Re: Propustka k psychologovi
Paní Jasná, proč myslíte ?
Pokud psycholog je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně , kterou si zaměstnanec zvolil a odesílá ho tam odvodní lékař na doporučení, myslím, že nárok má. To, že si to způsobil svou hloupostí nemá žádný význam, protože kaz v zubu si taky můžete způsobit svou nedbalostí a není to důvod k neposkytnutí propustky a placeného volna.
Dle mne v případě že splňuje
- zdravot. zařízení ve sml. vztahu ke zdrav. pojišťovně
- nebylo možno provést mimo prac. dobu
- doporučení od obvodního lékaře
- charakter vyšetření
tak nárok má. Nebo jsem něco přehlídla nebo pochopila špatně ? díky
Já mám v materiálech ze školení, že logopedii, psycholog a rehabilitace není možné považovat za vyšetření nebo ošetření, protože to má již povahu léčení. . Nelze podřadit pod pojem vyšetření nebo ošetření, ale jde o proces vlastního léčení.
Odkaz je na výkladové stanoviska AKV - asociace pro rozvoj kolektivního vyjednávání a pracovních vztahů listopad 2012 až duben 2013 bod 18 - pracovní volno při rehabilitaci zaměstnance.
Klinický psycholog má titul PhDr.
Doktor filozofie (philosophiae doctor, ve zkratce PhDr. psané před jménem) je akademický titul, který je udělován v oblasti humanitních, společenských a (od zrušení udělování titulu PaedDr.) i pedagogických věd na příslušných fakultách.
přesně tak ...
Psycholog
V rámci nemocničního zařízení může rovněž projít pětiletou atestační přípravou, která se příliš neliší od té lékařské a jejímž absolvováním se stává klinickým psychologem (nikoli však lékařem). Podstata práce psychologa spočívá především v podpůrných rozhovorech, poradenství a diagnostice – vše odvisle od odvětví, ve kterém se pohybuje.
Ano, ale tam je přímo napsané, že i "účast zaměstnance na komplexním, periodickém nebo kontrolním rehabilitačním vyšetření prováděném lékařem .. je třeba považovat za účast zaměstnance na ošetření nebo vyšetření - viz str. 22 vámi citovaného výkladového stanoviska. Právě z toho důvodu se domnívám, že prvotní vyšetření, kam odeslán obvodním lékařem je formou vyšetření a splňuje požadavek dle NV č. 590/2006 - má tedy nárok na placené volno (za splnění dalších podmínek, které jsem již citovala).
>>>>>>že
>>>>>>ne. Děkuji za Vaše názory.
>>>>>
>>>>>Musí si vzít dovolenou nebo si hodiny nadpracovat.
>>>>
>>>>
>>>>Paní Jasná, proč myslíte ?
>>>> Pokud psycholog je ve smluvním vztahu ke zdravotní
>>>>pojišťovně , kterou si zaměstnanec zvolil a odesílá
>>>>ho
>>>>tam odvodní lékař na doporučení, myslím, že nárok má.
>>>>To, že si to způsobil svou hloupostí nemá žádný
>>>>význam,
>>>>protože kaz v zubu si taky můžete způsobit svou
>>>>nedbalostí a není to důvod k neposkytnutí propustky a
>>>>placeného volna.
>>>>
>>>>Dle mne v případě že splňuje
>>>>- zdravot. zařízení ve sml. vztahu ke zdrav.
>>>>pojišťovně
>>>>- nebylo možno provést mimo prac. dobu
>>>>- doporučení od obvodního lékaře
>>>>- charakter vyšetření
>>>>
>>>>tak nárok má. Nebo jsem něco přehlídla nebo pochopila
>>>>špatně ? díky
>>>
>>>Já mám v materiálech ze školení, že logopedii,
>>>psycholog a rehabilitace není možné považovat za
>>>vyšetření
>>>nebo ošetření, protože to má již povahu léčení. .
>> za účast zaměstnance na ošetření nebo vyšetření -
>>viz
>>str. 22 vámi citovaného výkladového stanoviska. Právě
>>z toho důvodu se domnívám, že prvotní vyšetření, kam
>>odeslán obvodním lékařem je formou vyšetření a
>>splňuje
>>požadavek dle NV č. 590/2006 - má tedy nárok na
>>placené volno (za splnění dalších podmínek, které jsem
>>již
>>citovala).
>
>Sama citujete ...", že ..... vyšetření prováděném
>lékařem ..." a psycholog není přece lékař.
Souhlasím. Psycholog není lékař, psychiatr je lékař.
Tak mě v této souvislosti napadá, jak posuzovat zaměstnance, který si u zubaře nechává dělat otisky zubů pro náhrady, ale nechodí jenom k lékaři zubaři, ale současně několikrát na otisky k zubnímu laborantovi.
