Vlákno názorů k dotazu Plánování směn - vyplácení od VH - Re: Plánování směn - vyplácení Vyrovnávací období 1...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 5. 2016 8:06

VH

Re: Plánování směn - vyplácení
    Vyrovnávací období 1 měsíc být může, ale zaměstnavateli více vyhovuje vyrovnávací období delší, aby mohl reagovat na své provozní potřeby. Zaměstnavatel délku vyrovnávacího období stanoví, takže byste měli jeho délku deklarovat. Délka 40 hodin týdně je správně? Není to alespoň dvousměnný pracovní režim?

• 31. 5. 2016 8:11

lenka8053

Je to správně - 40hodin týdně - rozvrženo nepravidelně na krátký a dlouhý týden - po 12 hodinách.
    Postupujeme tak, že zaměstnanci spočítáme hodiny co je nad pracovní dobu v daném měsíci počítám 25% přesčas, víkendy 10%. Mám problém s vedením, stále mi říkají že ten příplatek 10% se nemusí dávat při cik cak režimu - ale já si myslím, že je to blbost.
    Jeden měsíc jsem stanovila proto, protože máme obrovský pohyb zaměstnanců a tím že máme podstav zaměstnanci mají časté přesčasy. Tady jsem také narazila, vedení si myslí že můžeme přesčasy do určité mírý nakázat bez proplacení - to je podle mě také blbost :-(

• 31. 5. 2016 8:17

VH

Abyste neplatili práci přesčas, museli byste mít mzdu sjednánu, nikoliv stanovenu nebo určenu. Příplatek za práci v sobotu a neděli platíte vždy, ale je možné dohodnout i jinou výši, popřípadě jiný způsob určení jeho výše. Práce přesčas by měla být výjimečné opatření. K délce PD týdně - rozvržení PD - zda rovnoměrně nebo nerovnoměrně - nemá na délku PD týdně vliv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).