Re: Vývozní JSD od 1.5.2016 ?
zatím tato novela neplatí, možná až od srpna do účetnictví "dáváte" faktury dle účetních předpisů, a to je den splnění dodávky, který není vázaný na výstup z EU
Novela DPH sice neplatí, ale Celní kodex platí od 1.5.2016 bez ohledu na to, kdy se naši poslanci rozhoupou a schválí novelu zákona.
děkuji, chápu to správně tak, že i když ještě nemám potvrzení od celnice, můžu platbou od zákazníka doložit, že dodávku dostal? protože např. potvrzení někdy je až za tři měsíce = celnice na to má právo, a já přitom už mám platbu za dodané zboží.
tak do DPH dám až mám potvrzené od celnice, že zboží opustilo EU? to může trvat i tři měsíce a zákazník už zaplatil a zboží je už kdoví kde.. chápala jsem tu změnu tak, že od 1.5. je daňovým dokladem faktura a to i k zápisu do DPH pro finanční úřad.
daňovým dokladem bude sice faktura, ale pořád se bude uvádět do přiznání v období, kdy zboží opustí EU, vývozní JSD bude pouze důkazním prostředkem
taky jsem slyšela na školeních 2 názory, fakturovaná x kurz ke dni výstupu z EU, a další názor - povolená i statistická hodnota