Re: Odstoupení od vedení účetnictví
Minimálně jste uzavřeli ústní dohodu. Oni ji začali plnit tím, že Vám dovezli doklady ke zpracování. Vy jste ji začala plnit tím, že jste je zpracovala. Domluvili jste si nějakou "zkušební" dobu?
Měla jste zpracovávat účetnictví od určitého data, nebo i zpětně?
Re: Odstoupení od vedení účetnictví
Ne, měla jsem navázat na data od původní účetní. Ale ta nejsou v pořádku, v sw nejsou ani počáteční stavy a v šanonech 2015 není nic vytištěno. Nejsou účtovány ani výpisy za celý 2016. Mzdy jsou ve třech verzích, mohu si vybrat..nikdo neví co je podané a nic není zaplacené. Pravděpodobně není ani ukončení 2015 v pořádku.. J.
Re: OT. Odstoupení od vedení účetnictví
měla jsem navázat na data od původní účetní. Ale
>ta nejsou v pořádku, v sw nejsou ani počáteční stavy a
>v šanonech 2015 není nic vytištěno. Nejsou účtovány
>ani výpisy za celý 2016. Mzdy jsou ve třech verzích,
>mohu si vybrat..nikdo neví co je podané a nic není
>zaplacené. Pravděpodobně není ani ukončení 2015 v pořádku..
>J.
Zvládla byste dát nejmarkantnější nedostatky na papír?
Stavy k 1.1.2016 - rozbor zůstatků podle skutečnosti a podle účetnictví (např. rozdíl podle bank.výpisu a účtu 221), nedostatky v účtování za 01-04/2016, chybějící doklady, nesprávně zpracované mzdy a odměny (třeba DOPP s překročenými hodinami), porovnání závazků vůči FÚ podle DIS a podle účetnictví, ...?
Následně můžete pozvat jednatele na jednání s tím, že mu předložíte přehled nedostatků, které jste zjistila jen zběžnou prohlídkou dokladů a účetnictví do 30.4.2016. A zeptáte se ho, jak je chce odstranit.
Když Vám řekne, že byste je měla odstranit Vy, tak můžete namítnou, že takto Vaše dohoda nezněla. Že jste měla zpracovávat měsíční účetnictví od 1.5.2016 a že jste nebyla najata na kontrolu, opravy chyb a nedostatků, které jsou v účetnictví roku 2015 a za 01-04/2016. A že něco takového by měl dělat nějaký dobrý daňový poradce nebo účetní - odborník na rekonstrukce účetnictví. S tím, že dokud nejsou nedostatky odstraněny, nemůžete bezchybně pokračovat v účtování společnosti. Pak si rozmyslete, zda mu dáte termín na odstranění, nebo zda mu rovnou předáte účetní doklady zpět.
Sama bych ještě před jednáním poslala firmě fakturu za práce, které jsem pro ni udělala. Se splatností před datem jednání.
Zpracování zápisu o zjištěných nedostatcích (aby stál za to a odpovídal skutečnosti) vidím tak na 4-5 dnů práce.
Re: OT. Odstoupení od vedení účetnictví
Částečně jsem tak již učinila - nicméně jednatel mi řekl ať to opravím, že mi tedy počáteční stavy dodá - nebo mi dá starý počítač ať si to z něj vytáhnu (jiný sw, navíc v DOS se kterým už nemám praxi, naposled na škole před 20ti lety) + navíc chce nějaké opravy v roce 2015 a podat dodatečné DPPO. Já mám sice hodně let praxi, ale nejsem daňový poradce a neumím dělat zodpovědně rekonstrukce. Nikdy jsem to nedělala a nepotřebovala. Rozhodně ne takto zpětně.
velice děkuji za cenné rady.
Re: ústní x písemná smlouva
Našla jsem k tomuto tématu článek
"Okamžik uzavření smlouvy - konstitutivní a deklaratorní forma"
http://www.epravo.cz/top/clanky/okamzik-uzavreni-smlouvy-konstitutivni-a-deklaratorni-forma-99485.html
V každém případě toto bych raději nechala na právníky
Přeji pěkný podvečer
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.