Re: Společná domácnost
No, po pravdě - žijí společně a mají společnou domácnost ? Nemají, takže za mne - omluvené neplacené volno. Nemají společný elektroměr, inkaso, atd. zcela jistě nemají společný účet, kterým byste mohl prokázat společné hospodaření. Protože kdyby měly společné hospodaření a žily trvale spolu, těžko by si držely dva domy hned vedle sebe. Myslím, že i úřednicím na sociálce bude jasné, že chcete poradit, jak obejít zákon.
to
>>>>>někde
>>>>>definováno?
>>>>>Moc děkuji a pěkný den.
>>>>
>>>>Má "trvalé žití" rovnítko s "trvalým pobytem"?
>>>>NE.
>>>>Včera vám radili, ať se obrátíte na OSSZ s dotazem,
>>>>co
>>>>bude pro ně dostačující k prokázání společné
>>>>domácnosti. Což bych osobně udělala.
>>>
>>>Dobrý den, chci na OSSZ zajet dnes osobně, ale vím,
>>>že
>>>občas úředníci z podobných organizací na dotazy
>>>odpovídají dle potřeb organizace :-(. Proto bych
>>>chtěl
>>>mít
>>>připravené nějaké jiné, cizí vysvětlení. Ale i tak
>>>děkuji za ochotu.
>>
>>No, po pravdě - žijí společně a mají společnou
>>domácnost ? Nemají, takže za mne - omluvené neplacené
>>volno.
>>Nemají společný elektroměr, inkaso, atd. zcela jistě
>>nemají společný účet, kterým byste mohl prokázat
>>společné hospodaření. Protože kdyby měly společné
>>hospodaření a žily trvale spolu, těžko by si držely
>>dva domy
>>hned vedle sebe. Myslím, že i úřednicím na sociálce
>>bude
>>jasné, že chcete poradit, jak obejít zákon.
>Společná domácnost neznamená, že dotyčné osoby musejí
>nutně spolu bydlet, takže mohou mít i dva domy vedle
>sebe. Proč ne.
Ano, mohou, ale myslíte, že úřednice je opravdu padlá na hlavu, aby věřila tomu, že mají společnou domácnost - tedy trvale spolu žijí a uhrazují společně náklady na domácnost ? Nevím, ale u našich "berušek" by to fakt neprošlo. A mohla byste tedy poradit, jak by se mělo nebo mohlo prokazovat to společné bydlení a společná domácnost ? Nikde jsem žádné příklady nenašla, takže by mě fakt zajímalo, co by sociálka mohla uznat jako prokazující. díky
Našel jsem judikaturu nejvyššího soudu, kde je (zkrácený výpis) uvedeno:
"Jde o spotřební společenství trvalé povahy, a proto společnou domácnost představuje jen skutečné a trvalé soužití, v němž její členové přispívají k úhradě a obstarávání společných potřeb (nepostačuje např. jen příležitostná výpomoc v domácnosti, společné trávení dovolených apod.) a v němž společně a bez rozlišování hospodaří se svými příjmy. Spolužijící fyzická osoba musí žít ve společné domácnosti tak, jako by byla členem rodiny; vyžaduje se, aby pečovala o společnou domácnost (obstaráváním domácích prací, udržováním pořádku v bytě, obstaráváním prádla a údržby šatů, přípravou jídla apod.) nebo poskytovala prostředky na úhradu potřeb společné domácnosti."
Poté tam je dodatek, že toto soužití by mělo trvat alespoň 1 rok před tím, co nastala situace s pomocí členu té společné domácnosti.
Přátelé děkuji vám všem a přeji snesitelné slunce, přiměřené množství vody a malé množství povzbuzujících tekutin :-). Díky. Zdeněk
V textu jsem to napsala špatně - nikoliv trvalé bydlení, ale trvalé společné žití. I když myslím, že je to prakticky totéž, co se týká fyzického vyjádření. Trvalý pobyt jsem nemyslela. Zatím jsem to, naštěstí nepotřebovala, takže v judikatuře jsem nehledala až tak důsledně. Ale pan Zdeněk sem něco z judikátu nakopíroval, takže zatím mi to tak stačí. děkuji a přeji hezký den
něco k tématu:
http://www.pecujdoma.cz/poradna/poradna-socialne-pravni/musime-mit-pro-ocr-s-matkou-stejny-trvaly-pobyt/
zkušenost ze života, syn pečoval o matku v posledním stadiu rakoviny u ní doma, každý jiné bydliště i jinou domácnost, ale po dobu péče byl u své matky, OČR bylo OSSZ zaplaceno,
Ono to asi zase bude záležet na tom, na koho narazí a zda bude požadovat doložení společného placení nájmu atd., jak je uvedeno i v tom článku. Je pravda, že mi ta společná domácnost připadá na hlavu, když jde prakticky o 9 placených dnů. Možná by to mohlo být spíše podmíněno věkem , nebo nějakým doporučením lékaře, že nejde o rýmu, ale o opravdu závažnou věc. Přece stejně tak musím někdy ošetřovat rodiče, ať s nimi sdílím společnou domácnost nebo ne. Pořád je to můj rodič a je nemocen. Smysl tam vůbec nevidím.
Navíc si myslím, že zkoumání podmínek, jako je společná domácnost, by snad ani nemělo patřit do kompetencí zaměstnavatele, ale toho kdo platí, tedy OSSZ.
Navíc v § 191 ZP se píše o omluvené době ošetřování, ale nepíše se o placeném ošetřování, stejně jako když je ošetřování např. delší než 9 dnů, také je to potom neplacené, ale omluvené.
Stejně tak může být vystavena PN, ale není už nárok na nemocenské dávky (důchodci, nebo vyčerpaná podpůrčí doba), ale jedná se o dobu sice neplacenou, ale omluvenou. Nebo se pletu?
Nepletete, já se domnívám, že zaměstnavatel vždycky musí ošetřovačku přijmout, zaslat s podklady na sociálku, omluvit zaměstnanci nepřítomnost a není mu nic po tom, zda sociálka zaplatí nebo nezaplatí.
Myslím, že včera jsem se pana Zdeňka na to ptala, zda zaměstnavatel nechtěl omluvit nepřítomnost, ale myslím, že neodpověděl. Určitě je pouze v kompetenci sociálky, zda proplatí nebo ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.