Re: Nemoc - rizikové těhotenství - vychá
"Ošetřující lékař může vycházky povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu dočasně práce neschopného pojištěnce a který nenarušuje stanovený léčebný režim, v celkovém rozsahu maximálně 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin. Musí vymezit konkrétní časový úsek (nebo úseky) těchto vycházek."
Těhotenství není nemoc, vycházky mi jsou naopak doporučovány, jen práce 8 hod je riziková a na směny a není doporučena lékařem a převod jinam není možný... A o druhé dítě se bohužel postarat také musím... Nemocenskou jsme měla naposled asi před 10lety, takže určitě nejsem z těch, který by ji nějak zneužívali a jinak celý život pracuji... Zjišťuji tedy možnosti, děkuji za informace.
Ale v tom případě, pokud nejste nemocná, nemáte být na neschopence, zaměstnavatel vás měl převést na jinou práci a pokud ji nemá, tak je to překážka na jeho straně. Neschopenka už z názvu dává tušit, že ji mají lidé, kteří jsou nemocní, proto nemohou svou práci vykonávat. Nemá řešit jiné problémy, než neschopnost vykonávat danou práci. Riziková práce v těhotenství má být řešena jinak.
Ale to se pak neřeší dle mého názoru nemocenskými dávkami, ale jinak.
Pokud zaměstnavatel nemá v popisované situaci pro zaměstnankyni žádnou práci, na kterou by ji převedl, jedná se o jinou překážku v práci na straně zaměstnavatele podle § 208 Zákoníku práce. Zaměstnankyně v takovém případě dostává od zaměstnavatele náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
http://www.mpsv.cz/cs/16228
Aha, děkuji za rady. Zkusím s tím přijít za zaměstnavatelem, přeložení ani převod možný není, to už jsem se ptala. Když budu požadovat dorovnání mzdy, tak mě asi poté brzo propustí, až bude moci. No zkusím to vše pozjišťovat a nalézt nejlepší možné řešení...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.