Re: Je možné zvýšit daň.zvýh. 2.dítě od
chudák zam-ec, asi si neumí spočítat výplatu. Jak platíte třeba dovolenou nebo když člověk udělá přesčas apod., že vám vychází každý měsíc stejná částka k výplatě? Vždyť když děláte RZD tak musí mít zákonitě jinou výplatu než jiný měsíc, tak jak můžete mít trvalý příkaz?
Zaměstnavatel je MUDr., má 1 zaměstnance zdrav. sestru, chce mít trvalý příkaz na mzdy, el. bankovnictví nezvládá a chodit každý měsíc do banky nemá čas, sestře vyplácí 20.000,- čistého měsíčně, dovolenou chce napsat do nejkratšího měsíce, aby zálohy na SP, ZP daň ze mzdy byly nižší než trvalé příkazy, přeplatky jí 1x ročně vrací.
a jak vede mzdový list, kolik vyplácí hrubého, umí vůbec spočítat mzdu? Dává výplatní lístek? Dovolená se vyplácí průměrem a ten vychází každé čtvrtletí jinak. Když jí vrací přeplatek na dani (jak ho počítá? - podle zákona? - dost pochybuji), tak to má určitě jinou výplatu než jiný měsíc. Nějak mi to nejde do hlavy, že má pořád stejně....
tak to by mě zajímala výplatní páska, jak tam bude mít napsanou zálohu. Mám takový dojem, že panu doktorovi nějaké zákony vůbec nic neříkaji, že se dohodli, že sestře bude platit 20tis. čistého měsíčně a basta. Možná si někde nechal spočítat odvody SP, ZP, daň - to platí každý měsíc stejně, ale skutečnost, že by měl platit jinak, bude asi někde úplně jinde.
Ano, je to hodně nestandardní, vím, ale má všechno v pořádku, výplatní pásky, mzdové listy, vyúčtování DzP ze ZČ, atd. Hrubá mzda 26.029,- Kč, každý měsíc stejná mzda (žádné přesčasy), až koncem roku dá do jednoho krátkého měsíce celou roční dovolenou, všechny zálohy vyjdou nižší než má trvalý příkaz, takže mu vzniknou přeplatky, které nejsou výdaje do podnikání a jsou mu vráceny.
Paní (zaměstnankyni) radím - neuplatňujte děti v daňovém prohlášení. Ať Vám zaměstnavatel počítá čistou mzdu jen s uplatněním slevy na poplatníka (tzn. tak, aby vyšlo těch 20 tis čistého, které Vám chce dávat) a děti uplatněte až v přiznání, daně Vám vrátí FÚ. MUDr. tomu evidentně nerozumí, takže ještě lépe by Vám to vyšlo (ale mně osobně už by to bylo blbé) , kdybyste neuplatňovala vůbec žádnou slevu, dostala byste pěkně svých 20 tis. čistého (tzn. musela by být zúčtovaná vyšší hrubá, protože by byla vyšší daň) a pak si to všechno, jak slevu na poplatníka, tak děti, vyrovnala v přiznání.
Když čtu že jde o MUDr, tak už mě nic nepřekvapuje, manželka mého nadřízeného to má obdobně. Také paní doktorka nějak nechce chápat, jak se počítá náhrada za dovolenou., že nelze mít každý měsíc stejný plat. Děti naštěstí paní neuplatňuje a DP si dělá sama, má povinnost kvůli dalším příjmům.
Pro Terezu
Terezo, z hrubé mzdy 26.029 Kč vyjde 20000 čistého pouze s uplatněním slevy na poplatníka. To znamená, že dosud ta zdravotní sestra žádné zvýhodnění na děti ani neuplatňovala, takže nechápu, jak se můžete ptát, kdy jí máte zvýšit slevu na 2. dítě. Nechejte to tak, jen s uplatněním slevy na poplatníka, žádné odvody ani čistá mzda se tedy měnit nebudou a děti si ona pak uplatní v přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.