Re: KH - neplátce nad 10000
Dobře, s.r.o. dejme tomu odhadnu, ale jak to dělat v případně fyzických osob - podnikatelů - neplátců nad 10tis? I pokud mi DIČ neuvedou, měla bych je napsat do A4, neboť se vystavuji riziku, že jednou se plátci stanou a přijde mi výzva. Jak toto řešíte, píšete IČO?
pro OSVČ je DIČem rodné číslo. Já to ještě neřešila, že by mi OSVČ odmítla sdělit DIČ i když je neplátce. Někdo to řeší tak, že na FA neuvedou ani IČO a dají do A5
(V části A.4. se v kolonce DIČ odběratele uvádí u odběratelů – plátců DPH – DIČ pro účely DPH. V případě neplátců DPH (osob povinných k dani nebo právnických osob nepovinných k dani) se zde uvádí DIČ podle § 130 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád. Pokud odběratel nesdělí v rámci obchodní transakce dodavateli své DIČ, má se za to, že při pořízení plnění vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani = konečný spotřebitel. Pak bude hodnota plnění uvedena do části A.5. kontrolního hlášení, a to bez ohledu na limit.)
A jak to prosím děláte, když není plátce DPH a DIČ Vám nesdělí??? Kde najdete jeho rodné číslo, abyste DIČo poskládala? Jak vystavíte fakturu? Pouze s IČem? Nebo plnění považujete jako pro nepodnikatele? Jak se píše v pokynech?
Jak jsem psala, ještě jsem to řešit nemusela, ale zajímá mne, jak postupují jinde. Děkuj
Ale povinnost uvést DIČ v daňovém dokladu podle ZDPH?
§ 29 Náležitosti daňového dokladu
d) daňové identifikační číslo osoby, pro kterou se plnění uskutečňuje,
A daňové identifikační číslo mají i neplátci DPH, stačí že jsou registrovaní k jakékoliv dani
Re: KH - neplátce DPH nad 10.000
To je právě ono, "zatím" nebyl problém
Jenže už to začíná. Myslím tím nenahlášené DIČ a Výzvy pro dodavatele, kteří nedodržují při vystavování daňových dokladů uvádění údajů dle ZDPH. Zatím sice ještě nevím o případu, kdy odběratel se stal zpětně plátcem DPH a uplatnil odpočet DPH v řádných, pozdě podaných Přiznáních k DPH. Ale už chodí Výzvy dodavatelům, kteří neuvedli do daňového doklau DIČ odběratele a odběratel si odpočet DPH nárokoval.
Kdo to bude mít chybně? Kdo porušil zákon? Kdo bude vystavovat následné KH?
Re: KH - neplátce DPH nad 10.000
Přesně tečko. O to mi jde, co když, se někdo z těch neplátců stane plátcem. A hlavně mít jednotný systém i pro neplátce. Musejí se prostě naučit používat i DIČ, i když spousta z nich neví, že vůbec nějaký DIČ mají a ještě se hádají. Někteří nechtějí dát ani na výzvu, protože to je jejich RČ a berou to jako dávání osobních údajů. Přijde mi, že ani FÚ v tom nemá jasno. Někde paní radí dávat CZ a IČO, někde zas říkají proboha, jen to ne, ale DIČ uveďte...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.