Re: Odměny z dohod
Jednou se tady tento problém řešil, že zam-tel sjednal se zam-cem "v čistém" a pak se to tady rozebíralo na příkladech několika zam-ců (stejná práce, stejné zařaz. apod.). Např. 1. zam-ec bezdětný, podepíše daň. prohl., sleva na popl. na rozdíl od 2. zam-ce bezdětného, který nepodepíše daň. prohl. Oba mají v "čistém" stejně, ale hrubá mzda je úplně jiná. Může jít i o diskriminaci... A pak si vezměte hrubou mzdu zam-ce s několika dětmi (podepsané/nepodeps. prohl). .... Vždy se sjednává v hrubém, vůbec nechápu, jak někdo může přemýšlet, že sjedná výplatu v čistém (může se měnit odvody na poj., daně apod.). Jak by vypočítával v "čistém" průměr na dovolenou, to už vůbec nechápu. Jedině u DPP (do 10tis.Kč) u srážk. daně je v "hrubém" to, co v "čistém". Ale stejně se sjednává v "hrubém".
Hrubá mzda za stejnou práci se může lišit (a zpravidla se i liší) a je vše v pořádku, jenom dané práce musí být zařazeny do stejné skupiny prací. Zda v hrubém nebo čistém se řešilo v minulosti u soudních rozhodnutí - soud přiznal zaměstnanci určitou částku, zaměstnavatel provedl odvody a právní zástupce zaměstnance se domáhal rozdílu a argumentoval, že nelze měnit rozhodnutí soudu = že bylo přisouzeno v čistém. Pak řešil NS a rozhodl, že přiznaná mzda nebo náhrada je v hrubém a zaměstnavatel provede odvody.
OT - Re: Odměny z dohod
To takhle jednou jeden padesátiletý inženýr ekonomie (hlavní ekonom firmy) spočítal jinému padesátiletému inženýrovi ekonomie (generální ředitel) kolik bude mít navíc ve výplatě peněz, když bude mít celý měsíc dovolenou.
Samozřejmě nevzal v úvahu ani velmi vysoké odvody, ani velmi vysokou solidární daň ... dopadlo to tak, že já byla ta špatná, která spočítala řediteli blbě výplatu ... řvali na mě oba, nepomohlo ani podrobné rozkreslení algoritmu výpočtu mzdy na velkou tabuli v zasedačce.
Pozvali si daňového poradce, ten potvrdil, že můj výpočet je správný. Nevěřili, pozvali si auditora, opět potvrzen můj správný výpočet.
Tak se obrátili na hlavního ekonoma mateřské firmy, aby to "rozsoudil" ... došel k tomu výsledku, co já.
Omluvy od obou "ekonomů" jsem se nedočkala, zato jsem se dočkala nabídky práce v mateřské firmě - a mám se líp. :-)
Jaké z toho plyne ponaučení? Stát si za svým a nenechat se zviklat. :-)
Hezký den.
naposledy zde byl dotaz před několika dny, že pan doktor sestřičce sjednal mzdu v čistém, ona si doteď myslí, že pobírá daň. zvýh. na děti, ale skutečnost je úplně někde jinde (pan doktor platí každý měsíc stejnou částku, dovolenou apod. neřeší, možná řeší, ale určitě ne dle zákona)
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1415094
Já jsem praxi - sjednána čistá - zažila před 16 lety v jednom zaměstnání. Účetní to prostě "musela nějak udělat". Naštěstí byli zaměstnanci s dětma znalejší než šéf a uplatňovali si děti v přiznání (a dostali tak další prachy od FÚ).
Byl to děsný opruz, ale "šéf má vždycky pravdu". Naštěstí jsem tam dlouho nebyla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.