Re: Vyživované dítě
1. dítě - leden - červen - odpočet na dítě ve výši 1117 měísčně tj. 6702
2. dítě - leden - srpen -tj. odpočet na dítě ve výši 1317 kč měsíčně - leden - červen, tj. 7902 kč, zvývající 2 měsíce se stává 1. dítětem, tj 2x 1117 tj. 2234 kč
Celkem odpočet na obě děti - 16838 kč.
Děkuji za váš čas
ano paní mně volala že tak jak ty dcery mám, tak to být nemůže, že to musí být celý rok..proto jsem se tady ptala..jestli máte stejný názor jako já... pořád argumentovala že to musí být celých 12 měsíců..ale obě dcery ukončily studium. jedna přestala být studentem od července a druhá od září
Bohužel je, protože to takto FÚ prezentuje. Je jim jedno které měsíce bylo dítě (např. student). Prostě jedno dítě máte pouze 6 měsíců, tak musíte doplnit ten "rok" dítětem druhým. Když bude paní uplatňovat v zaměstnání, tak to bude mít jinak, protože bude uplatňovat dvě děti za stejné měsíce, takže 1. dítě 111,-7 a 2. dítě 1317,- za leden až červen. Taky to nechápu, ale u FÚ to takto v přiznání neprojde.
Já tomu taky nerozumím. Když jsou dvě děti a v zaměstnání firma nějak podivně uplatňovala slevy (neznám důvod, ale i nezletilé dítě je uznáno jen 9 měsíců, druhé studující jen 5 měsíců, matka nepobírala žádnou slevu), tak já nemůžu do DP napsat první dítě 12 měsíců a druhé dítě 12 měsíců? Doložit potvrzením ze školy a požádat o doplacení bonusů?
>
>>>>>>>> í
>>>>>>>
>>>>>>>Napište raději částky celého přiznání, není problém
>>>>>>>někde jinde...?
>>>>>>Daňové přiznání tady nemám. Ale paní volala že se to
>>>>>>týká opdpočtu na děti. Konkretně pořadí dětí.
>>>>>
>>>>>No když to vezmu jak to paní z FÚ myslí, tak to bude
>>>>>takto
>>>>>1. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,-
>>>>>2. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,- + 2 měsíce
>>>>>1317,- celkem 2634,-
>>>>>takže sleva celkem 16 038,- Kč, vrátit máte 800,-
>>>>
>>>>Taky jsem k tomuto výpočtu došla,ale to snad není
>>>>možné...
>>>
>>>Bohužel je, protože to takto FÚ prezentuje. Je jim
>>>jedno které měsíce bylo dítě (např. student). Prostě
>>>jedno dítě máte pouze 6 měsíců, tak musíte doplnit
>>>ten
>>>"rok" dítětem druhým. Když bude paní uplatňovat v
>>>zaměstnání, tak to bude mít jinak, protože bude
>>>uplatňovat
>>>dvě děti za stejné měsíce, takže 1. dítě 111,-7 a 2.
>>>dítě 1317,- za leden až červen. Taky to nechápu, ale
>>>u
>>>FÚ
>>>to takto v přiznání neprojde.
>>No já jsem si dcery uplatňovala v zaměstnání. Mám ale
>>potvrzení o zdanitelných příjmech - a to jsem
>>doložila k svému daňovému přiznání.
>>Takže co teď?
>Opravdu to budu muset doplatit těch 800 kč. FÚ to počítá tak, že i když obě dcery ukončily studium v průběhu roku - tak ne tak jak jsme si myslely ty slevy na 1. a 2. dítě podle měsíců kdy byly 1. a 2. détětem.... ale je to tak že se sečtou měsíce všechny... v tomto případě 14 měsíců /jedna ukončila červen, jedna srpen/ - a na 12 měsíců náleží sleva 1117 a na ty zbývající 2 ta sleva vyšší. nechápu, ale fakt je to tak.... a pěkně to musím dopaltit..
