Re: Odštěpení společnosti
Děkuji za odpověď.
Firma byla zapsána do OR dne 12.4.2016. tudíž rozhodný den není stejný. Půl roku se účtovalo ve dvou firmách. K 30.9.2015 se udělala
závěrka a část se odštěpila do nové vznikající firmy. Vyčetla jsem, že do doby zápisu se má účtovat ve dvou firmách shodně, takže teď nevím, jak v té nově odštěpené firmě mám účtovat. Nikdy jsem se s tím nesetkala a daňového poradce si firma bohužel nevzala.
Jsem Vám vděčná za každou radu. Moc děkuji
doby
Re: Odštěpení společnosti
Já bych přesto doporučila využít služeb odborníka, problematika účetnictví přeměn je poměrně složitá a je třeba vidět jednotlivé dokumenty.
Důležité je zkontrolovat ocenění a převod majetku z rozštěpované spol. na nástupnickou, případné převody zaměstnanců, podívat se na vzájemné pohledávky a závazky mezi společnostmi.
Nevím, co konkretně je v projektu, co přesně přešlo na nástupnickou společnost, to není na radu v této diskuzi.
Jinak velmi dobrá literatura je Jana Skálová - účetní a daňové souvislosti přeměn obchodních společností, případně Účetnictví přeměn obchodních korporací - Jaroslav Sedláček.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.