Re: mateřská x rodičovská
Ona chce jen vědět, zda má vypsat žádost o mateřskou nebo o rodičák. Peníze ona vůbec neřeší. Že mám malý základ píšu jen já Vám. Já jsem právě myslela, že na mateřské dovolené budu, ale ona do toho začala s tím rodičákem a já se v tom ztrácím, mudr. to moc nevysvětlí, ona je se vším hned hotová. Budu mít tu mateřskou dovolenou 28 týdnů? Díky.
Píšete, že jste měla pracovní poměr víc jak 270 dnů, takže na peněžitou pomoc v mateřství máte nárok. Nechte si žádost vystavit. Zvolte si datum začátku pobírání (v rozmezí 6 až 8 týdnů před předpokládaným datem porodu) a odevzdejte v zaměstnání. Jestli budete žádat o doplatek RP nebo o RP požádáte až po 28 týdnech záleží na vaší konkrétní situaci. Můžete si ho nechat rozložený do 4 let věku dítěte nebo uvedete DVZ manžela a požádáte o kratší vyplácení, tím pádem budete mít vyšší měsíční RP.
Dobře, děkuji. Ještě bych se zeptala, třeba mi poradíte i s tímto...Můžu nadále podnikat jako OSVČ, nemusím SVČ nijak pozastavovat? SVČ mám vedlejší a nedosahuji takového VZ, abych musela platit povinné zálohy na SP, nemocenské si neplatím. Doufám, že přerušovat nebudu muset, páč jinak nevím, jak bych nás uživila s min. RP. Díky.
Kdybyste měla nárok na PPM z nemocenského pojištění OSVČ, tak byste po dobu pobírání buď musela podnikání přerušit nebo podnikat prostřednictvím zaměstnanců. Protože tomu tak není, můžete podnikat dál bez přerušení. V době pobírání RP žádná omezení nejsou, můžete chodit do zaměstnání nebo podnikat.
Omezená je jen doba, kterou dítě do 2 let věku stráví ve školce nebo v jeslích.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.