Re: Student na DPP a sleva na studenta
Nemůže mít jenom slevu na studenta. To by musel podepsat prohlášení a to nemůže, už má podepsáno jinde.
Takže za duben bude srážková daň, od května pak podepíše prohlášení.
Srážkovou daň si může nechat "vrátit" při podání daň. přiznání za 2016.
Záleží také na tom, do kdy má pracovněprávní vztah u prvního zaměstnavatele a od kdy druhý. Pokud by obě zaměstnání byla po sobě (ne současně), tak by mohl prohlášení podepsat na duben i u druhého zaměstnavatele, ale slevu na poplatníka by ten druhý uplatnil až za květen. Viz pokyn D 22 k § 38k odst. 6.
Přestupoval k nám po ukončení předchozího poměru, ale ve stejném měsíci - duben 2016. Jestli to chápu dobře, tak tedy může u nás podepsat i za duben, ale slevu na poplatníka uplantí až v květnu a protože podepíše za duben prohlášení poplatníka může si uplatňovat slevu na studenta?
Tak že máte v ruce potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) od předchozího zaměstnavatele, ze kterého je jasné, že u vás byla DPP započata po skončení předchozího zaměstnání? Pokud je to tak, tak může za duben podepsat u vás, ale slevu na poplatníka mu uplatníte až za květen. Stejně tak bych až za květen uplatnila slevu na studenta(pokud mu sleva na poplatníka nebude stačit na pokrytí zálohové daně).
Pro Vás. Ne pro zaměstnance, protože ten bude mít v případě DOPP do 10.tis.Kč/měsíc srážkovou daň a pokud si ji bude chtít započítat na celkovou daňovou povinnost, tak si bude muset podat své daňové přiznání. Pokud by měl zálohovou daň, tak by si mohl nechat zpracovat RZD, kde by se zálohová daň zohlednila.
>>>>
>>>>>
>>>>>Tak že máte v ruce potvrzení o zaměstnání (zápočtový
>>>>>list) od předchozího zaměstnavatele, ze kterého je
>>>>>jasné, že u vás byla DPP započata po skončení
>>>>>předchozího
>>>>>zaměstnání? Pokud je to tak, tak může za duben
>>>>>podepsat u vás, ale slevu na poplatníka mu uplatníte
>>>>>až za
>>>>>květen. Stejně tak bych až za květen uplatnila slevu
>>>>>na
>>>>>studenta(pokud mu sleva na poplatníka nebude stačit
>>>>>na
>>>>>pokrytí zálohové daně).
>>>>
>>>>Zápočtový list zatím nemám, je u nás pouze na dphodu
>>>>o
>>>>provední práce - chodí jen na pár hodiny týdně.
>>>>Uplatním tedy slevy až od května. Moc děkuji za rady
>>>>-
>>>>všem.
>>>
>>>Pozor, nejde jenom o uplatnění slev od května, jde
>>>hlavně o to, jestli vůbec může za duben podepsat u
>>>vás
>>>prohlášení poplatníka. Z vaší reakce jsem pochopila,
>>>že
>>>podepsáno bude mít za duben, ale slevy uplatníte až
>>>za
>>>květen.
>>
>>Tak podle mě bude nejjednodušší, nechat si podepsat
>>prohlášení až od května a rovnou slevy uplatnit.
>>Abych
>>se do toho nezamotala.
>
>Pro Vás. Ne pro zaměstnance, protože ten bude mít v
>případě DOPP do 10.tis.Kč/měsíc srážkovou daň a pokud si
>ji bude chtít započítat na celkovou daňovou povinnost,
>tak si bude muset podat své daňové přiznání. Pokud by
>měl zálohovou daň, tak by si mohl nechat zpracovat
>RZD, kde by se zálohová daň zohlednila.
>
To ano, ale pokud měl v tom samém měsíci uplatněnu slevu na dani za poplatníka ujiného zaměstnavatele, nemůže ji už přece uplatnit u nás. Pokud bude chtít udělat roční zúčtování a přinese mi potvrzení o zdanitelných příjmech do dubna 2016, kde bude mít uplatněnu slevu na poplatníka u jiného zaměstnavatele promítně se to v potvrzení o příjmech u jiného zaměstnavatele, u nás už si nárokovat nemůže...
>
Dovedu si představit situaci, že mi skončí pracovněprávní vztah u prvního zaměstnavatele např. 20.4.2016 a u nového uzavřu DPP od 25.4.2016. Nový zaměstnavatel mi řekne, že u něho nemohu podepsat prohlášení poplatníka, protože ho mám podepsané už u jiného zaměstnavatele (přesto, že na podpis mám právo, protože nejde o souběh, ale o dva zaměstnavatele v jednom měsíci postupně). V dubnu budu mít odměnu z DPP do 10.000,- Kč a bude mi sražena srážková daň. Po skončení roku 2016 podepíšu u tohoto zaměstnavatele prohlášení zpětně od 25.4.2016 a zaměstnavatel mi bude muset odvedenou srážkovou daň změnit na zálohovou a bude mít jistě velkou radost z komplikace. Jiné by to bylo v případě, že by se jednalo u vás o PP nebo DPČ, ze kterých je i přes nepodepsané prohlášení zálohová daň, tam potom ta komplikace z převodem srážkové na zálohovou nehrozí.
Nebylo by lepší i pro vás zjistit si do kdy byl ten první pracovněprávní vztah?
No, já vím (ústně) že nešlo o souběh - čekali jsme až skončí u předchozího zaměstnavatele a bude moci nastoupit u nás. Vyžádám si tedy doklad o skončení, kde je datum, to není problém. Jen tomu moc nerozumím ... V jednom měsíci si přece nemůže uplatňovat 2x odpočet na poplatníka ... Zaměstananec má hrubou mzdu za duben necelé 2000,- Kč a je zaměstnán na DPP. Omlouvám se, ale toto jsem nikdy neřešila, takže nevím co mám dělat abych měla mzdu vypočtenou správně...
Podívejte - předpokládám, že u toho 1. zaměstnavatele měl podepsané prohlášení. Pokud skončil v dubnu u 1. zaměstnavatele a k vám nastoupil také v dubnu, ale až poté (čili neměl ani 1 den souběžně 2 zaměstnavatele), nechejte mu podepsat daňové už od dubna prohlášení, ale v dubnu mu neuplatníte žádnou slevu (protože mu ji za duben uplatnil ten 1. zaměstnavatel). Tzn. že daň bude zálohová, ať už na DPP vydělal jakoukoli částku a nebude odečtena sleva. Slevy mu dáte až od května.
Pokud ale u toho 1. zaměstnavatele skončil v dubnu tak, že se zaměstnání překrývá, byť jen 1 den, s tou vaší DPP, tak nemůže podepsat na duben u vás. V takovém případě podepíše prohlášení až na květen a dubnovou odměnu (necelé 2000) zdaníte srážkovou daní. A od května už budete danit zálohovou daní a uplatňovat mu slevy. Je Vám to jasné?
Pořád koukáte na Prohlášení poplaníka daně jako na něco, díky čemu má zaměstnanec slevu na dani. Ale tak to není.
Díky podpisu Prohlášení může mít i v případě dohody o provedení práce zálohovou daň.
Vzpomeňte si, když před časem důchodci nemohli uplatnit slevu na dani, tak také podepisovali Prohlášení poplatníka daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.