Re: Nemoc v den nástupu do zaměstnání
Nemocenské pojištění vzniká až zahájením práce. Dřív se říkalo: "Být v montérkách a aspoň stát u stroje." V novém zaměstnání vám pojištění ještě nevzniklo, ale pokud jste měla pojištěný pracovní vztah v květnu, tak ochranná lhůta je 7 dnů po skončení PP.
V předešlém zaměstnání jste skončila kdy? Protože tady z toho nového nenáleží ani náhrada mzdy, ale ani byste nedostala nemoc. dávky od OSSZ, pokud by nemoc trvala déle. Prostě u tohoto zaměstnavatele nejste zatím na OSSZ přihlášena, protože pojistný vztah nevznikl.
V předešlém zaměstnání jsem skončila 31.5., ale neschopenku jsem si nechala vystavit už na nového zaměstnavatele. V předešlém zaměstnání jsem si vzala totiž 2 dny dovolené. Takže je všechno špatně. Myslela jsem že když mám podepsano smlouvu, takže automaticky se stávám zaměstnancem i když s neschopenkou.
>>>>>>Prosím má mzdová účetní pravdu? Podepsala jsem
>>>>>>smlouvu
>>>>>>se dnem nástupu do zaměstnání 1.6.2016. Bohužel 29.5.
>>>>>>jsem onemocněla a paní doktorka mě vystavila
>>>>>>neschopenku pro nového zaměstnavatele. Tu jsem mu
>>>>>>poslala. Ze
>>>>>>zaměstnání mě zavolali, že nemám nárok na žádnou
>>>>>>náhradu mzdy, protože jsem neodpracovala ani hodinu.
>>>>>>A
>>>>>>že
>>>>>>neschopenku mám vystavenou v době, kdy jsem ani ještě
>>>>>>neměla nastoupit. Až prý nastoupím, tak dostanu novou
>>>>>>smlouvu s novým datem nástupu Já mám ale podepsanou
>>>>>>smlouvu se dnem nástupu od 1.6. takže bych měla
>>>>>>dostat
>>>>>>náhradu mzdy a být zaměstnancem od 1.6. Je to tak?
>>>Nemocenské pojištění nevzniklo, ale pracovní poměr
>>>vznikl a zaměstnavatel jej může s vám ukončit ve
>>>zkušební
>>>době, pokud byla sjednána.
>>
>>V předešlém zaměstnání jste skončila kdy? Protože
>>tady
>>z toho nového nenáleží ani náhrada mzdy, ale ani
>>byste
>>nedostala nemoc. dávky od OSSZ, pokud by nemoc trvala
>>déle. Prostě u tohoto zaměstnavatele nejste zatím na
>>OSSZ přihlášena, protože pojistný vztah nevznikl.
>V předešlém zaměstnání jsem skončila 31.5., ale
>neschopenku jsem si nechala vystavit už na nového
>zaměstnavatele. V předešlém zaměstnání jsem si vzala totiž 2 dny
>dovolené. Takže je všechno špatně. Myslela jsem že
>když mám podepsano smlouvu, takže automaticky se stávám
>zaměstnancem i když s neschopenkou.
Jestli jste měla u minulého zaměstnavatele dovolenou, tak jste si na něj měla nechat vystavit neschopenku a odevzdat ji tam. Dovolenou by vám proplatili, nárok na náhradu mzdy by vám nevznikl a od 12.6. by vám OSSZ vyplácela nemocenskou.
Vy jste si 29.5., kdy jste onemocněla, nechala napsat neschopenku na někoho, u koho jste ještě nebyla zaměstnaná? Ta neschopenka je od už 29.5.? Nebo až od 1.6.?
Pokud od 29.5., pak měla být na "starého" zaměstnavatele, tam jste pojištěná byla. Sice byste pár dnů marodila zadarmo (náhrada podle § 192 ZP se platí jen pokud PP trvá - a ten trval jen do 31.5.), ale od 15. dne nemoci byste dostávala nemocenské od OSSZ.
Takhle marodíte zadarmo a ještě jste bez práce ... já bych třeba zaměstnance, který mi "tohle udělá", nevzala ani po té nemoci.
Byla ta nemoc tak vážná, že jste musela mít neschopenku? Operace, úraz, hospitalizace? Těhotenství?