U odběrů krve také nejsou lékaři, ale provádí to zdravotnický personál.
Tak že pokud je někdo lékařem vyslán k odběru krve nemá nárok na náhradu mzdy? Takových situací, kdy výkon neprovádí přímo lékař je spousta.
Ale kde jste se dámy dočetly, že vyšetření musí provádět lékař ? cituji
Prac. volno s náhr. mzdy .. s bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravtrnickém zařízení , které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojištovně.....
O provedení vyšetření nebo ošetření LÉKAŘEM není NIKDE uvedeno ani slovo . !!!
A stejně tak je to u těch rehabilitací , jak jsem psala výše.
Myslím, že pokud by člověk chodil k psychologovi sám, bez doporučení lékaře, pak by si měl čas nahrazovat. Na druhou stranu, jak se zaměstnavatel dozví, že je-není k psychologovi vyslán lékařem (většinou tedy psychiatrem)? Měl by toto doporučení po něm požadovat??
Logopedie - chodím s dcerou na logopedii a myslím, že nárok na proplacení nemám - nahrazuji si to.
Logopedie dospělého - zaměstnance - opět by mělo záležet, zda je člověk vyslán lékařem nebo o své vůli tam chce docházet.
Tak nevím - mělo by se takto rozlišovat?
Nebo tyto případy zapracovat do směrnice zaměstnavatele, příp. do dohody s odborovou organizací???
pro all
Sama jste to kopírovala ze stanoviska
...účast zaměstnance na komplexním, periodickém nebo kontrolním rehabilitačním vyšetření prováděném lékařem... (vidíte tady je přímo lékařem, a ne zdravotnickým personálem)
celé stanovisko
Stanovisko
* Rehabilitaci zpravidla není možné považovat za vyšetření nebo ošetření ve zdravotnickém zařízení. Obecně vzato má totiž rehabilitace již povahu léčení, které zpravidla následuje po vyšetření nebo ošetření s cílem navrátit pacienta k jeho „funkční zdatnosti“. Jak vyplývá ze zákona o zdravotních službách, jedním z druhů zdravotní péče (a vlastně tím hlavním) je péče léčebná, jejímž účelem je „příznivé ovlivnění zdravotního stavu na základě realizace individuálního léčebného postupu, s cílem vyléčení nebo zmírnění důsledků nemoci a zabránění vzniku invalidity nebo nesoběstačnosti nebo zmírnění jejich rozsahu“ [viz ustanovení § 5 odst. 2 písm. d)]. Pod tento druh péče lze nepochybně zařadit i rehabilitaci, resp. přesněji léčebně rehabilitační péči [viz ustanovení § 2 odst. 4 písm. b) ve spojení s ustanovením § 5 odst. 2 písm. e)].
* Protože standardní rehabilitaci, tj. takovou, která je již „pouze“ prováděním předchozí indikace lékaře a kterou tedy provádějí nelékařští zdravotničtí pracovníci (např. rehabilitační cvičení, různé vodní procedury, masáže, apod.) nelze podřadit pod pojem vyšetření nebo ošetření, ale jde o proces vlastního léčení (s nímž terminologicky počítá nařízení vlády č. 590/2006 Sb. ve své příloze jen u bodu 8, tedy u doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení), nevzniká zaměstnanci za tímto účelem automaticky právo na pracovní volno, natožpak pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
pokračování
* Naproti tomu účast zaměstnance na komplexním, periodickém nebo kontrolním rehabilitačním vyšetření prováděném lékařem (a zpravidla jím také vykazovaném příslušnými bodovými hodnotami ve smyslu vyhlášky č. 134/1998 Sb.) je třeba považovat za účast zaměstnance na vyšetření nebo ošetření, v souvislosti s nímž mu právo na (placené) pracovní volno za podmínek uvedených v nařízení vlády č. 590/2006 Sb. vzniká.
>pokračování
>
>* Naproti tomu účast zaměstnance na komplexním,
>periodickém nebo kontrolním rehabilitačním vyšetření
>prováděném lékařem (a zpravidla jím také vykazovaném
>příslušnými bodovými hodnotami ve smyslu vyhlášky č. 134/1998
>Sb.) je třeba považovat za účast zaměstnance na
>vyšetření nebo ošetření, v souvislosti s nímž mu právo na
>(placené) pracovní volno za podmínek uvedených v
>nařízení vlády č. 590/2006 Sb. vzniká.
Kde zde máte uvedeného LÉKAŘE ?? To, co sem kopírujete se týká pouze REHABILITACÍ a o tom spor není.
. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen "nejbližší zdravotnické zařízení"), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
>
>>navrátit pacienta k jeho „funkční zdatnosti“. Jak
>vyplývá ze zákona o zdravotních službách, jedním z druhů
>zdravotní péče (a vlastně tím hlavním) je péče léčebná,
>jejímž účelem je „příznivé ovlivnění zdravotního stavu
>na základě realizace individuálního léčebného postupu,
>s cílem vyléčení nebo zmírnění důsledků nemoci a
>zabránění vzniku invalidity nebo nesoběstačnosti nebo
>zmírnění jejich rozsahu“ [viz ustanovení § 5 odst. 2 písm.
>d)]. Pod tento druh péče lze nepochybně zařadit i
>rehabilitaci, resp. přesněji léčebně rehabilitační péči
>[viz ustanovení § 2 odst. 4 písm. b) ve spojení s
>ustanovením § 5 odst. 2 písm. e)].
>
>* Protože standardní rehabilitaci, tj. takovou, která
>je již „pouze“ prováděním předchozí indikace lékaře a
>kterou tedy provádějí nelékařští zdravotničtí
>pracovníci (např. rehabilitační cvičení, různé vodní
>procedury, masáže, apod.) nelze podřadit pod pojem vyšetření
>nebo ošetření, ale jde o proces vlastního léčení (s nímž
>terminologicky počítá nařízení vlády č. 590/2006 Sb.
>ve své příloze jen u bodu 8, tedy u doprovodu rodinného
>příslušníka do zdravotnického zařízení), nevzniká
>zaměstnanci za tímto účelem automaticky právo na pracovní
>volno, natožpak pracovní volno s náhradou mzdy nebo
>platu ve výši průměrného výdělku.
>
Ale já tohle znám, já to tam dávala jen pro paní Jasnou, že nelze jednoznačně říct, že při žádné rehabilitaci není nárok. A jednalo se pouze a výhradně o rehabilitaci, nikoliv psychologa.
Když to shrnu tak, při prvním vyšetření, kam je zaměstnanec vyslán nějakým lékařem a to vyšetření probíhá v zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně zaměstnance nárok JE, při dalších, které mají již povahu léčení, nikoliv vyšetření nárok NENÍ.
>
>
Re: pro p. Jasnou
Sám odpovídající připouští nejednotnost názoru, tím, že píše: O tom by se dalo diskutovat - co je a co není potřebná zdravotní péče ..., na tento "problém" budou určitě rozdílné názory.
Zřejmě mám dneska dost bojovnou náladu, která mě nutí držet se svého rozhodnutí. Zrovna tento týden jsme řešili s podnikovým právníkem určitý problém, kdy sám připustil, že kdyby bylo pět právníků, tak každý bude mít na danou věc jiný názor. Prostě pokud nebudou zákony psané srozumitelně, nebudou nastaveny pevné mantinely, tak dohady budou pořád a ve skutečnosti nikdo nebude mít 100% jistotu, co je správně.
Děvčata, zřejmě to nerozlouskneme, tak se připravme na slunečný víkend. Přeji všem pohodu dvou volných dnů a v pondělí opět jdeme na to.
Re: pro p. Jasnou
Jo, jo, máte pravdu, co právník, to jiný názor a zaměstnancům to musíme vysvětlovat my, neprávníci.
Jen p. ještě prosím váš názor na to, že by tedy měl mít neplacené volno i na toho obvodního lékaře, protože ten to taky nebude vyšetřovat, ošetřovat, ale dá jen žádanku na vyšetření . díky a hezký víkend i vám.
Z prostředků veřejného zdravotního pojištění se dále nehradí některé výkony a vyšetření provedené v osobním zájmu pojištěnce nebo jiné osoby, které nemají přímo léčebný charakter a jejichž cílem není zachování nebo zlepšení zdravotního stavu pojištěnce. Jedná se např. o vyšetření pro vydání řidičského průkazu, prohlídky při vstupu do zaměstnání, potvrzení o zdravotní způsobilosti ke studiu a další.
Ale ne, když si přečtete celé vlákno, tak to bylo v souvislosti na dotaz, zda má nárok na placenou návštěvu psychologa. Že si vezme 2 propustky - pro obvoďáka a pro psychologa. Takže když tazatelka napsala, že si jde k obvoďákovi pro žádanku k psychologovi - tam nárok na placené volno nemá, tak logicky by neměl mít nárok ani na obvodního, protože tam jde jen za účelem vypsání žádanky, nikoliv ošetření nebo vyšetření. Praxe je, samozřejmě jiná, myslím, že všichni obvoďáky proplácejí automaticky, psychology ne, i když v tomto případě to nemá žádnou logiku - vypsání papíru zaplatíme, dobu u psychologa - nezaplatíme.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.