Re: Exekuce a příspěvek na výživu dítěte
Děkuji a víte, jak mám postupovat v součinnosti s předešlým zaměstnavatelem? A co když měl ještě někde nějaké jiné příjmy, jak to zjistím? Tyto exekuce "vylezly" ze zápočťáku.
Ale on dle Rozsudku přispívá na výživu 1500Kč a to by se mělo "někde" ve výpočtu exekuce zohlednit, ne?
Rozsudek na výživné nezohledňujete. Co se týká předchozího zaměstnavatele, měl by zaměstnanci předat dodatečně (po zúčtování mzdy) konečné zúčtování. Vám by měl exekutorský úřad zaslat nový exekuční titul, kde budou aktualizována data. Pořadí ale zůstává stejné podle zápočtového listu. Doporučuji vám, pokud pracujete se mzdami a zaměstnanci v exekucích, zakoupit knihu Exekuce srážkami ze mzdy pro rok 2016 od JUDr. Jana Breburdy, zde je vše opravdu velmi dobře rozepsané.
Mockrát Vám děkuji za odpověď a rady, jste ochotná. Tzn., že předchozí zam-tel by měl předat zam-ci, kolik na jednotlivé exekuce dluží? (jak píšete: " Co se týká předchozího zaměstnavatele, měl by zaměstnanci předat dodatečně (po zúčtování mzdy) konečné zúčtování"). A já mám kontaktovat mzdovku z předešlého zaměstnání, aby mi poslala-sdělila jeho čistou mzdu, kterou si přičtu k té naší a pak mu spočítám výši exekuč.srážky, kt. zatím budu deponovat než mi přijde od exekutora vyčíslené exekuce? Je to tak?
Mockrát děkuji
Děkuji paní Líbo, četla jsem ten §, ale nejsem z toho chytrá. Ale dám na Vaši radu, takže mám počítat u nás všechny nezabavitelné částky? Když určitě takto bude postupovat i jeho předešlý zaměstnavatel a zohlední mu také nezabavitelné částky?
Ještě k dítěti, kde se jako otec zavazuje přispívat 1500Kč měsíčně (viz výše Rozsudek). Kolik Kč mám počítat jako nezabavitelnou částku na dítě? Je to 1500 nebo 1544,67? Postupně se tím prokousávám. Mám požadovat po zam-ci i rodný list dítěte nebo mi stačí kopie Rozsudku? Omlouvám se za tyto dotazy, ale opravdu tápu.
Děkuji
Nezabavitelná částka na každou osobu, kterou je dlužník povinen vyživovat (zpravidla to bývá manžel-manželka a vlastní děti) činí v roce 2016 1544,67 Kč. Pokud je exekuce nařízena ve prospěch některé z těchto osob (exekuce na výživné nebo dlužné výživné), pak dlužníkovi nezabavitelnou částku na tuto osobu nepřiznáte.
Musíte mít doklad, který prokazuje existenci vyživované osoby. Jestliže je z rozsudku zřejmé, že je povinen nějakému svému dítěti platit výživné, tak je to jako doklad o vyživované osobě dostatečné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.