Re: Platba nemocenského OSVČ
OK, takže nemocenskou řeší nedostatek práce. Nebudu to komentovat. O to tady nejde.
Mě na tom zarazilo to, že komerční pojišťovna má PODMÍNKU pro vyplacení pojistného plnění účast OSVČ na dobrovolném nemocenském u OSSZ.
Mám zkušenosti pouze s plněním za úraz a tam teda účast na dobrovolném pojištění u OSSZ nikdo neřešil. Stačilo potvrzení lékaře.
Mému manželovi i mně nabízela pojišťovna stejné pojištění pro prac. neschopnost, přitom já jsem zaměstnanec a manžel OSVČ. Nemocenské si neplatí a ničemu to nepřekáželo. Jinak - otázka zda platit/neplatit nem. pojištění je hodně individuální. Je to také o tom, jaké kdo má fin. rezervy. Např. můj manžel za celých 10 let podnikání nemocný nebyl, takže v našem případě si na případnou nemoc bez nem. dávek vlastně předem našetřil. Zároveň máme rezervy, ze kterých bychom mohli žít po dobu kdy případně bude bez příjmu. Jinak to ale bude např. u člověka, který živí rodinu s dětmi a ta by byla v době jeho nemoci bez prostředků. Také před plánovanou operací je samozřejmě namístě se nem. pojistit.
V tiskopisu se to, zda je OSVČ nemocensky pojištěna u ČSSZ vyplňuje z důvodu, že komerční pojišťovna plní jen do max. výše - a z té částky plnění, kterou vyplácí, odečítá platby nemocenského, které OSVČ dostane od ČSSZ.
To, že paní radila, aby OSVČ po dobu nemoci nepřerušovala podnikání, je k něčemu jinému. Protože pokud by OSVČ přerušila podnikání, neměla by z důvodu nemoci či úrazu ztrátu na "výdělku" a tak by komerční pojišťovna neměla co nahrazovat.
Původní příspěvek, na který jsem reagovala:
"Ze své zkušenosti doporučuji platit aspoň minimum. Když se vám stane úraz a marodíte např. půl roku. K tomu se můžete připojistit u kterékoliv pojišťovny a ony požadují nemocenské pojištění.
Autor zprávy: ivajs
Čas zápisu: 28. 6. 2016 13:45 z adresy 81.200.51.xxx "
Mě se na tom nelíbila to poslední věta: ...ony požadují nemocenské pojištění... Tohle není pravda.
Ostatní si každý musí zvážit sám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.