Re: Pohovor účetní
Bez urážky VH - ale když vy jste začínala, tak jste všechno uměla jako teď? Já nevím, myslím že je zbytečné tazatelku stresovat radami ,,na tohle nemáš, jdi jinam.,, Každý musí někde začít a dovednosti získá (můj názor) z 80%praxí. Škola dá určitě dobrý základ, ale rozhodně nenaučí vše
> DPH je to problém. V praxi jsem se s tím zatím bohužel nesetkala.
>Tak to tam radši nechoďte a najděte si něco jiného.
>Bez urážky VH - ale když vy jste začínala, tak jste
>všechno uměla jako teď? Já nevím, myslím že je zbytečné
>tazatelku stresovat radami ,,na tohle nemáš, jdi
>jinam.,, Každý musí někde začít a dovednosti získá (můj
>názor) z 80%praxí. Škola dá určitě dobrý základ, ale
>rozhodně nenaučí vše
Naopak, VH má naprostou pravdu, bude to nejspíš hodně rychlý pohovor. Pokud je náplní práce DPH, se kterým se tazatelka v praxi vůbec nesetkala (!) jak to může zpracovávat, pokud tam na to bude třeba sama?
Já jsem ,,vylítnul'' od pohovoru, když jsem měl už dvanáct let praxe s auditovanou akciovkou a od jiného pohovoru jsem odešel po pěti minutách dobrovolně, protože jsem ze zkušebního testu nevěděl, která bije. Přijímací pohovory na účetní jsou obvykle peklo.
Samozřejmě zkusit to může ...
To určitě - jenže jak bylo zmíněno výše - potencionální zaměstnavatel viděl její životopis, tudíž si dle délky praxe umí udělat obrázek. Pokud tazatelka uvedla pravdu... Jinak dle mého - každý inteligentně zdatný jedinec se základy v účetnictví je praxí schopen problematiku DPH naučit. Ano, pokud by na to měla být paní sama, neříkám, že by to bylo úplně místo pro ní, ale pod pojmem ,,příprava podkladů pro DPH,, si nepředstavuji zpracování a KONTROLU podkladů. Nám teď přišla paní do firmy po 8letech z mateřské, je tu 2 měsíce a zatím s její prací nebyl problém. Jasně, chybku uděláme každý, ale nic zásadního. A to si myslím, že ženy po mateřské mají mnohem horší pozici než čerství absolventi/lidé s minimální praxí.
Myslím tím, abyste vůbec měla základní info o DPH.
Třeba:
http://www.podnikatel.cz/danovy-portal/dan-z-pridane-hodnoty/
http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/dan-z-pridane-hodnoty-zakl-info-2007-dph-3529.html
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-235
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH
Jajko, stejně tak si můžete najít dobré články o účetnictví a daních, aktuality apod.
Když napíšete mail, pošlu vám odkazy, mám jich spoustu.
A teď nemyslím, abyste vše studovala před pohovorem, ale to se vám může hodit kdykoliv - vědět, kam se podívat, kde co hledat. Lenka.
Dvakrát jsem pomáhala před pohovorem na mzdy, pokaždé jsem půjčila také knihu Abeceda mzdové účetní (pořizujeme novou zhruba za 2-3 roky, když se nastřádá více změn). Pokud nemáte možnost si ji opatřit před pohovorem doporučuji určitě koupit pokud byste tuto práci měla vykonávat. Moc mi pomohla hlavně když jsem se mzdami začínala.
Doporučuji Vám naprosto pravdivě odpovědět na rozsah svých znalostí a zkušeností ....i kdyby jste narychlo něco "dostudovala" tak to vyjde najevo ve zkušební době. A budete se celou dobu třepat , aby se na něco nepřišlo ....naprosto pravdivě říct co umím, dát najevo velký zájem o práci ...chuť učit se ....Moc si od toho neslibovat, protože účetní kanceláře požírají účetní a plivou trosky ...ale určitě nasbíráte mnoho zkušeností , které zúročíte
>>>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Chystám se na pohovor na
>>>>>>>pozici účetní do účetní kanceláře. Náplň práce by
>>>>>>>měla
>>>>>>>být zpracování podkladů pro měsíční plátce DPH, mzdy.
>>>>>>>Vůbec nevím, na co bych se měla připravit, na jaké
>>>>>>>oblasti účta se zaměřit. Mám velmi malou praxi a o tu
>>>>>>>práci
>>>>>>>moc stojím, tak nechci nic zanedbat a nějak se na to
>>>>>>>připravit. Budu ráda za vaše rady a tipy. Děkuji.
