Re: Zkušební doba v PS
A to jste nevěděla do jaké práce nastupujete ? Zjistit po 2 dnech, že se vám to nelíbí je docela mazec. Také jste si měla pohlídat sjednání zkušební doby. Takhle musíte dát výpověď, od 1.7. začne běžet výpovědní doba a váš pracovní poměr skončí 31.8.2016. Do té doby, samozřejmě, musíte pracovat.
To se tak někdy stane, že pracovní podmínky jsou horší, než slibují zaměstnavatelé... Asi to nejsem sama.
Ve smlouvě sjednanou zkušební dobu nemám. Pokud zaměstnavatel nepodepíše dohodu a já tam nemohu zůstat tu 2 měsíční výpovědní dobu, je nějaká jiná možnost odchodu? Např. zdravotní důvody apod. Děkuji.
To se uvidí... Zatím nevím, jestli dohodu podepíše nebo ne, nic jsem zatím neřekla. Jen zjišťuji možnosti. Dohoda by byla samozřejmě nejjednodušší, když už jsem si nevšimla, že v PS není sjednána zkušební doba. To je mi jasné. Spíš bych potřebovala vědět další možnosti, pokud k dohodě nedojde. Děkuji.
>
>
>Nějaká alergie na chemikálie by nebyla ? Píšete, že
>máte zdravotní problémy...
>
>Když zaměstnavateli vysvětlíte, že velmi brzy u vás
>propukne nemoc z povolání, třeba se rozhodne jinak.
Po 3 odpracovaných dnech ? Zcela jistě byla na vstupní lékařské prohlídce, kde byl uveden druh práce, pro který byla shledána schopnou. Nevím, jak po 3 dnech by vznikla nemoc z povolání. prosím, poučte mne. dík
Nevím, jestli po 3 dnech, ale po 3 týdnech určitě.
Vstupní lékařská prohlídka neodhalí alergii, pokud to dotyčný zaměstnanec sám nepřizná. Ale o té alergii nemusí zaměstnanec ani vědět.
Kdysi jsem se za zaměstnavatele soudil s jednou takovou zaměstnankyní. Ikdyž se prokázalo, že o své alergii věděla, ikdyž se prokázalo, že na vstupní prohlídce lékaře o tomto neinformovala, přesto jí byla uznána nemoc z povolání, kterou získala u nás - po 3 týdnech práce.
>>>
>>>
>>>Nějaká alergie na chemikálie by nebyla ? Píšete, že
>>>máte zdravotní problémy...
>>>
>>>Když zaměstnavateli vysvětlíte, že velmi brzy u vás
>>
>>
>>>propukne nemoc z povolání, třeba se rozhodne jinak.
>>
>>
>>Po 3 odpracovaných dnech ? Zcela jistě byla na
>>vstupní
>>lékařské prohlídce, kde byl uveden druh práce, pro
>>který byla shledána schopnou. Nevím, jak po 3 dnech
>>by
>>vznikla nemoc z povolání. prosím, poučte mne. dík
>
>Nevím, jestli po 3 dnech, ale po 3 týdnech určitě.
>
>Vstupní lékařská prohlídka neodhalí alergii, pokud to
>dotyčný zaměstnanec sám nepřizná. Ale o té alergii
>nemusí zaměstnanec ani vědět.
>
>Kdysi jsem se za zaměstnavatele soudil s jednou
>takovou zaměstnankyní. Ikdyž se prokázalo, že o své alergii
>věděla, ikdyž se prokázalo, že na vstupní prohlídce
>lékaře o tomto neinformovala, přesto jí byla uznána
>nemoc z povolání, kterou získala u nás - po 3 týdnech
>práce.
Tak to jste se moc nepřevedl. Kolik to bude toho zaměstnavatele stát?
>
>
>
>
>
>>>>>
>>>>>
>>>>>Nějaká alergie na chemikálie by nebyla ? Píšete, že
>>>>>máte zdravotní problémy...
>>>>>
>>>>>Když zaměstnavateli vysvětlíte, že velmi brzy u vás
>>>>
>>>>
>>>>>propukne nemoc z povolání, třeba se rozhodne jinak.
>>>>
>>>>
>>>>Po 3 odpracovaných dnech ? Zcela jistě byla na
>>>>vstupní
>>>>lékařské prohlídce, kde byl uveden druh práce, pro
>>>>který byla shledána schopnou. Nevím, jak po 3 dnech
>>>>by
>>>>vznikla nemoc z povolání. prosím, poučte mne. dík
>>>
>>>Nevím, jestli po 3 dnech, ale po 3 týdnech určitě.
>>>
>>>Vstupní lékařská prohlídka neodhalí alergii, pokud to
>>>dotyčný zaměstnanec sám nepřizná. Ale o té alergii
>>>nemusí zaměstnanec ani vědět.
>>>
>>>Kdysi jsem se za zaměstnavatele soudil s jednou
>>>takovou zaměstnankyní. Ikdyž se prokázalo, že o své
>>>alergii
>>>věděla, ikdyž se prokázalo, že na vstupní prohlídce
>>>lékaře o tomto neinformovala, přesto jí byla uznána
>>>nemoc z povolání, kterou získala u nás - po 3 týdnech
>>>práce.
>>Tak to jste se moc nepřevedl. Kolik to bude toho
>>zaměstnavatele stát?
>
>Co byste dělala proti rozsudku krajského soudu ?
>
>U soudu se v totmto případě nehledá, kdo za to může,
>ale kdo to zaplatí, či přesněji z které pojistky se to
>zaplatí.
>
>S vyjímkou soudních poplatků to zaměstnavatele nestálo
>nic.
A co zklamání nad Vaší prací?
>
>
>
Původní postoj jednatele společnosti byl, že nebudeme ztrácet čas a budeme nemoc z povolání akceptovat.
Po několika dnech změnil názor s tím, že když se tím chci zabývat, tak proč ne, ale nechce už o tom nic slyšet.
Protože se mi celá záležitost principiálně příčila, tak jsem se začal soudit. Advokát mne dopředu upozornil, že šance na úspěch nebude velká - no, odhadnul to dobře.
Zklamán jsem nebyl. V jiných sporech (netýkaly se personálních záleřitostí) vedených v té době jsme byli úspěšní -. a pak, občas se něco nepovede. O tom je přece celé podnikání.
A jednatel byl spokojený taky - soud konečně skončil a já jsem se mohl naplno věnovat z jeho hlediska důležitějším věcem. Lepší výsledek snad ani nečekal a jeho ekonom se konečně "vyřádil". Hlavně že to skončilo.
Soudy někdy opravdu rozhodují podivně. My jsme před lety měli zaměstnankyni, která v době kdy měla podle rozvrhu práce mít volno sama ze své iniciativy šla na chmelnici, že tam udělá nějakou část práce. Cestou ji srazilo auto. Majitel firmy volal na IP, tam mu řekli že dopravními nehodami se nezabývají, ať to jako prac. úraz nehlásíme (bylo to 90. letech, třeba teď už by reagovali jinak).
Paní po nehodě zemřela a její manžel se s firmou soudil, soud mu přiznal náhradu - naštěstí jen nějaké věcné náklady spojené s pohřbem atd., cca 30 tis. Kdyby to bylo hlášené jako prac. úraz, třeba by to zaplatila Kooperativa. Takže poučení do budoucna hlásit vše a souvislost s výkonem práce nechat posoudit někoho jiného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.