Re: odběr krve
Řiďte se jeho naplánovanou směnou. Pokud měl pracovat až od 14 do 22, tak mu žádná náhrady mzdy nenáleží - byl tam ve svém volném čase. Pokud měl pracovat od 6 do 14, tak mu náleží náhrady mzdy, pak ale nechápu tu práci od 14 do 22......
Měl pracovat 6 -14 hod. Ale bylo hodně práce, tak se zaměstnanec dohodl s nadřízeným, že po odběru příjde na odpolední směnu. A teď nevím, jestli tím nepříjde o OPV. Poradíte, prosím?
Proč by měl o to přijít ? On mu tu směnu přehodil ? Tu ráno zrušil a dal odpolední ? I tak dle zákoníku práce § 202, písm. d) přísluší placené volno. Tak si to nastudujte
Dobře, děkuji chápu. A jak by to bylo, kdyby zaměstanec šel ráno na krev a přišel v 9 hod. do práce? Zaplatili bychom mu 3 hod. OPV a 4,5 hod. odprac. hodiny? Nevadí, že mu zaměstnavatel přidělil práci, když má po odběru krve odpočívat? Nemůže to někdo napadnout?
Ano, četla jsem. Není to § 202 jak jste uvedla, ale § 203 a mate mě tam slovíčko náhrada mzdy na zotavenou po odběru. Takže nerozumím jestli může pracovat, když má mít volno na zotavenou.
Ano, za překlep se omlovám. Dle mne se zaměstnanec nemůže vzdát svých práv, takže po dobu 24 hodin má nárok na náhradu mzdy za dobu, kterou má naplánovánu odpracovat. Takže má nárok na náhradu mzdy za celou plánovanou směnu a potom už v práci neměl co dělat.