Re: Daňový doklad - pozdní registrace DP
Příklad faktura září 2015 vydaná 30.9.2015 na částku 100000, zaplacená 12.10.2015
Moje interpretace je následující:
Na původní fakturu vydám storno
Částka původního plnění 100000 + DPH 21%
Datum uskutečněného plnění 30.9.2015
Datum vydání aktuální (např. 10.6.2016)
Poslední interpretace nereagující účetní:
"Vystavit nové daňové doklady do příslušných měsíců tedy i s DPH a původní fakturovanou částku uvédst se znamínkem - jako odpočet zálohy.
Tím zbyde k proplacení pouze DPH. Tyto doklady by měly být vystaveny k datu, kdy za ně obdržel platbu. tzn. k faktuře za září vystavit novou fakturu 12.10.2015"
Této interpretaci nerozumím (proč takhle?). Navíc by mi to ještě více zkomplikovalo situaci, protože jsem již podal DPkDPH. Pokud bych to udělal dle návrhu, pak bych musel DP opravit, protože jsem dph přiznal v září. Oprava by sice byla nepříjemná, ale jelikož se mi to nezdá, nerad bych pak opravoval podruhé.
Mýlil jsem se mnohokrát, udělal jsem chyby a chyby udělali i další lidé v procesu, nevím komu věřit. Zodpovědný jsem však já, tak se snažím dopátrat jasného řešení jinak mi už asi zbyde jedině právník.
Dokáže někdo potvrdit, která varianta je správná?
Předem milion díků.
Konečně se mi dostalo odpovědi a výsledek je následující:
Obě interpretace jsou správné (možná až na znaménko '-' v té mé). Paní účetní jen hledala řešení s co nejmenším výsledným penále.
Hlavní ponaučení (pro mne už po stopadesáté): Vše je o komunikaci!
Díky za váš čas
Jiří
Vaše účetní by měla znát znění jednotlivých smluv. Pokud je částka přímo uvedena bez DPH, tak navýšite plnění o DPH. Může se ale stát, že odběratel navýšení nebude akceptovat a nic navíc nezaplatí.
Pak toto dopoctene DPH zaplatíte do statni kasy ze svého.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.