Re: soukromá platba účet 315 nebo náklad
nedaňový náklad - ne, tohle není vůbec náklad firmy
Pokud to je pokladní doklad uhrazený v hotovosti - neúčtovala bych o voňavce vůbec.
Pokud bylo placeno kartou nebo fakturou - voňavka je pohledávka za tím, co platil kartou, odebral materiál.
ještě mě napdalo - pokud to byl dárek pro obchodního partnera - tak by to mohlo jít do reprezentace (to pak je nedaňový náklad)
děkuji, s tou voňavkou udělám jak píšete, bylo to placeno v hotovosti, ještě bych se chtěla zeptat, mám dávat 315AE nebo 335? nepoznám kdo to koupil jestli ředitel nebo zaměstnanec nebo někdo jiný,...na 315AE to účtovala ta předemnou, jiný to dává na Nákl.nedaňový, proto jsem se ptala i na ten. děkuji oc
Takové pohledávky účtuji na účet 315
Paragon placený hotově - odpovědná osoba firmy většinou vyškrtne takový nákup z paragonu a vůbec z firemní pokladny neproplatí.
Paragon placený platební kartou - odpovědná osoba firmy napíše k dokladu informaci, komu se má pohledávka předepsat k úhradě. I když většinou až po mailovém dotazu.
Pokud se takové věci dějí častěji tak informuji klienta, že by správně měl voňavky vyfakturovat dané osobě s obchodní přirážkou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.