Vlákno názorů k dotazu Odstupné ve vnitřním předpisu od jasná. - Re: Odstupné ve vnitřním předpisu Jejda, reakce VH teda...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 7. 2016 11:31

jasná. (neregistrovaný)

Re: Odstupné ve vnitřním předpisu
    Jejda, reakce VH teda byla dosti nevhodná. Možná, že na mě taky zakdáká, ale všeobecně platí dodržování zásady rovného zacházení. Takže se domnívám, že v případě stanovení zvýšeného odstupného ve vnitřních předpisech, aniž by bylo specifikováno jakých případů by se týkalo (např. pro ukončení PP dohodou), zásada rovnosti by měla být zachována.

• 25. 7. 2016 11:53

xJ (neregistrovaný)

No což, jsme všechny podle ní slepice (protože jsme se špatně učily a tudíž nemůžeme být tak vzdělané jako ona).
    Něco k tomuto od jiného (někým neuznávaného právníka)
    http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d2374v3131-zamestnanecke-vyhody-z-pracovnepravniho-pohledu/

Já osobně si myslím, že dát vyšší odstupné nad rámec zákona jednomu zaměstnanci a dalším ne, by si měl zaměstnavatel umět, při případném soudním sporu, obhájit.

• 25. 7. 2016 12:08

Kara (neregistrovaný)

Snad VH napíše svoje vysvětlení česky, já to vidím takto: vyšší odstupné, než je zákonem dané, lze také smluvit. Pokud si ho zaměstnavatel smluví s tím zaměstnancem, pak tento dostane vyšší. S jiným ho vyšší nesmluví, tak ten ho dostane podle zákona.
    Pokud ale zaměstnavatel má ve svém vnitřním předpisu stanoveno (a s vnitřním předpisem jsou přece zaměstnanci seznámeni), že odstupné náleží 5ti měsíční (píšu samozřejmě zkráceně), pak by všem náleželo 5ti měsíční. Pokud tam stojí např. že místo 1měsíčního náleží 2 měsíční, místo 2měsíčního náleží např. 4 měsíční a místo 3měsíčního náleží 5ti měsíční, tak by to takto také všichni měli mít. Prostě co je ve vnitřním předpise, to platí, dokud ho zaměstnavatel nezmění. Z reakce VH se zdá, že s tímto nesouhlasí.

• 25. 7. 2016 12:21

xJ (neregistrovaný)

Já jsem ten dotaz chápala tak, že když budou chtít dát zaměstnanci vyšší odstupné, že kvůli tomu změní směrnici. Což není pravda. Mohou i bez směrnice dát tomu jednomu vyšší odstupné.
    Tak jak to tady popisujete vy, tak potom by také podle mne měl zaměstnavatel směrnici dodržovat i pro ostatní, nakonec to z takto vydané směrnice vyplývá. Jak to myslela VH, ví jenom ona, reagovat zřejmě nemíní, o čemž svědčí její, pro ni často typická, nevhodná reakce.
    Třeba se ozve pája.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).