Tak nebudeme přece kádrovat, proč má neschopenku a nějak ji peskovat. To se přece stává, že člověk má domluvenou novou práci a jak napotvoru onemocní. Každopádně není nic ztraceno a dá se to ještě napravit, i když starý zaměstnavatel bude muset ty dny čerpané dovolené přehodnotit na nemoc (bez náhrady mzdy) a ta čerpaná dovolená bude jako proplacená dovolená - na peníze to vyjde nastejno (a možná, že výplaty za květen ještě hotové nemá, vždyť je teprve začátek června). Zajít za lékařem, aby opravil název zaměstnavatele a s tím starým zaměstnavatelem to vyřídit - předat mu neschopenku. Pokud budete marodit déle než 14 dní, pak bude tento zaměstnavatel posílat doklady na OSSZ a dostanete nemocenskou.
Jo, a ještě - pracovní poměr skončil 31.5. dohodou? Skončil vůbec? Z jakého důvodu jste měla končit, dala jste výpověď Vy, nebo on Vám nebo dohodou?
Nechápu jak si vůbec můžete dovolit nechat napsat neschopenku na něco, co ještě vůbec NEEXISTUJE ????? V té době váš pracovní poměr ještě netrval, čili to je jakobyste si to nechala napsat na jakoukoli jinou firmu v okolí. Super. Nechápu, co jste od toho čekala. Pokud jste opravdu nemocná, normální by bylo nechat si vystavit neschopenku u stávajícího zaměstnavatele. A jakým způsobem končil váš pracovní poměr ? Abyste nakonec nebyla ještě stále jejich zaměstnancem, pokud jste třeba dostala výpověď pro nadbytečnost.
>>>V předešlém zaměstnání jsem skončila 31.5., ale
>>>neschopenku jsem si nechala vystavit už na nového
>>>zaměstnavatele. V předešlém zaměstnání jsem si vzala
>>>totiž 2 dny
>>>dovolené. Takže je všechno špatně. Myslela jsem že
>>>když mám podepsano smlouvu, takže automaticky se
>>>stávám
>>>zaměstnancem i když s neschopenkou.
>>Vy jste si 29.5., kdy jste onemocněla, nechala napsat
>>neschopenku na někoho, u koho jste ještě nebyla
>>zaměstnaná? Ta neschopenka je od už 29.5.? Nebo až od
>>1.6.?
>>
>>Pokud od 29.5., pak měla být na "starého"
>>zaměstnavatele, tam jste pojištěná byla. Sice byste
>>pár dnů
>>marodila zadarmo (náhrada podle § 192 ZP se platí jen
>>pokud
>>PP trvá - a ten trval jen do 31.5.), ale od 15. dne
>>nemoci byste dostávala nemocenské od OSSZ.
>
>Tak nebudeme přece kádrovat, proč má neschopenku a
>nějak ji peskovat. To se přece stává, že člověk má
>domluvenou novou práci a jak napotvoru onemocní. Každopádně
>není nic ztraceno a dá se to ještě napravit, i když
>starý zaměstnavatel bude muset ty dny čerpané dovolené
>přehodnotit na nemoc (bez náhrady mzdy) a ta čerpaná
>dovolená bude jako proplacená dovolená - na peníze to
>vyjde nastejno (a možná, že výplaty za květen ještě
>hotové nemá, vždyť je teprve začátek června). Zajít za
>lékařem, aby opravil název zaměstnavatele a s tím starým
>zaměstnavatelem to vyřídit - předat mu neschopenku.
>Pokud budete marodit déle než 14 dní, pak bude tento
>zaměstnavatel posílat doklady na OSSZ a dostanete
>nemocenskou.
>Jo, a ještě - pracovní poměr skončil 31.5. dohodou?
>Skončil vůbec? Z jakého důvodu jste měla končit, dala
>jste výpověď Vy, nebo on Vám nebo dohodou?
Mně se nelíbí, že by tazatelka měla dostat od nového zaměstnavatele novou smlouvu, ta původně uzavřená se nevypaří, byť práci nekoná.
Já přece nic nepíšu o nové smlouvě. Pracovní smlouva je podepsaná, pracovní poměr vznikl od 1.6., ale pojistný vztah nevznikl. V nové firmě je omluvena nemocí, ale náhrada mzdy a ani později nemocenské dávky nenáleží.
Ve staré firmě byla (nebo ještě je, to nevíme) pojištěna, takže neschopenka měla být vystavena na "starou" firmu. Je ještě potřeba zjistit, zda tam vůbec pracovní poměr skončil. Pokud ano, náhrada mzdy nenáleží, až později nemocenské dávky. Pokud neskončil, náhrada mzdy náleží a poté i nemocenské dávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.