Re: též mám takový případ?
Bezplatný výkon funkce jednatele a zajišťování hlavní činnosti společnosti bezplatně společníky je ok jen do doby než si vyplatíte zisk. Pak by mohla být část výplaty zisku posouzena jako odměna podléhající dani i SP a ZP, tj. vše dodatečně doměřeno.
Statutární orgán (jednatel) je odpovědný za vedení společnosti. Jestli to bude dělat zadarmo je jeho rozhodnutí, ale pokud nebude zároveň společníkem, pak bych se dost divila, že by to dělal. Pokud společník/společníci vykonávají všechny činnosti ve společnosti bezplatně je dle mého odůvodněné jen v začátcích než se podnikání rozběhne, protože většinou do toho "strkají" vlastní peníze a rozhodně se nemůže nikdo divit, že si nevyplácí mzdu/odměnu. Jinak nejde o to jestli mám zaměstnance, ale jestli by za práci pro společnost neměla být vyplácena mzda/odměna, která podléhá dani+odvodům. I na odměnu za výkon funkce jednatele jsou použita pravidla pro závislou činnost. Doporučuji si přečíst nějakou odbornou literaturu k podnikání formou sro (např. od Ing. Běhounka).
>>>>>>>>>
>>>>>
>>>>>Bezplatný výkon funkce jednatele a zajišťování hlavní
>>>>>činnosti společnosti bezplatně společníky je ok jen
>>>>>do
>>>>>doby než si vyplatíte zisk. Pak by mohla být část
>>>>>výplaty zisku posouzena jako odměna podléhající dani
>>>>>i
>>>>>SP
>>>>>a ZP, tj. vše dodatečně doměřeno.
>>>>Takže doporučujete vyplatit si aspoň jednou ročně
>>>>malou odměnu
>>>
>>můžete mi prosím říci o jaké předpisy se jedná. Kde
>>je
>>tedy v rozporu to že firma nemá zaměstnance a výkon
>>zajišťuje statutární orgán? Chci si to přečíst.
>>Děkuji
>
>Statutární orgán (jednatel) je odpovědný za vedení
>společnosti. Jestli to bude dělat zadarmo je jeho
>rozhodnutí, ale pokud nebude zároveň společníkem, pak bych se
>dost divila, že by to dělal. Pokud
>společník/společníci vykonávají všechny činnosti ve společnosti bezplatně
>je dle mého odůvodněné jen v začátcích než se
>podnikání rozběhne, protože většinou do toho "strkají" vlastní
>peníze a rozhodně se nemůže nikdo divit, že si
>nevyplácí mzdu/odměnu. Jinak nejde o to jestli mám
>zaměstnance, ale jestli by za práci pro společnost neměla být
>vyplácena mzda/odměna, která podléhá dani+odvodům. I na
>odměnu za výkon funkce jednatele jsou použita pravidla
>pro závislou činnost. Doporučuji si přečíst nějakou
>odbornou literaturu k podnikání formou sro (např. od
>Ing. Běhounka).
v našem případu společnost nevyvíjí už skoro žádnou činnost, pouze případné opravy nebo revize již instalovaných zařízení, zhruba 6 -8 oprav za rok. zisk společnosti je cca 12 -15 tis. Ostatní společníci se již na chodu vůbec nepodílejí a jediný aktivní společník-jednatel si žádnou mzdu za těchto podmínek vyplácet nechce.
Je možné, aby si s.r.o. dala jeho cestovné ( pracovní cesty když jede provést opravy , revize ) do daňových nákladů i když nedostává mzdu?
děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.