>Asi budete muset opravit :-(
Rozhodně NIC neopravujte jen proto, že vám jakási pomatená beruška zavolá. Na telefon reagujeme takto: víte, já tomu zas až tak nerozumím, jestli máte pocit, že to mám špatně, dejte mi to písemně (pěkně podle daňového řádu výzva se všemi náležitostmi), já to dám svému daňovému poradci a uvidíme. Na 90% se na to beruška vybodne, protože to je moc práce. Na 10% začne plodit výzvu, půjde se poradit k vedoucí a ta jí srovná. Protože to jak to počítají je nesmysl.
Taky si myslím. Musí to brát podle měsíců u daňového přiznání jako u ročního zúčtování. Vždycky se posuzuje stav 1. v měsíci.
"Poplatníkovi, který vyživuje dítě jen jeden kalendářní měsíc nebo několik kalendářních měsíců ve zdaňovacím období, lze poskytnout daňové zvýhodnění ve výši 1/12 za každý kalendářní měsíc, na jehož počátku byly splněny podmínky pro jeho uplatnění."
Toto mně napsala kamarádka z FÚ
paní z FÚ má pravdu. V práci ti sice správně měsíčně uplatňovaly sazby na holky v té výši,jak uvádíš, ale pak buď v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání musí být sleva v první výši 12 měsíců, pak teprve v druhé výši (případně taktéž 12 měsíců),pak teprve v třetí výši (případně taktéž ve třetí výši). A pokud by ti dělal RZD zaměstnavatel, tak by to do programu měl zadat taky takto, vyčerpání celých 12 měsíců v první výši a co zbyde,dát do druhé,případně třetí výše. Že to někde zaměstnavatelé neudělali je věc druhá, zřejmě v tom mají mzdovky chaos a ani se jim nedivím, je to zbytečně šíleně komplikované. Problém je, že nedoplatek se z RZD u zaměstnavatelů nesráží, ale u podaného daňového přiznání to doplatit subjekt musí. Takže ano, v tomhle je nespravedlnost pro toho, kdo podat DAP musí a tudíž to musí i doplatit.Nějakej čurda nahoře vymyslí krávovinu, ale pak už vůbec netuší, jaké můžou v životě nastat varianty. Asi jsem tě moc nepotěšila.
Re: Pořadí dětí v DP_názor berušky
Zkusila jsem nasimulovat v kalkulačce schekonom.cz
a v DPFO na Daňovém portálu / EPO
Jedno dítě 8 měsíců jako první
Daší dítě 6 měsíců jako druhé
i
Jedno dítě 6 měsíců jako první
Daší dítě 6 měsíců jako druhé a 2 měsíce jako první
U obou simulací vyšla částka 16 838,00 Kč
Bojovala bych
Kamarádla z FÚ nemá dle mého názoru pravdu
Hledala jsem nějaký příklad, ale všude je jen ukončení studia jednoho dítěte. Našla jsem na stránkách FS jen toto:
"Protože na nezletilou dceru uplatňoval poplatník po část roku (I.–VIII.) daňové zvýhodnění ve výši náležející „na druhé dítě“ a po část roku (IX.–XII.) ve výši náležející „na jedno dítě“, nebude se výsledná roční částka daňového zvýhodnění na toto dítě rovnat ani jedné z ročních částek uvedených v § 35c odst. 1 zákona o daních z příjmů (tzn. ani částce 13 404 Kč a ani částce 15 804 Kč), ale roční částka bude v jejím rozpětí (15 004 Kč)."
To jsem okopírovala vysvětlení z toho pokynu, není to situace tazatelky. První dítě ukončilo studium (srpen), proto to druhé bylo 8 měsíců druhé a 4 měsíce první.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/novinky/2015/danove-zvyhodneni-u-zamestnavatele-2015-5681
Dala jsem to sem proto, že je z něho jasné, že se prostě při ukončení studia jednoho dítěte během roku pořadí ostatních dětí mění a není tedy povinnost po skončení roku dělat nějaké přesuny v pořadí dětí a měsících, jak tvrdila kamarádka z FÚ.
