Vlákno názorů k dotazu DUZP u služeb od Daniela K. - Re: DUZP u služeb Proč DD vystavovat tak,...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 8. 2016 16:47

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: DUZP u služeb
    Proč DD vystavovat tak, aby se DPH odvádělo dříve než je zákonná povinnost? Tím byste způsobila škodu svému zaměstnavateli (klientovi), kterou po vás oprávněně může požadovat k úhradě.
    Ve 2. případě, pokud by zál. fa nebyla uhrazena, vystavíte řádný DD k DUZP a tato vystavená zál. fa zůstane neuhrazená a neuhrazená zál. fa nevstupuje ani do účetnictví, tudíž účetně není co stornovat.

• 17. 8. 2016 16:53

Evvka

No já prostě potřebuji, aby tato služba byla zaplacena předem (protože ji musím k datum zahájení služby aktivovat), proto vystavujeme zálohové faktury a když přijde platba tak, vystavuji koncový doklad. Ale jedná se mi o to, co když klient opomene a tu službu zálohou zaplatí o měsíc nebo dva později, jak tento problém pak řešit?

Děkuji.

• 17. 8. 2016 17:26

...
    >>>Případně, když vystavím zálohu na tuto službu a
    >>>zákazník by ji například zaplatil až o 3 měsíce
    >>>později, třeba 1.12., pak budu mít problém s DUZP, je to tak?
    >>>Neboť služba byla poskytnuta dříve. A nesmysl by asi
    >>>také byl vystavit fakturu s DUZP 1.8., aniž by záloha byla
    >>>uhrazena. Nebo bych tu zálohu ještě mohla stornovat,
    >>>máte s tím někdo zkušenosti?
    >>>Předem děkuji za ochotu.
    >>
    >>Proč DD vystavovat tak, aby se DPH odvádělo dříve než
    >>je zákonná povinnost? Tím byste způsobila škodu svému
    >>zaměstnavateli (klientovi), kterou po vás oprávněně
    >>může požadovat k úhradě.
    >>Ve 2. případě, pokud by zál. fa nebyla uhrazena,
    >>vystavíte řádný DD k DUZP a tato vystavená zál. fa
    >>zůstane
    >>neuhrazená a neuhrazená zál. fa nevstupuje ani do
    >>účetnictví, tudíž účetně není co stornovat.
    >
    >No já prostě potřebuji, aby tato služba byla zaplacena
    >předem (protože ji musím k datum zahájení služby
    >aktivovat), proto vystavujeme zálohové faktury a když
    >přijde platba tak, vystavuji koncový doklad. Ale jedná se
    >mi o to, co když klient opomene a tu službu zálohou
    >zaplatí o měsíc nebo dva později, jak tento problém pak
    >řešit?
    >Děkuji.

Původně jste psala, že vystavujete předem fakturu na službu, ale pokud vystavujete zál. fa ve 100% výši plnění a tato bude uhrazena, musíte vystavit DD na přijatou platbu k datu přijetí platby a odvést DPH. Pak vystavíte vyúčtovací fakturu s odpočtem uhrazené zálohy.
    Pokud záloha uhrazena nebude viz má prvotní odpověď: "Ve 2. případě, pokud by zál. fa nebyla uhrazena, vystavíte řádný DD k DUZP a tato vystavená zál. fa zůstane neuhrazená a neuhrazená zál. fa nevstupuje do účetnictví, tudíž účetně není co stornovat."

• 17. 8. 2016 17:46

Evvka

Inspirovala jsem se tady jednou radou z diskuze viz. http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1425134

Takto s Vámi zcela souhlasím, mě jde spíše o to, jak se vyhnout vystavování DDOP. Pokud by platba přišla před aktivací služby a dala bych DUZP na fakturu datum platby a nikoli datum poskytnutí služby, tak to bude taky špatně? Povinnost přiznat daň vzniká k DUZP nebo k datu přijetí platby, takže DPH by bylo odvedeno ve správném měsíci. Jenom DUZP na faktuře by asi nebylo úlpně košér.

