice nastaveno že pracuji 5 dní po 4,6hodinách, abych se dostala na úvazek 23h týdně, ale pokud si při vystavování budu ručně upravovat a zasahovat do pracovních dni, tak mi pak nesedí celkem odpracované hodiny za měsíc. Na toto je dobrá Pamica, ale šéf si jen kvůli mému pracovnímu úvazku nepřeje dokupovat další doplňky.
>>>>>zaměstnancích, jsou 2 jednatelé, s jedním je dobrá
>>>>>domluva. Mám zkrácený úvazek, ale v dubnu mám mnoho
>>>>>hodin
>>>>>navíc. Od jednatele mám mailem odsouhlaseno, že mi
>>>>>uzná odpracované hodiny navíc, ale žádal mne, abych
>>>>>si
>>>>>to
>>
>>Nemám Pohodu, musíte oslovit pohodáře. V mém účetním
>>programu se nastavuje další základní mzda a v
>>přecházejícím programu jsem zadávala hodiny do úvazku.
>>U
>>každého programu to je jinak.
>
>Taky nemám pohodu, ale píšete, že nechcete zvyšovat
>počet hodin. Tak prostě přidejte prémie (v částce,
>kterou si vypočítáte). S hodinami vůbec nehýbejte.
Dát odpracované hodiny do prémii není správné, bude uměle navýšený průměr pro náhrady, celkově bude mzda zkreslena.
Já bych řekla, že nejlepší je, domluvit se se zaměstnavatelem. Třeba mu vůbec nebude vadit navýšený průměr. Nějak je to celé zamotané - přece práci navíc (nechci psát přesčas) určuje zaměstnavatel, tazatelka píše, že "jí hodiny navíc uzná", takže zřejmě nešlo o nařízenou práci navíc. Takže by mu měla vysvětlit jednotlivé dopady při různých řešeních a on ať rozhodne, jak má provést. To mi přijde asi nejlepší, aby později neměla tazatelka problém, že on to tak nechtěl.
To si piště, že nevím která bije. Proto sem píšu prosbu o radu. Já tím myslela ˇže mi uzná" jako že mi je zaplatí, že si je nebudu muset vybrat ve volnu, u nás se s jednatelem dá na všem domluvit, jsme lidi. Ale momentálně jsem v práci nad rámec své pracovní doby, protože kolega je doma s manželkou po komplikovaném porodu, nikdo by tu nebyl, takže jsme se s jednatelem a kolegou domluvili, že po dobu jeho nepřítomnosti budu mít pracovní dobu jako má ten kolega. Omlouvám se všem za laický dotaz, a děkuji za odpovědi.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.