Podle ní musíte mít 12 měsíců jedno dítě a pak teprve máte nárok mít nějaké druhé, což je nesmysl, protože v zákoně je, že se sleduje stav k 1. v měsíci.
Bude to takto(jak jsem psala vjiž výše)
1. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,-
2. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,- + 2 měsíce 1317,- celkem 2634,-
takže sleva celkem 16 038,- Kč, vrátit se musí 800,-
Prostě musíte vyplnit celý rok v prvním pořadí. Nemůže být 6 měsíců první dítě a 6 měsíců druhé dítě a zbývající měsíce volné (v 1.pořadí). Taky mi to moje beruška tvrdila a musela jsem opravit. :-(
Daňový poradce říkal nic neplatit.A nic neopravovat... A pokud bude volat, říct aby mně poslala písemnou výzvu. A pak se uvidí. Protože je pravda to,že když má někdo 2 děti, obě přestanou být studentem třeba v červnu, bylo by to teda jen 12 měsíců za sníženou sazbu 1117. A kde je to zvýhodnění na 2. dítě....
já to tak neberu, takto to tvrdí finančák, že musíte vyplnit celý rok, prostě je jim jedno že byly obě děti 1-6 studenty. Prý musí být vyplnění celý rok první v pořadí a pak můžete zadat druhé v pořadí. Je to nesmyslné, ale tak to prý mají v jejich předpisech :-(
>>>>>>>
>>>>>>>>Bude to takto(jak jsem psala vjiž výše)
>>>>>>>>1. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,-
>>>>>>>>2. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,- + 2 měsíce
>>>>>>>>1317,- celkem 2634,-
>>>>>>>>takže sleva celkem 16 038,- Kč, vrátit se musí 800,-
>>>>>>>>
>>>>>>>>Prostě musíte vyplnit celý rok v prvním pořadí.
>>>>>>>>Nemůže
>>>>>>>>být 6 měsíců první dítě a 6 měsíců druhé dítě a
>>>>>>>>zbývající měsíce volné (v 1.pořadí). Taky mi to moje
>>>>>>>>beruška
>>>>>>>>tvrdila a musela jsem opravit. :-(
>>>>>>>
>>>>>>>Vy to ale berete tak, jako kdyby jste měla v součtu 1
>>>>>>>dítě celý rok a daňové zvýhodnění by náleželo na na
>>>>>>>jedno dítě. Schválně se ale podívejte do zákona, tam
>>>>>>>to
>>>>>>>tak není.
>>>>>>
>>>>>>já to tak neberu, takto to tvrdí finančák, že musíte
>>>>>>vyplnit celý rok, prostě je jim jedno že byly obě
>>>>>>děti
>>>>>>1-6 studenty. Prý musí být vyplnění celý rok první v
>>>>>>pořadí a pak můžete zadat druhé v pořadí. Je to
>>>>>>nesmyslné, ale tak to prý mají v jejich předpisech
>>>>>>:-(
>>>>>
>>>>>Otázkou je, zda se tímto názorem řídí všechny FÚ nebo
>>>>>jen některé berušky.
>>>Tak náš daňový poradce volal na FÚ - přímo vedoucí té
>>>mé berušky - a potvrdila, že je to blbost..sčítat
>>>měsíce ... Takže se mám stavit a nic neplatit...Tak
>>>tam v
>>>pondělí zajdu.
>>
>>To se mi ulevilo, už jsem si myslela, že se svět
>>zbláznil. Nebo přinejmenším berušky.
>
>No, berušky se zbláznily, když vypotily takový
>nesmysl. Ještě, že mají paní vedoucí.
.. a že má paní Ivala takového šikovného a ochotného daňového poradce ..
>>>>>>>>
>>>>>>>>>Bude to takto(jak jsem psala vjiž výše)
>>>>>>>>>1. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,-
>>>>>>>>>2. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,- + 2 měsíce
>>>>>>>>>1317,- celkem 2634,-
>>>>>>>>>takže sleva celkem 16 038,- Kč, vrátit se musí 800,-
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Prostě musíte vyplnit celý rok v prvním pořadí.
