Vlákno názorů k dotazu Okamžité zrušení PP - datum ukončení od Michaela S. - Re: Okamžité zrušení PP - datum ukončení Svým jednáním...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 7. 2016 8:46

Michaela S. (neregistrovaný)

Re: Okamžité zrušení PP - datum ukončení
    Svým jednáním zaměstnanec doručení zmařil, mohli byste použít datum vrácení zásilky, ale je nutné předtím zkontrolovat toto:
    - opravdu jde o poslední známou adresu? Nevěděl přímý nadřízený nebo mzdová účetní z např. z neschopenky nebo cesťáku o adrese jiné?
    - odeslali jste doporučeně poštou s dodejkou do vlastních rukou a s vyzvednutím do 10 dnů?
    - splnili jste předtím první část odst. 2 § 334 a pokusili se doručit sami na pracovišti, v jeho bytě nebo jinde, kde se zdržuje (viz např. rozsudek níže)?

21 Cdo 1350/2009: V posuzovaném případě žalovaný přistoupil k doručení svého okamžitého zrušení pracovního poměru žalobkyni prostřednictvím držitele poštovní licence (státního podniku České pošty), aniž by bylo zjištěno (a žalovaným tvrzeno), že by tu byly (v době odevzdání zásilky k poštovní přepravě) okolnosti, pro které žalovaný nemohl provést doručení sám. Protože okamžité zrušení pracovního poměru lze zaměstnanci doručit prostřednictvím držitele poštovní licence jen tehdy, není-li doručení možné provést samotným zaměstnavatelem na pracovišti zaměstnance, v jeho bydlišti nebo kdekoliv bude zastižen, nemá právní účinky takové doručení písemnosti zaměstnanci, k němuž zaměstnavatel přistoupil prostřednictvím držitele poštovní licence v rozporu s ustanovením § 266a odst.1 části třetí věty za středníkem zák. práce; to neplatí jen tehdy, jestliže zaměstnanec (oprávněný příjemce) písemnost skutečně převzal, neboť za této situace se pochybení ve způsobu doručení (s ohledem na to, že se písemnost dostala k zaměstnanci) stává obsoletním.

• 22. 7. 2016 20:04

VH

Re: Okamžité zrušení PP - datum ukončení
    Já si nemyslím, že pokud zaměstnanec doručení zmaří, že za den doručení se považuje den, kdy se písemnost vrátila zaměstnavateli. Já mám za to, že je to den, kdy bylo doručováno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).