Re: Nový nadřízený,právo podepsat výpově
OMYL - vy končíte (resp. chcete skončit) pracovní poměr s FIRMOU - nikoliv tedy s jednatelem nebo přímým nadřízeným. Takže žádost o rozvázání PP dohodou nebo případně výpověď a jiné podobné písemnosti adresujete firmě ABC s.r.o. a nikoliv panu Nováčkovi, jednateli. Pokud byste např. posílala výpověď poštou (firmě ABC s.r.o.), pak podle § 266a ZP nemáte Vy povinnost doručit takovouto písemnost do vlastních rukou zaměstnavatele. Prostě to pošlete poštou a hotovo.
Pokud se však chcete dohodnout na skončení PP podle § 43 ZP, pak Vám nezbyde nic jiného, než slušně zaklepat na dveře toho dotyčného nadřízeného, předložit mu svůj návrh na skončení PP dohodou a VYJEDNÁVAT. V žádném případě se nepokoušejte návrh dohody o skončení PP poslat poštou - zaměstnavatel nemá zákonnou povinnost na takovouto písemnost nějak reagovat. Je rozšířeným omylem, že "pošlu dohodu poštou a skončím k datu, které jsem tam napsal". To je nesmysl.
Je to tak jak píše anonym. Ten, kdo je oprávněný jednat za firmu, tedy jednatel, určí ve vnitrofiremních pravidlech, kdo je oprávněný jednat za firmu v dalších vnitrofiremních věcech. Jestliže je tedy určeno, že v případě uzavírání nových smluv a dohodách o ukončení pracovních poměrů bude rozhodovat ten vedoucí, pak, pokud se chcete dohodnout na dřívějším ukončení, se musíte dohodnout s ním. Něco jiného by bylo, kdybyste podávala výpověď (s 2 měsíční výpovědní dobou). Tu předáte buď jednateli, nebo tomu vedoucímu, nebo třeba na podatelně nebo adresujete firmě (bez uvedení nějakého konkrétního jména) a tím je Vaše výpověď vzata na vědomí.
anebo se jednatel schovává za nadřízeného, který dělá "špinavou práci". Já naopak dostala ve zkušební době rozvázání poměru od vedoucího na obyčejnym papíře, žádná firma neuvedena, přestože smlouvu se mnou uzavíral ředitel, hlavičkový papír, razítka atd.atd. Takže jsem si stěžovala na ředitelství a za tři neděle se mnou rozvázali oni. No nic moc výhra, ale aspoň nějaká koruna z toho byla. Stěžovala jsem si písemně a ještě tam jela osobně.
Vy si nečtete předešlé odpovědi? Jasně tam máte napsáno, že zaměstnavatel nemá žádnou povinnost Vám odpovědět. Ale to neznamená, že kdo mlčí, souhlasí. Pokud totiž neodpoví, tak to znamená, že se rozhodl žádosti nevyhovět. A protože nemá žádnou povinnost odpovědět, tak neodpoví. Zkrátka, pokud se jasně nedohodnete a svoji dohodu OBA nestvrdíte svým podpisem, pak žádná dohoda není.
To je stejné, jako kdybyste poslal poštou svému sousedovi návrh, že budete užívat jeho zahradu, on Vám na to neodpověděl a Vy byste to bral jakože souhlasil a na zahradu se mu nastěhoval. To je blbost co? Zkrátka - dohoda znamená, že se musíte oba DOHODNOUT.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.