Re: Náhrada mzdy společníkovi pracovní ú
Aha takže jednatel nemůže mít pracovní úraz. Mám tady totiž z roku 2014 úraz jednatele účetní mu poskytla náhrady mzdy a tento úraz se hlásil na sociálku (nemocenská). Za jednatele je odváděno sociální pojištění tak měl na nemocenskou nárok. Myslím si, že jednateli náhrada mzdy neměla být poskytnuta za prvních 14 dní. Nebo mělo být z této náhrady odvedeno soc. a zdrav. poj. což nebylo. Bude za to nějaké penále?? Letos máme kontrolu na sociálce, tak chci být na vše připravena. Děkuji
Pracovní úraz může mít i jednatel bez pracovní smlouvy, ale bez nároku na náhradu (nemá mzdu, odměna jednatele je něco jiného). My jsme ho hlásili jen na IP (hlavně z toho důvodu, že šlo o napadení jinou osobou, které souviselo s výkonem funkce jednatele). Náhrady jsme žádné nevypláceli.
Nejdříve píšete společník, pak jednatel. Jako to tedy je přesně, jakou smlouvu má, a co se v této smlouvě hovoří o náhradě v případě nemoci? Většinou jednatelé mají nárok na odměnu z výkonu funkce bez ohledu na volno, nemoc atd. Jednatel je jednatelem i v době nemoci, nemůže napsat na Obchodní rejstřík - tak, teď jsem nemocný a ať za mně rozhoduje někdo jiný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.