Záleží na dohodě....
Záleží na znění smlouvy a taky na částce, kterou jí platíte. Nám klienti platí taky paušály, jejichž výše zahrnuje jak zpracování dokladů, tak běžné poradenství. Pouze zvlášť pracné případy účtujeme dle dohody zvlášť.
Znám ale řadu účetních, kteří účtují relativně málo "za položku" za "pouhé" zpracování dokladů PLUS hodinové sazby za každou práci navíc - jednání, porady, telefony, emaily, zpracovávání přehledů, tabulek. Zase - mají to s těmi klienty ošetřeno ve smlouvě.
Myslím, že přijatelné jsou oba způsoby, záleží skutečně na DOHODĚ obou smluvních stran. Důležité je, aby byly spokojené obě strany. Vaše účetní může být neochotná nebo nezkušená a proto nechce radit - nebo to ale taky může být tak, že jí platíte málo a ona si říká, že za ty peníze se víc namáhat nebude... Těžko říct, když nevím, co všechno pro Vás dělá, jak kvalitně to dělá a kolik jí platíte...
Re: Záleží na dohodě....
>>Mám účetní, které platím měsíční paušální částku dle
>>dohody. Když na ni ale vznesu nějaký konkrétní dotaz,
>>např. týkající se mezd, pracovních smluv, odvodů,
>>apod.
>>, vždy mi sdělí, že to nespadá do její práce a že
>>bych
>>jí musel připlácet za porady - na hodinu. Není to
>>divné?
>
>Záleží na znění smlouvy a taky na částce, kterou jí
>platíte. Nám klienti platí taky paušály, jejichž výše
>zahrnuje jak zpracování dokladů, tak běžné poradenství.
>Pouze zvlášť pracné případy účtujeme dle dohody
>zvlášť.
>
>Znám ale řadu účetních, kteří účtují relativně málo
>"za položku" za "pouhé" zpracování dokladů PLUS hodinové
>sazby za každou práci navíc - jednání, porady,
>telefony, emaily, zpracovávání přehledů, tabulek. Zase - mají
>to s těmi klienty ošetřeno ve smlouvě.
>
>Myslím, že přijatelné jsou oba způsoby, záleží
>skutečně na DOHODĚ obou smluvních stran. Důležité je, aby
>byly spokojené obě strany. Vaše účetní může být neochotná
>nebo nezkušená a proto nechce radit - nebo to ale taky
>může být tak, že jí platíte málo a ona si říká, že za
>ty peníze se víc namáhat nebude... Těžko říct, když
>nevím, co všechno pro Vás dělá, jak kvalitně to dělá a
>kolik jí platíte...
Platím jí 2.000,-/měsíc (2 zaměstnanci, teď už jen 1, faktur cca 20 za měsíc, jsem plátce DPH)
>
20 položek není moc :-)
Ale na druhé straně je třeba vědět, zda pro Vás dělá ještě něco dalšího. Vyřizuje Vám korespondenci? Běhá po úřadech? Dělá pro Vás nějaké rozbory? Informuje Vás o nějakých novinkách, zákonech, novelách? atd. atd. Máte stálé zaměstnance nebo se Vám často mění? Tj. přihlášky a odhlášky? Vozíte jí doklady nebo ona jezdí za Vámi? Pracuje na svém PC, volá ze svého telefonu, tiskne na své papíry - nebo vše na Váš účet? Nebo JEN zpracuje těch pár dokladů + mzdy a to je vše?
Korespondenci žádnou nemám - a když ano, odepisuji sama. Po úřadech běhám zatím já, rozbory žádné, o novinkách mně informuje a bere za to další peníze - hodinově, zaměstnanci se mění tak 1-2 x do roka po jednom, doklady nosím já, jinak má svou kancelář, PC, telefon, papíry.
No - cca 100,- za jednu položku = dle výše uvedené propočtu :
20 * 1,5 min = 2000,- za 30 minut a za ty prachy ještě radit????
To vypadá na nějakou bokovku účetní minimálně z ministerstva financí (jestli ne přímo z centrály EU v Bruselu).
Nezbývá vám nic jiného, než se vzdělávat sama nebo přistoupit
na radikálnější řešení: v anketě vypovědělo cca 150 účetních, že zpracovávají položku za 5,- Kč. Požádejte organizátorku ankety
ať vám nějakou dohodí a ta pak vám jistě bude plně k dispozici=
100,- za zpracování položek a 1900,- za porady, to by mělo dát
alespoň na 2 hod. Za tu dobu vám odrecituje i ty nejpotřebnější
stenozáznamy z parlamentu.
Hezké :-)))))))))))))))))
1) 5 Kč je samozřejmě blbost, to nevím, kdo do té ankety napasoval :-)))
2) Moc se mi líbí, jak odpovídá Eva M. - tady i u ankety k cenám. U takové firmy bych se nebála, že budu ošizená a měla bych důvěru v poskytnuté služby a ráda zaplatila bez diskuzí požadovanou cenu. Tady se prostě ví, o čem se mluví.
3) Naopak výše zmiňovaná "také účetní" bere za pár dokladů docela dost na to, aby mohla odpovědět na nějaký ten dotaz. Prosím vás kdo z nás účetních neodpovídá každou chvíli nějakému známému, nejen klientovi, na nějaký dotaz, to bych moc ráda viděla :-))) Už se vidím, jak říkám, že vím, ale zadarmo neodpovím :-))) Leda když nevím, tak to klidně přiznám. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.