Re: Finanční úřad - přehled o daních
Dozvědeli jsme se až teď právě o DIS, a žádost se vyřizuje i 60dní...nene oni strhavájí za zálohu + penále.....dali nám i exekuci na účet a ted mi tam prostě visí penále, které nemám na základě čeho jak zaúčtovat, dále nevrácený odpočet, který si taky nechali na základě nějakýho dluhu, udělali v tom neskutečný bordel a samozřejmě neobjajuji firmu, pač oni v tom bordel udelali taky
Penále z nezaplacené zálohy nevzniká, vzniká úrok z prodlení... Jinak zálohy jsou dané zákonem, to Vám žádným papírem nevyčíslí, maximálně posílají vyrozumění o nedoplatku, či vyrozumění o převedení přeplatku na nedoplatek pokud je vyšší než 1000,-. A úroky řeší § 252 DŘ - správce daně může (ale nemusí) daňový subjekt vyrozumět o předpisu úroku platebním výměrem. Zkuste si o vystavení platebního výměru na úrok zažádat. Jinak v tomto případě bych tedy z bordelu rozhodně neobviňovala FÚ...
Ano jsou dané zákonem, to já vím, já tu předtím nepracovala, dávám to teď akorát do kupy, ale řešíme to už 3 mesíce a úřad měl problém vysvětlit nám, kde je problém a prostě vůbec nám poslat nějaký přehled...neobvinuji pouze úřad, chyba je na obou stranách, jelikož žádné vyrozumění jsme nedostali od nich, až teď když už jsme to řešili přes 3 lidi nám poslali vyrozumění k poslední stržené částce k odpočtu ale k předchozím nic. Stačil by opravdu jen nějaký přehled. Opravdu za 2 dny jste měli schránku? já už mám žádost podanou víc než týden...Tak uvidíme
Pokud Vám neposílali vyrozumění o převodu nadměrného odpočtu DPH na zálohy (případně úrok) daně z příjmů a nadměr činil více než 1000 Kč tak to pochybili a nechápu, jak je to možné. Napadá mě jen, že by se Vám to nedoručilo? Tato vyrozumění se totiž neposílají doporučeně... To, že Vám nedokázali vysvětlit kde je problém je také průšvih. Jinak dle mého je průšvih u úročení celkově, úrok se průběžně předepisuje, narůstá dluh, platební výměr se však posílat nemusí... Zlaté penále... Njn, dlužit FÚ se nevyplácí :)
My jsme nedávno dostali od FÚ perlu - výměr za úrok z prodlení daně za r. 2012. Tento úrok byl již vyměřen a uhrazen v r. 2014, novým výměrem byl zvýšen o 7,- Kč a tato částka byla teď předepsaná k úhradě. Vyrozumění jsme dostali 2 měs. po vyměření, takže 2 měsíce dlužíme 7 Kč a nevíme o tom. Natolik často se nedíváme do DIS.
Moje bývalá kolegyně pracovala před cca 20 lety na FÚ. Tenkrát říkala, že se tam musela řídit zásadou "vymůžeme korunu, i kdyby to mělo stát stovku". Naivně jsem si myslela, že se něco od té doby změnilo. Mimochodem - my jako poplatníci nemůžeme požádat o vrácení nízkého přeplatku. Omylem jsme to zkusili a hned následoval telefonát, že to nelze.
>>Hmmmm, kolikpak času asi úředníci strávili nad tím
>>správným propočtem, to si asi neumí spočítat. A o
>>kolik
>>času obírají takovýma zhůvěřilostma obyčejné lidi.
>>Čas jsou peníze, tahle pravda je holt pro MF tabu.
>Moje bývalá kolegyně pracovala před cca 20 lety na FÚ.
>Tenkrát říkala, že se tam musela řídit zásadou
>"vymůžeme korunu, i kdyby to mělo stát stovku". Naivně jsem
>si myslela, že se něco od té doby změnilo. Mimochodem -
>my jako poplatníci nemůžeme požádat o vrácení nízkého
>přeplatku. Omylem jsme to zkusili a hned následoval
>telefonát, že to nelze.
Lenko,
již jsem to tu uváděl. Před několika lety dostalo naše družstvo 2 doporučené dopisy, že dluží 1 Kč (slovy jednu korunu) na dani z nemovitostí. Tak jsem vzal dva padesátníky a osobně jsem je donesl do pokladny. Vyžádal jsem si doklad, aby bylo vše OK. Pokladní mi sdělila, že nejsem první, kdo platí takto směšnou částku.
Pointa je v tom, že další rok jsme byli informováni, že máme přeplatek 1 Kč.
Za Vámi uváděných 20 let se mnoho změnilo, k horšímu. Dnes je vidět na některých beruškách jak jsou chtivé dostat z poplatníků maximum daní i když v rozporu s právem. Lebo všici kradnú. A údajně jsou berušky na doměrcích hmotně zainteresované, ale to nemám potvrzené.
Hezký den!
Dobré ráno,
připojím se i já se svou troškou do mlýna - čekáme již 35 dní na vrácení odpočtu, před 2 dny telefon od paní z FÚ, že by ráda ještě nějaké podklady. Na naše opáčení, že šéf podepsal výsledek šetření již před více než měsícem tak co by jako ráda nám bylo sděleno, že se jí to dostalo na stůl až minulý týden a že neměla čas to poslat ...ehm... Mimochodem - má tu někdo zkušenosti s uplatněním nároku za to, že nám nevrátili odpočet v zákonné lhůtě?
Jednou se nám stalo, že do lhůty nepřišly ani peníze, ani nebylo zahájeno šetření. Když jsme odpočet urgovali, tak zahájili šetření (mysleli jsme si že už nemají nárok, když to nestihli lhůty vrácení odpočtu), dostali jsme odpočet s měsíčním zpožděním a paní hned sama řekla, že nám uhradí úrok. Ten jsme taky dostali, už nevím kolik to bylo.
Mělo by to být myslím 28 % p.a. z částky odpočtu, takže poměrem s dobou, o jakou vám vratku drželi. Osobně nevím, zda má smysl to řešit a jít s nimi do sporu a pak čekat, že nás zežerou při každém odpočtu, nebo se na to vyprdnout... ve finále si ty úroky vlastně stejně zaplatíme sami z našich daní :-D
Já se domnívám, že svého času si vrchnost vážit umí. Proto odpovědnost za výběr daní přesouvají z FÚ na poplatníky a plátce. Proto vzniklo ručení, KH a jiné nástroje velmi zatěžující podnikatele.
ANO, bude hůř.
Hezký den!
P.S.
potěšilo mne, že vznikla meziresortní pracovní skupina, to je základ pro napravení situace, kterou podle paní náměstkyně zavinili komunisté. A já se domníval, že komunisté oficiálně skončili v roce 1989. Nemluvím o těch, kteří v jiných dresech dnes vládnou, ti neskončili a jen tak neskončí.
Dobré odpoledne všem,
jestli on to tam neřeší nějaký automat - i když je uvedený kontakt na úředníka, případně digitální podpis odpovědné osoby.
Onehdy mi přišla výzva ke KH - uplatnili jsme odpočet DPH, kterou dodavatel nepřiznal, což mi potvrdil telefonicky, takže výzva byla ok. Jako zasílající referent byla uvedená moje paní beruška - milá, hodná, ochotná, hlavně chytrá a mockrát mi pomohla. Když jsem s ní následně řešila něco jiného, zmínila jsem výzvu - a řekla mi, že to poslaly přímo Pardubice.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.