Re: Prodej nekvalitních polotovarů
******
Zřejmě bych udělal inventuru těchto nekvalitních polotovarů (měli by jí udělat lidé, kteří jsou odborně schopni o této snížené kvalitě rozhodnout, nikoliv účetní !!!), na základě intenturního soupisu doplněného o zápis s rozhodnutím o tom, že se tyto polotovary prodají pod cenu, bych převedl na 123 s oceněním stejným jako na 122 a pak prodal ze 123. Náklad bych považoval za daňový stejně jako u prodeje nepotřebných zásob materiálu. Při přechodu na nové účetní období bych k těmto polotovarům vytvořil (účetní) opravnou položku na rozdíl mezi skladovou a předpokládanou prodejní cenu.
Re: Prodej - díky pane Josefe
>>Firma si vyrábí polotovary vlastní výroby. U části
>>již
>>vyrobených bylo zjištěno testem kvality, že
>>neodpovídají stanovené kvalitě a tudíž je nelze dále
>>použít k
>>další výrobě. Jsou vedeny na skladě polotovarů,
>>zaúčtovány na ú. 122. Podaří se je prodat jako odpad
>>jiné
>>firmě za mnohem menší hodnotu než je jejich ocenění
>>na
>>skladě polotovarů. Jak mám toto zaúčtovat? Mohu
>>účtovat o
>>prodeji přímo ze skladu polotovarů (542/122 a
>>311/642)? Nebo mám tyto polotovary převést na sklad
>>materiálu
>>jako odpad (a v jakém ocenění?) a účtovat jako o
>>prodeji materiálu? Předpokládám také, že pokud se nám
>>nekvalitní polotovary podařilo prodat, byť jen za
>>zlomek
>>jejich ceny, náklad bude daňový. Je to tak? Předem
>>děkuji za odpovědi.
>******
>Zřejmě bych udělal inventuru těchto nekvalitních
>polotovarů (měli by jí udělat lidé, kteří jsou odborně
>schopni o této snížené kvalitě rozhodnout, nikoliv účetní
>!!!), na základě intenturního soupisu doplněného o
>zápis s rozhodnutím o tom, že se tyto polotovary prodají
>pod cenu, bych převedl na 123 s oceněním stejným jako
>na 122 a pak prodal ze 123. Náklad bych považoval za
>daňový stejně jako u prodeje nepotřebných zásob
>materiálu. Při přechodu na nové účetní období bych k těmto
>polotovarům vytvořil (účetní) opravnou položku na rozdíl
>mezi skladovou a předpokládanou prodejní cenu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.