>>>>>>>>>Nemůže
>>>>>>>>>být 6 měsíců první dítě a 6 měsíců druhé dítě a
>>>>>>>>>zbývající měsíce volné (v 1.pořadí). Taky mi to moje
>>>>>>>>>beruška
>>>>>>>>>tvrdila a musela jsem opravit. :-(
>>>>>>>>
>>>>>>>>Vy to ale berete tak, jako kdyby jste měla v součtu 1
>>>>>>>>dítě celý rok a daňové zvýhodnění by náleželo na na
>>>>>>>>jedno dítě. Schválně se ale podívejte do zákona, tam
>>>>>>>>to
>>>>>>>>tak není.
>>>>>>>
>>>>>>>já to tak neberu, takto to tvrdí finančák, že musíte
>>>>>>>vyplnit celý rok, prostě je jim jedno že byly obě
>>>>>>>děti
>>>>>>>1-6 studenty. Prý musí být vyplnění celý rok první v
>>>>>>>pořadí a pak můžete zadat druhé v pořadí. Je to
>>>>>>>nesmyslné, ale tak to prý mají v jejich předpisech
>>>>>>>:-(
>>>>>>
>>>>>>Otázkou je, zda se tímto názorem řídí všechny FÚ nebo
>>>>>>jen některé berušky.
>
>>>>Tak náš daňový poradce volal na FÚ - přímo vedoucí té
>>>>mé berušky - a potvrdila, že je to blbost..sčítat
>>>>měsíce ... Takže se mám stavit a nic neplatit...Tak
>>>>tam v
>>>>pondělí zajdu.
>>>
>>>To se mi ulevilo, už jsem si myslela, že se svět
>>>zbláznil. Nebo přinejmenším berušky.
>>
>>No, berušky se zbláznily, když vypotily takový
>>nesmysl. Ještě, že mají paní vedoucí.
>
>.. a že má paní Ivala takového šikovného a ochotného
>daňového poradce ..
A divíme se, že staří lidé skočí šmejdům na lep. Vždyť tady už taky někteří skočili na lep.
>
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>Bude to takto(jak jsem psala vjiž výše)
>>>>>>>>>>1. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,-
>>>>>>>>>>2. díte 6 měsíců 1117,- celkem 6702,- + 2 měsíce
>>>>>>>>>>1317,- celkem 2634,-
>>>>>>>>>>takže sleva celkem 16 038,- Kč, vrátit se musí 800,-
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>Prostě musíte vyplnit celý rok v prvním pořadí.
>>>>>>>>>>Nemůže
>>>>>>>>>>být 6 měsíců první dítě a 6 měsíců druhé dítě a
>>>>>>>>>>zbývající měsíce volné (v 1.pořadí). Taky mi to moje
>>>>>>>>>>beruška
>>>>>>>>>>tvrdila a musela jsem opravit. :-(
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>Vy to ale berete tak, jako kdyby jste měla v součtu 1
>>>>>>>>>dítě celý rok a daňové zvýhodnění by náleželo na na
>>>>>>>>>jedno dítě. Schválně se ale podívejte do zákona, tam
>>>>>>>>>to
>>>>>>>>>tak není.
>>>>>>>>
>>>>>>>>já to tak neberu, takto to tvrdí finančák, že musíte
>>>>>>>>vyplnit celý rok, prostě je jim jedno že byly obě
>>>>>>>>děti
>>>>>>>>1-6 studenty. Prý musí být vyplnění celý rok první v
>>>>>>>>pořadí a pak můžete zadat druhé v pořadí. Je to
>>>>>>>>nesmyslné, ale tak to prý mají v jejich předpisech
>>>>>>>>:-(
>>>>>>>
>>>>>>>Otázkou je, zda se tímto názorem řídí všechny FÚ nebo
>>>>>>>jen některé berušky.
>>
>>>>>Tak náš daňový poradce volal na FÚ - přímo vedoucí té
>>>>>mé berušky - a potvrdila, že je to blbost..sčítat
>>>>>měsíce ... Takže se mám stavit a nic neplatit...Tak
>>>>>tam v
>>>>>pondělí zajdu.
