není zač, pěkný den
>>>>>Dobrý den, ještě je brzo na takovou otázku, ale
>>>>>vypadá
>>>>>to, že poprvé budu řešit slevu na manželku v ročním
>>>>>zúčtování daně u svého zaměstnavatele. Vím, že budu
>>>>>muset požádat vyplněním v Prohlášení . A jak doložím,
>>>>>že
>>>>>manželka neměla více jak 68 000 hrubého příjmu? Musí
>>>>>si
>>>>>manželka vyžádat potvrzení o důchodu a v zaměstnaní
>>>>>kde pracovala tak potvrzení o příjmu?
>>>>>Prosím počítá se do příjmů za rok i vratka na dani za
>>>>>loňský rok?
>>>>>Děkuji
>>>>
>>>>Nic se nedokládá, pouze manželku vypíšete do
>>>>prohlášení na str. 4. Vratka daně se počítá do
>>>>příjmu.
>>>
>>>Aha moc děkuji. Tak to je jednoduché .. tudíž je plná
>>>odpovědnost na mě jako na žadatele. Domníval jsem se,
>>>že účetní bude chtít tzv. "potvrzení". Mohu ještě
>>>požádat o radu do příjmu se počítá čistá, nebo hrubá
>>>mzda?
>>
>>Hrubá mzda.
>
>Mockrát děkuji !!
Re: Sleva na manželku co má zaměstnanec
Pane Vladimíre jsem vděčen za každý názor, tedy co jsem si přečetl, tak bych měl doložit oddací list jako důkaz, že skutečně uplatňuji slevu na manželku?? Nějak to již nechápu .. V případě, že bude mít zaměstnavatel kontrolu, tak budu dokládat já příjmy manželky za daný rok FÚ osobně?
On to ode mne není názor, ale osobní zkušenost (a ne jedna) s kontrolními pracovníky FÚ. To, že některý FÚ prokázání existence manželky nevyžaduje, neznamená, že se tak budou chovat všechny FÚ.
Všechny mzdovky jistě znají publikaci od Mgr. Pelecha "Zdanění mezd, platů a ostatní příjmů závislé činnosti", která se rok co rok vydává nově (aspoň donedávna tomu tak bylo), protože daňové zákony se stále mění. Je to taková příručka k daním. A tam Pelech psal jak se co dokládá-konkrétně ohledně té manželky: "poplatník není povinen prokazovat výši vlastního příjmu manželky, stačí v prohlášení pravdivě prohlásit, že vlastní příjem manželky nepřesáhl....atd.
Zákon požaduje u zaměstnavatele pouze prokázání existence manželky..." Tolik citace. Takže pokud bychom to vzali do důsledků, měl by to být oddací list + její občanka.
Nyní aktuálně viz zákon o daních z příjmů, § 38l odst. 2 písm a:
Nárok na poskytnutí slevy na dani podle § 35ba při stanovení daně nebo záloh prokazuje poplatník plátci daně
a) dokladem prokazujícím totožnost manželky (manžela), uplatňuje-li slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b) a průkazem ZTP/P, pokud je manželka (manžel) jeho držitelem,
Ale vždyť jsem to psala - výdělek manželky nedokládáte, jen stačí pravdivě prohlásit výši jejího příjmu za celý rok, tzn. vypíšete tam částku. (Počítá se hrubá mzda, nemocenské a mateřské dávky, podpora, důchod, pokud je osvč tak hrubá tržby apod.).
Jste moc hodná děkuji. Ještě v této debatě jsem zjistil dva názory a to zda se započítává či nikoliv přeplatek na dani z příjmu. Jaký je prosím Váš názor? Ano či ne . Je tu názor, že není vyjmenovaný v § 35ba odst. 1 písm. b) ZDP tudíž se započítává a druhý názor je ne - vzhledem k tomu, že příjem manželky se posuzuje v hrubém, nemůže být vratka daně počítána do jejího příjmu. Vždyť je to daň, kterou už jednou měla v příjmech započítanou v minulém roce. Jakýá máte na toto názor?
Máte pravdu, částka se nevypisuje, to jsem si pletla. Jde o to, aby si tu částku zaměstnanec pořádně zjistil a pak jen v prohlášení doplnil předtištěné kolonky s předtištěným prohlášením, že neměla vlastní příjem přesahující 68000 (ve starých prohlášeních tam nebyla částka, ale jen odkaz na §). Nebývala k dopsání skutečná částka kdysi v nějakých hodně starých prohlášeních?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.