>>>>>>
>>>>>>Asi určitě byste měla mít nějaké ponětí o daňovém
>>>>>>přiznání k DPH a o kontrolním hlášení. Dále vědět,
>>>>>>jak
>>>>>>se
>>>>>>účtují mzdy - na jaké účty a co všechno se s ohledem
>>>>>>na mzdy musí kam zaplatit.
>>>>>
>>>>>No tak mzdy celkem vím, ale s DPH je to problém. V
>>>>>praxi jsem se s tím zatím bohužel nesetkala.
>S tou praxí to vidím taky tak. A pokud i přesto mají
>zájem, tak proč to vzdávat. Spíš si myslím, že to bude
>o ťukání dokladů do programu a přiznání k DPH bude
>dělat někdo zkušenější. Ale i to je možnost získat další
>praktické dovednosti.
Nechápu to, sama jste 7.2.2016 psala, že už dva roky hledáte práci. Že jste pracovala 1,5 roku jako účetní obce a že občas zpracováváte DPFO a přehledy.
To jste za celou dobu si nemohla prostudovat problematiku DPH? Když je to vedle "klasického" účetnictví to nejdůležitější, co zaměstnavatel nebo klient po finanční nebo skladní účetní požaduje? Proč jste si alespoň nenastudovala skripta, které na svých stránkách má SW Pohoda, se kterou pracujete?
http://www.stormware.cz/ke-stazeni/soubory/
http://www.stormware.cz/zakaznik/?cust=4#topfaq
PS. za zkoušku nic nedáte, uvidíte sama
Zjistěte si, které účetní SW používají a stáhněte si jejich manuály. Prostudujete. Na pohovor si vemte vedle poznámkového bloku a zásob tužek příslušné zákony. Doporučuji UZ
Samozřejmě, že jsem se snažila v době hledání zaměstnání studovat různé materiály týkající se účta, daní. Jen si myslím, že studium a praxe se nedá srovnat. Za tu krátkou dobu, co jsem pracovala jako účetní, jsem se naučila mnohem víc než kdybych si o tom jen přečetla.
>>>>>>>>>Dobrý den, prosím o radu. Chystám se na pohovor na
>>>>>>>>>pozici účetní do účetní kanceláře. Náplň práce by
>>>>>>>>>měla
>>>>>>>>>být zpracování podkladů pro měsíční plátce DPH, mzdy.
>>>>>>>>>Vůbec nevím, na co bych se měla připravit, na jaké
>>>>>>>>>oblasti účta se zaměřit. Mám velmi malou praxi a o tu
>>>>>>>>>práci
>>>>>>>>>moc stojím, tak nechci nic zanedbat a nějak se na to
>>>>>>>>>připravit. Budu ráda za vaše rady a tipy. Děkuji.
>>>>>>>>
>>>>>>>>Asi určitě byste měla mít nějaké ponětí o daňovém
>>>>>>>>přiznání k DPH a o kontrolním hlášení. Dále vědět,
>>>>>>>>jak
>>>>>>>>se
>>>>>>>>účtují mzdy - na jaké účty a co všechno se s ohledem
>>>>>>>>na mzdy musí kam zaplatit.
>>>S tou praxí to vidím taky tak. A pokud i přesto mají
>>>zájem, tak proč to vzdávat. Spíš si myslím, že to
>>>bude
>>>o ťukání dokladů do programu a přiznání k DPH bude
>>>dělat někdo zkušenější. Ale i to je možnost získat
>>>další
>>>praktické dovednosti.
>>
>>
>>Nechápu to, sama jste 7.2.2016 psala, že už dva roky
>>hledáte práci. Že jste pracovala 1,5 roku jako účetní
>>obce a že občas zpracováváte DPFO a přehledy.
>>To jste za celou dobu si nemohla prostudovat
>>problematiku DPH? Když je to vedle "klasického"
>>účetnictví to
>>nejdůležitější, co zaměstnavatel nebo klient po
>>finanční nebo skladní účetní požaduje? Proč jste si
>>alespoň
>>nenastudovala skripta, které na svých stránkách má SW
>>Pohoda, se kterou pracujete?
>
>Samozřejmě, že jsem se snažila v době hledání
>zaměstnání studovat různé materiály týkající se účta, daní.
>Jen si myslím, že studium a praxe se nedá srovnat. Za tu
>krátkou dobu, co jsem pracovala jako účetní, jsem se
>naučila mnohem víc než kdybych si o tom jen přečetla.