• 17. 8. 2016 18:33

...
    >Inspirovala jsem se tady jednou radou z diskuze viz.
    >>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1425134
    >Takto s Vámi zcela souhlasím, mě jde spíše o to, jak
    >se vyhnout vystavování DDOP. Pokud by platba přišla
    >před aktivací služby a dala bych DUZP na fakturu datum
    >platby a nikoli datum poskytnutí služby, tak to bude
    >taky špatně? Povinnost přiznat daň vzniká k DUZP nebo k
    >datu přijetí platby, takže DPH by bylo odvedeno ve
    >správném měsíci. Jenom DUZP na faktuře by asi nebylo úlpně
    >košér.
    >
    Ale to není DUZP, ale DPPD - den povinnosti přiznat daň.
    Dle ZDPH to není správný postup, i když DPH bude odvedeno ve správném zd. období. V řadě sw jde celý postup nastavit víceméně automaticky, aby vystavení DDOP nezabralo zbytečně moc času. Údaje na dokladech mají dopad také na daň z příjmů - zejména vaši odběratelé by si toho nemuseli při takto nesprávně vystavených dokladech všimnout ("DUZP" 1.8. ale služba až od 1.9.).
    A k uvedené diskuzi: myslím, že to byla odpověď na konkrétní jeden případ.

• 17. 8. 2016 20:17

Evvka

Ok, rozumím, prostě se tomu nevyhnu, vystavím zálohovku, k datu zaplacení DDOP a DUZP na faktuře bude den poskytnutí služby. DPH odvedu z DDOP a pokud zálohovka nebude zaplacena v termínu, zeptám se, jestli o službu mají zájem a pokud ano, vystavím rovnou fakturu s DUZP ke dni poskytnutí služby a záloha zůstane neuhrazená.
    Díky.

• 18. 8. 2016 7:49

MTe (neregistrovaný)

U služeb je DUZP i dnem vystavení daňového dokladu - podívejte se na § 21 zákona o DPH

• 18. 8. 2016 8:18

Evvka

Dobrý den, to jsem psala úplně na začátku, ale paní mi odpověděla, že bych takto poškodila klienta, protože by odváděl DPH dříve než je zákonná povinnost.

• 18. 8. 2016 7:55

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: DPPD u aktivace služeb
    Jaké jsou podmínky smlouvy, týkající se aktivaci služby?
    V kterém okamžiku jste povinni aktivovat službu?
    Jedná se o určité datum, bez ohledu na zaplacení služby?
    Nebo je aktivace navázávana na datum zaplacení služby?

• 18. 8. 2016 8:22

Evvka

Jedná se o webhosting a je vždy zakomponován do smlouvy o tvorbě WWW jako roční platba, takže ano, jedná se o určité datum, ale pokud klient nezaplatí, službu neprodlužujeme. Pokud tedy měsíc dopředu vystavím zálohu a klient nezaplatí, nic moc se neděje, ale pokud bych měsíc předem vystavila konečnou fakturu, musím dělat opravný daňový doklad.

• 18. 8. 2016 8:30

Takže zákazník zaplatí dopředu a Vy k datu přijetí platby vystavíte daňový doklad, kde DPPD bude datum přijetí platby a současně datum vystavení daňového dokladu. Datum prodloužení bude po tomto datu.

A když zaplatí až po datu prodloužení? Tak prodloužíte webhosting zpětně, nebo od data zaplacení?

• 18. 8. 2016 8:37

Evvka

Nevím, jestli se to dá takto říct, je to roční platba, takže mu služba expiruje stejně (jen on sám ji tím pádem kratší dobu využívá, nejedou mu www stránky). Tudíž ano, stránky se znovu aktivují, jakmile zaplatí, ale na faktuře zůstává to původní datum.

• 18. 8. 2016 8:48

A takto je to uvedeno ve smlouvě?
    Nechce zákazník vystavit za dobu, kdy mu nejdou www stránky, opravný daňový doklad, když vlastně zaplatit za celou službu?

• 18. 8. 2016 9:04

Evvka

Ono to je většinou jeden dva dny, protože, jakmile zjistí, že stránky nejedou, hned zaplatí, pošle potvrzení a stránky se zapnou.

• 18. 8. 2016 9:33

Nechtěla bych radit špatně, jak jsem psala, záleží na uzavřené smlouvě. Takže jen teoreticky - pokud by se jednalo o pár dnů a prodloužení bude i na dobu před zaplacením služby, tak vystavíte daňový doklad s DUZP data prodloužení (datum vystavení bude datum pozdější). