Vlákno názorů k dotazu Záloha přes měsíc - kartou od .. - Re: záloha přes měsíc - kartou Prosím co je...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 5. 2016 15:27

.. (neregistrovaný)

Re: záloha přes měsíc - kartou
    Prosím co je to daňová zálohová faktura? Na základě kterého § ZDPH je vystavena?

• 25. 5. 2016 15:38

šárka1991 (neregistrovaný)

Nejdřív vystavujeme zálohové faktury, na základě kterých zákazník provede platbu (bez rozpočteného DPH) a až přijmeme platbu, vystavíme daňovou zálohovou fakturu (rozpočítaná výše DPH) = daňový doklad pro zákazníka k přijaté platbě. Já na tom nevidím nic mimořádného..

• 25. 5. 2016 15:47

.. (neregistrovaný)

Ještě jsem se snad u žádné společnosti s pojmem "daňová zálohová faktura" nesetkala. Vždy je to "daňový doklad k platbě", nebo "daňový doklad k zaplacené záloze" atd.
    To, jak to píšete, vyvolává dojem, že vystavujete zálohovou fakturu, kde hned rozepíšete DPH.

• 25. 5. 2016 16:17

>>>>Dobré odpoledne všem,
    >>>>ráda bych se zeptala, jak účtujete následující:
    >>>>
    >>>>zákazník vybere zboží, zaplatí zálohu kartou
    >>>>29/4/2015. Na daňové zálohové faktuře je datum 29/4,
    >>>>na útržku
    >>>>z terminálu taktéž.
    >>>>Platba se na náš účet připíše dne 01/05.
    >>>>Zboží přijde 02/05, zákazník si zboží odebere, na
    >>>>konečné faktuře bude mít datum úhrady zálohové
    >>>>faktury
    >>>>29/04 (datum 01/05 program nenabídne, bere, že datum
    >>>>úhrady proběhlo 29/4, ačkoliv na účtech je to 01/05)
    >>>>
    >>>>K jakému datu mám správně zdanit zálohu? Zatím
    >>>>zdaňuji
    >>>>interně k 01/05 = datum připsání platby, jenže teď
    >>>>díky KH jsem zjistila, že to dělám asi blbě...?
    >>>>Protože
    >>>>zákazník si samozřejmě nárokoval daň ze zálohy k
    >>>>29/04,
    >>>>jenže u nás se objevila až 01/05.
    >>>>
    >>>>Děkuji všem za názory, pěkné odpoledne!
    >>>
    >>>Prosím co je to daňová zálohová faktura? Na základě
    >>>kterého § ZDPH je vystavena?
    >>>
    >>Nejdřív vystavujeme zálohové faktury, na základě
    >>kterých zákazník provede platbu (bez rozpočteného DPH)
    >>a až
    >>přijmeme platbu, vystavíme daňovou zálohovou fakturu
    >>(rozpočítaná výše DPH) = daňový doklad pro zákazníka
    >>k
    >>přijaté platbě. Já na tom nevidím nic mimořádného..
    >
    >Ještě jsem se snad u žádné společnosti s pojmem
    >"daňová zálohová faktura" nesetkala. Vždy je to "daňový
    >doklad k platbě", nebo "daňový doklad k zaplacené záloze"
    >atd.
    >To, jak to píšete, vyvolává dojem, že vystavujete
    >zálohovou fakturu, kde hned rozepíšete DPH.
    >
    A když máte třeba od plynařů rozpis záloh=daňový doklad, tak to účtujete jak? Taky nezdaňujete? Já na tom stále nevidím žádný zádrhel.
    >

• 25. 5. 2016 17:08

.. (neregistrovaný)

Platební kalendář vystavený podle § 31a ZDPH je přece něco jiného než daňový doklad k zaplacené záloze.
    Platební kalendáře se vystavují před platbou, daňové doklady k zaplacené záloze se vystavují po platbě.

• 25. 5. 2016 21:03

>>>>>>ráda bych se zeptala, jak účtujete následující:
    >>>>>>
    >>>>>>zákazník vybere zboží, zaplatí zálohu kartou
    >>>>>>29/4/2015. Na daňové zálohové faktuře je datum 29/4,
    >>>>>>na útržku
    >>>>>>z terminálu taktéž.
    >>>>>>Platba se na náš účet připíše dne 01/05.
    >>>>>>Zboží přijde 02/05, zákazník si zboží odebere, na
    >>>>>>konečné faktuře bude mít datum úhrady zálohové
    >>>>>>faktury
    >>>>>>29/04 (datum 01/05 program nenabídne, bere, že datum
    >>>>>>úhrady proběhlo 29/4, ačkoliv na účtech je to 01/05)
    >>>>>>
    >>>>>>K jakému datu mám správně zdanit zálohu? Zatím
    >>>>>>zdaňuji
    >>>>>>interně k 01/05 = datum připsání platby, jenže teď
    >>>>>>díky KH jsem zjistila, že to dělám asi blbě...?
    >>>>>>Protože
    >>>>>>zákazník si samozřejmě nárokoval daň ze zálohy k
    >>>>>>29/04,
    >>>>>>jenže u nás se objevila až 01/05.
    >>>>>>
    >>>>>>Děkuji všem za názory, pěkné odpoledne!

>Platební kalendář vystavený podle § 31a ZDPH je přece
    >něco jiného než daňový doklad k zaplacené záloze.
    >Platební kalendáře se vystavují před platbou, daňové
    >doklady k zaplacené záloze se vystavují po platbě.

Troufám si odporovat - když máme platební kalendář=daňový doklad, dodavatel nám žádný další daňový doklad k platě neposílá. Nechci urazit váš přehled ani znalosti - ale že jste ještě o daňové zálohové faktuře neslyšela neznamená, že je to není, či je to chybně. Stejný program používají podniky ve stejném odvětví, při místních šetřeních, kontrolách z fú ani od auditora s tím nikdy nebyl problém. Pokud vás irituje název ,,zálohová daňová faktura,, můžu vám zaslat číslo na vývojáře a tam se s nimi můžete bavit, proč se to jmenuje zrovna takto. Můžete tu rozvinout další diskuzi na toto téma. Má otázka ale zněla úplně jinak, tak bych byla ráda za odpověď či poznatek k tomuto tématu, děkuji.
    >

• 26. 5. 2016 10:19

.. (neregistrovaný)

Tak proč se toho vývojáře nezeptáte na to, jaké je ve Vašem případě DPPD, abyste uměli správně nastavit účtování? Vlastně - neptejte se, oni to mají v systému, dle toho co je uvedli, nastaveno správně.

• 26. 5. 2016 11:01

mám jen já ten pocit?
    Protože pan vývojář není účetní - tady jich je, předpokládám, spousta co mají znalosti na to, zodpovědět mně a jiným jejich dotazy a poradit jim. Nezlobte se na mě, ale já sem chodím právě proto, ale poslední dobou mi přijde, že se z toho ve spoustě věcí stal ,,buzerplac,, kde jedni div nenařknou druhé, že jsou úplně pitomí, ať jdou okamžitě k pásu a do účetnictví nestrkají nos. Každý přece někdy začínal, v této práci se člověk učí celý život, a od toho je tady snad toto fórum, abychom si poradili, nebo snad ne? Takže pokud mi nejste schopna(ý) poradit, budu ráda, když si podobné komentáře ušetříte. Znovu opakuji - podstata mé otázky je jinde. Děkuji.

• 26. 5. 2016 14:04

Daniela K. (neregistrovaný)

Platba je připsána na bankovní účet dodavatele 1.5.?
    Pokud ano, tudíž DPPD je 1.5. a je dobře dodavatelem odváděno DPH na výstupu k datu 1.5. Ale na konečném DD by měl být uveden DPPD (ne 29.4.), ale 1.5., tj. ke dni přijetí úplaty u dodavatele.
    DD i s uvedeným nesprávným DPPD (DUZP) je stále DD, jen odběratel si může DPH nárokovat až má DD , použije plnění pro svou ek. činnost a v okamžiku, kdy nastaly skutečnosti zakládající povinnost DPH přiznat.
    Ale jak to má odběratel (plátce DPH) z takto vystaveného DD poznat, že nárokovat si může DPH nejdříve v květnu? :( ...

• 26. 5. 2016 15:42

No právě... Odběrateli z účtu peníze odejdou 29, my jako dodavatel máme útržek z terminálu 29, na konečné faktuře máme 29 (systém nám to jinak neumožnuje, není ideální, víme, ale máme pokyny shůry) jenže peníze obdržíme až 01/05. Protože odběratel má daňový doklad k 29, nárokuje k 29, my jako dodavatel k 01/05, protože jsme obdrželi peníze.

• 26. 5. 2016 16:11

Třeba nyní v souvislosti s KH (zasílání výzev) dostanete správný pokyn shůry :) , kdy DD budou vystavovány tak, aby odběratele neuváděly v omyl. Dosud vás k tomu nic nenutilo, protože za nesprávný postup si nesl následky odběratel, ale nyní už je z důvodu uvádění podrobných údajů do KH můžete ve formě výzev pocítit i vy.

• 26. 5. 2016 19:53

.. (neregistrovaný)

Re: DPPD a platba platební kartou
    Paní Danielo a které datum byste zadala jako DPPD v případě tržeb, které jsou placeny kartou? Datum, kdy přijde platba za plnění na bankovní účet obchodníka? Nebo datum, kdy zákazník vložil kartu do platebního terminálu obchodníka a stiskl Enter? Není to v tomto případě obdobné?

• 26. 5. 2016 23:20

Paní Tečko, to na co se ptáte je ale něco jiného než byl původní dotaz.
    U původního dotazu byla nejdříve uhrazena záloha a teprve potom o pár dní později byl odběr zboží. Tzn., že DPH se musí odvést k datu přijetí úplaty.
    A u vašeho dotazu je nejdříve dodáno zboží (z hlediska účetnictví tržba za zboží). Proto se z hlediska ZDPH musí odvést DPH k DUZP = ke dni převzetí zboží.
    Hezký večer.

• 26. 5. 2016 23:33

.. (neregistrovaný)

Záloha byla uhrazena platební kartou. Pokud by byla záloha uhrazena převodním příkazem, tak by to bylo jasné.
    Takže otázkou je, zda platba platební kartou se může stavit na roveň hotovostní platbě.

• 26. 5. 2016 23:54

Z hlediska nakládání s penězi to na roveň není :) Pokud jsou peníze dle původního dotazu někde 1-2 dny virtuálně mezi platebním terminálem a bankou, tak s nimi nakládat nemohu. To je možné až jsou připsány na můj bankovní účet.

• 27. 5. 2016 12:53

Přesně tak... Doposud jsme to neřešili/neregistrovali, až nyní díky KH. Ono asi nakonec k něčemu bude :-) Jak osobně byste to tedy účtovala vy?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).