Re: Výpočet odšk.za prac.úraz-prosím p.J
Vezmete jeho průměrný hodinový výdělek, jaký měl v době, kdy se úraz stal. Tzn. ten hodinový průměr, který je vypočítaný z předchozího kal. čtvrtletí a který v té době používáte např. pro výpočet dovolené. Tímto hodinovým průměrem vynásobíte počet hodin, zameškaných v důsledku nemoci. Vyjde Vám ušlá mzda. Rozdíl mezi tímto a vyplacenými nemocenskými dávkami je náhrada za ušlou mzdu.
PROSÍM JEŠTĚ PRO MNE MÉNĚ CHÁPAJÍCÍ:
na výplatnici v daném měsíci ve kterém nemoc vznikla mám uveden denní prům. na dovolenou. Nemoc byla v polovině a trvala až do konce následujícího měsíce. Vše je počítáno jedním průměrem? Protože na výplatnici v násl.měs. ve kterám nemoc ještě trvala je uveden jiný průměr. Nemoc 6 - 7 měsíc.
PŘ: denní prům. na dov.720,-Kč/den. Počet prac.dnů nemoci 26.
720 x 26 =18.720 - 10.500 /nem.od SZ/ - 3.500/výpl.mzdy od zaměst./ = 4720,-doplatek?
Problém nastává v případě, kdy mi účetní odečetla vyplacenou výplatu za dny před úrazem. V této mzdě je totiž čtvrtletní prémie a výkonnostní měs. prémie v %. Takže zákon. vyjde že mi zaplatil více, ale podle mne je to hloupost, protože je to jen díky čtvrt.prémiím. Jak dál ?
samozřejmě,že je to hloupost - musí se porovnávat prac.dny v době nemoci z důvodu pr.úrazu x denní průměr a od toho odečíst tu vyplacenou nemocenskou - ve vašem případě 18 720-10500 = rozdíl na ztrátě na výdělku + případné bolestné+poplatek za vypsání bolestného lékařem, to že jste v tom měsíci ještě pracovala a dostala za to mzdu je v pořádku, ale nemůže to odečítat od odškodnění pr.úrazu..!!!!
Přesně tak. Ať účetní postupuje podle uvedených návodů, pokud jim nevěří, ať si to zjistí jinde. Tedy ještě jednou návod:
Hodinový průměr platící v době, kdy se stal úraz, krát CELKOVÝ počet pracovních hodin, které byly pro nemoc zameškány mínus CELKOVÁ vyplacená nemocenská. Rozdíl je náhrada mzdy, kterou vyplatí buď zaměstnavatel, který Vám to zdaní (který si to vyinkasuje od pojišťovny) nebo toto vyčíslení zašle na pojišťovnu a ta to po zdanění pošle Vám.
teď jsem si ještě p.Jiřko uvědomila,vždyť ten tiskopis pro výpočet ztráty na výdělku ji sám navede k tomu výpočtu rozdílu ev.připočtení hodnoty bodů a poplatků - tam žádný odpočet za vyplacenou část mzdy ani ní, pokud účetní bude postupovat řádek po řádku tak k tomu dojde...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.