Re: KH řádek?
Spadá odběratel pod § 5 ZDPH ?
Osoby povinné k dani
(1) Osoba povinná k dani je fyzická nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti, pokud tento zákon nestanoví v § 5a jinak. Osobou povinnou k dani je i právnická osoba, která nebyla založena nebo zřízena za účelem podnikání, pokud uskutečňuje ekonomické činnosti.
Pokud ano, tak oddíl A.4.
MOC DĚKUJI a zároveň přikládám asi úplně blbou otázku. Jak se to pozná? jako jediné u SJM z §5,2/ ekonomická činnost mě napadá : Za ekonomickou činnost se také považuje využití hmotného a nehmotného majetku za účelem získání příjmů, pokud je tento majetek využíván soustavně. Nebo já fakt nevím .... vysvětlíte mi to někdo?:o)
L.
SJM znamená, že každý z manželů vlastní danou nemovitost celou, není to žádný subjekt práva, kterému je možné fakturovat, nemluvě o tom, že Franta s Lojzou asi nejsou manželé... ekonomická činnost je i pronájem, ale je osvobozen od DPH, pokud jinou činnost dotyčný nemá, tak se neregistruje jako plátce DPH ani po překročení obratu. Smlouvy s vlastníky- manžely se sepisují jako se 2 FO.
Franta s Lojzou manželé jsou a je to, jak píšete. Ovšem paní Lojza má ještě firmu FO s DIČ a její paní učetní narvala tuto opravu bez řádných náležitostí a i opodstatnění ( asi se nad tím nijak zvlášť nezamýšlela ) do DPH té fyz. osoby. Zatím trucuje a nereaguje , ale my už víme, že s jistotou můžeme poslat zpět výzvu s tím, že máme vše ok. Byl to oříšek a je skvělé, jak nám to cizí chyba může v případě, že jsme mimo práci, zavařit:o(
Luisa
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.