>>>>
>>>>To se mi ulevilo, už jsem si myslela, že se svět
>>>>zbláznil. Nebo přinejmenším berušky.
>>>
>>>No, berušky se zbláznily, když vypotily takový
>>>nesmysl. Ještě, že mají paní vedoucí.
>>
>>.. a že má paní Ivala takového šikovného a ochotného
>>daňového poradce ..
>
>A divíme se, že staří lidé skočí šmejdům na lep. Vždyť
>tady už taky někteří skočili na lep.
>>Pní Jasná, no nevím jestli jsem skočila..ale beruška se se mnou moc nevybavovala..přijít..opravit. doplatit.... Stylem - pravda je jenom jedna a tu mám já...jak říkával můj dědeček....
Konečně jsem se prokousala tím množstvím příspěvků a musím jenom konstatovat, že zaplaťpánbůh se tento problém vyskytl tady i s rozuzlením a pro další potencionální postižené je návodem, jak postupovat, škoda jen, že se k tomu nevyjádřila některá z berušek, které tady brání postupy FÚ. Je neuvěřitelné, co všechno se může stát a jak si zákon o daních vykládají někteří zaměstnanci tohoto úřadu.
Ani ve snu by mě nenapadlo dopočítávat děti do 12 měsíců, když nárok na celý rok není.
No ono bránit se... Já jsem to rozepsala v DPFO jak vyříkáte, doložila jsem potvrzení o studiu...a nebylo mně to nic platné.
Jsem ráda že se to objasnilo, ti co dopláceli zbytečně si o to můžou požádat... Jestli to někomu pomohlo, je to super...
Beruščino tvrzení bylo děsná konina, nechápu, jak vůbec na něco takového mohla přijít. A jak tady někdo psal, tak i ta kamarádka pisatelky tvrdila totéž - to jsou teda odborníci, no potěš koště.
A proč tam vůbec máte chodit, když máte DP správně? Vyřídila bych to telefonicky a poslala berušku za svojí vedoucí, ať se nechá poučit, než takových kopanců udělá víc.
Re: Rádo se stalo
Tady přidávám příklad z ASPI...
Poplatník uplatňuje daňové zvýhodnění v roce 2015 na dva syny žijící s ním ve společně hospodařící domácnosti. Jde o zletilého syna, který ukončí v roce 2015 studium na střední škole a ve studiu dále nepokračuje, a o nezletilého syna, který studuje základní školu. Na zletilého studujícího syna bude uplatňovat poplatník daňové zvýhodnění na dítě jen za kalendářní měsíce leden až srpen, na nezletilého syna bude uplatňovat daňové zvýhodnění na dítě po celý kalendářní rok.
Postup:
Na zletilého syna bude náležet za rok 2015 daňové zvýhodnění ve výši stanovené na jedno dítě za měsíce leden až srpen, na nezletilého syna bude náležet daňové zvýhodnění za měsíce leden až srpen ve výši stanovené na druhé dítě a za měsíce září až prosinec ve výši stanovené na jedno dítě.
Na zletilého syna činí daňové zvýhodnění celkem 8 x 1 117 Kč Z 8 936 Kč.
Na nezletilého syna činí daňové zvýhodnění celkem
8 x 1 317 Kč + 4 x 1 117 Kč Z 15 004 Kč.
Daňové zvýhodnění u poplatníka na obě děti v úhrnu za celý rok činí:
8 936 Kč + 15 004 Kč Z 23 940 Kč.
[ Macháček, Ivan Více dětí ve společně hospodařící domácnosti a změna v jejich počtu. Komplikace ve výpočtu daňového zvýhodnění na dítě, 1. část [Systém ASPI] DHK. - Daňová a hospodářská kartotéka. DHK (Wolters Kluwer) [cit. 2016-5-19] ASPI_ID LIT52087CZ. Dostupné v Systému ASPI. ISSN: 2336-517X. ]
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.