Určitě to zkuste, každá zkušenost je dobrá, a potom všichni jsme nějak začínali a ani po letech člověk nemůže říci, že umí všechno, pořád se učíme ...
já se taky tak šprtala - a při pohovoru jsem řekla, že jsem dělala sekretářku na právním oddělení - tak nastávající úlisný šéf mi řekl,
že to je fajn, že aspoň budu vařit dobré kafé - a já protože mi bylo jasné, že tam nechci dělat tak jsem řekla pravdu, že kávu si pánové vařili sami, protože to měli relaxaci -pokec u kávy
ale jinak držím palce - protože pokud je vypsán konkurz na nějaké místo, tak už je to dopředu domluvené kdo to dostane, ale navenek se všichni tváří, že se teprve rozhodnou
Tak to bych tedy nesouhlasila proč by soukromá firma ztrácela čas výběrovým řízením, můžou si vzít koho chtějí. Sama měním práci po 7- letech a vždy přes inzeráty a výběrová řízení ...a nikdy přes známé ....a vždy práci najdu a v poslední době nadstandartní ... musím něco umět, umět to prodat při pohovoru a pak neselhat v praxi ...a je to doma :) Asi něco jiného je když děláte výběrové řízení, kde nejsou třeba znalosti ano nasazení a při tom množství absolventů bez reálných vědomostí a dovedností pomůže jedině známost a tlačenka ...
Milado64 alias Martino51, okresní úřady byly 31.12.2002 zrušeny.
Nepleťte si pojmy s dojmy. V žádném případě nemůže daňový poradce zpracovávat všechnu agendu obce. Jen tak pro zajímavost, když tak všechno o vaší obci víte, můžete napsat s jak vysokým rozpočtem hospodaří, případně kolik obyvatel vaše obec má?
Tak to už je asi hodně dávno, co manžel vykonával funkci místostarosty, alespoň podle toho co píšete.
Jak jsem psala, okresy byly zrušeny v roce 2002 a doba kdy se účetnictví posílalo (resp. jenom předkontace) na bývalé okresy, skončila také tehdy.
990 obyvatel není zas až tak malá obec a spousta obcí, obzvlášť pokud se staly plátci DPH si nechává radit daňovými poradci, protože jestli DPH je u podnikatelů občas pakárna, tak u obcí to platí dvojnásob.
Vypadá to, že od doby, kterou popisujete nemáte relevantní informace o chodu obecních úřadů.
Majko557, kájino5, zuzíku06, olinko1, jirko49, martino51, milado64 a zřejmě ještě spousta dalších nicků, pod kterými sem píšete (mimochodem to také o něčem svědčí)
tak, jestli to dobře chápu, jste zaměstnancem obecního úřadu, když vezete někam platy ke zpracování? A proč tedy platy a odměny nezpracujete vy? Kolik má OÚ zaměstnanců a zastupitelů a kolik se platí z peněz OÚ za zpracování platů a odměn? Ten daňový poradce píšete že přijel udělat účetnictví a nebo jenom zkontrolovat?
Co dělá finanční a kontrolní výbor? Chodíte vůbec na zasedání zastupitelstva a vznášíte dotazy na zastupitele týkající se těchto věcí? Nakonec manžel měl jistě jako místostarosta dost možností do věcí mluvit. Ne že by státní administrativa nebujela, ale ne všude, tak že tam kde já žiji, tomu tak není, právě v některých oblastech je tomu naopak.
na naší malé obci jsou 2 úřednice - všichni víme kolik je moc úředníků - takže aby měli všichni práci
já o tom nerozhoduji - jen vidím kolik se zbytečně vyhodí státních peněz - protože ty dvě nemají skoro co dělat a nezapomínejte, že státní úředníci každého půl roku vyplňují dotazník - zda je jejich práce potřebná atd. - už vidím úředníka jak si napíše, že celý den nic nedělá
a bere hezké peníze
Ty měly zajímat především vašeho manžela v pozici místostarosty, doporučila bych vám kandidovat v příštích volbách do zastupitelstva, ale předtím byste si měla prostudovat zákon o obcích, abyste si alespoň trošku udělala obrázek o fungování obecního zřízení a nepsala tady takové nesmysly. Z příspěvků, které tady prezentujete je patrné, že máte velké znalosti z oblasti práva, účetnictví, daní, platů, a pod., tak že by vaše osoba byla jistě velkým přínosem do místní samosprávy. Nemohla byste napsat, proč manžel rezignoval na funkci? Předpokládám, že byl neuvolněný.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.