Re: exekuce
Dobrý den,
mám podobný případ - 16 exekucí, z toho exekuce, které přišly ve "třetím balíku" jsou po čilé součinnostní korespondenci s exekutorem uvaleny na daňový bonus (pan exekutor tím pádem předběhl své méně akční kolegy a dostane aspoň něco, protože zaměstnanec má malou čistou mzdu a tři děti, takže na normální srážku ze mzdy peníze nevyjdou). Těch exekucí na bonus je celkem 7, z toho 6 přednostních, takže bonus dělím poměrnou částí mezi všechny exekuce, protože pán exekutór má na webovkách napsáno něco v tom smyslu, že na tento typ exekuce se nevztahuje pořadí.
Tak přesně nad tímto problémem jsem se taky zamýšlela - co dělat, pokud si o bonusy napíše další exekutor. To nehledění na pořadí (zatím) vidím v tom, že exekuce přišly jako třetí v pořadí, ale protože jsou jako první zájemci o bonus, tak přeskakují první dvě pořadí. Všechny moje exekuce na bonus přišly ve stejný den. Ovšem až přijde další, tak upřímně zatím nevím, jak s ní budu nakládat. I když i tohleto mám zatím vyřešeno, protože s dotyčným zaměstnancem bude ukončen pracovní poměr, jak jsem se před několika chvilkami dozvěděla. Ale protože vím, že místo něho přijde další ze stejné menšiny, a ten bude mít také určitě hodně dětí i exekucí, tak mě tohle rozhodování také pravděpodobně v budoucnu čeká.
Proč se na exekuci přikázáním jiné peněžité pohledávky nevztahuje pořadí? Exekutor Homola má na svých stránkách toto: "Vzhledem ke skutečnosti, že na provedení exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky se nevztahují ustanovení o nezabavitelné částce, srazí se daňový bonus na základě exekučního příkazu k provedení exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky celý. Na exekuční příkaz přikázáním pohledávky se nevztahuje pořadí, které mají pohledávky při srážkách ze mzdy. Exekuce bude tedy provedena podle exekučního příkazu na daňový bonus, který zaměstnavatel obdrží nejdříve." Z toho mně vyplývá, že se "přikázání" neřídí pořadím doručení exepříkazu na srážky ze mzdy, ale že se vytvoří jiné pořadí exepříkazů přikázáním, čili kdo dřiv přijde s "přikázáním", ten dřív mele (a bere).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.