Vlákno názorů k dotazu Práce přesčas od VH - Re: Práce přesčas Není to 7,5, ale 8...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2016 8:27

VH

Re: Práce přesčas
    Není to 7,5, ale 8 hodin týdně. Které práce mohou být zaměstnanci nařízeny na dny nepřetržitého odpočinku v týdnu, stanoví § 91 odst. 3 ZP, pokud se o tyto práce nejedná, je třeba výkon práce dohodnout. Nejméně 35 hodin odpočinku ano, ale vy nepíšete, kolik hodin a kdy byste měli v sobotu odpracovat. Pokud byste v sobotu konali práci např. do 16 hodin a v pondělí začínali v 6 hodin, je to 38 hodin.

• 25. 5. 2016 10:43

Petan (neregistrovaný)

>>Dobrý den
    >>Mám dotaz v práci nám přinesli papír podepsaný od
    >>ředitele, že nám nařizují do konce července všechny
    >>soboty. Mají na to nárok? Do 150 hodin rocně a 7,5
    >>hodiny
    >>týdně se vejdou. Ale v zákoníku se píše ještě o 35
    >>hodinach volna (nepřetržitý odpočinek) ten musí být
    >>dodržen?
    >>Děkuji za odpověď
    >Není to 7,5, ale 8 hodin týdně. Které práce mohou být
    >zaměstnanci nařízeny na dny nepřetržitého odpočinku v
    >týdnu, stanoví § 91 odst. 3 ZP, pokud se o tyto práce
    >nejedná, je třeba výkon práce dohodnout. Nejméně 35
    >hodin odpočinku ano, ale vy nepíšete, kolik hodin a kdy
    >byste měli v sobotu odpracovat. Pokud byste v sobotu
    >konali práci např. do 16 hodin a v pondělí začínali v 6
    >hodin, je to 38 hodin.
    >Měl bych odpracovat v sobotu odpolední od 14-22 a jít v podnělí od 6. Měl bych dělat práci kterou dělám normálně což znamená ve fabrice na lince. Pochopil jsem správně, že v sobotu mi nemůžou nařídit nic jiného než inventuru a opravné práce?

• 25. 5. 2016 10:56

VH

Jestli jste se díval na citovaný § 91 odst. 3 ZP, tak jste musel vidět, že toto ustanovení obsahuje daleko širší výčet, než jsou opravné práce a inventura. Jenom doplním - pokud máte konat jinou než zde vyjmenovanou práci, je třeba její výkon dohodnout. Pokud nebudete souhlasit, uvidíte, jak zaměstnavatel bude postupovat (já bych vás propustila). S tím odpočinkem je to horší, je to skutečně méně než 35, tak by měl začátek pondělní směny posunout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).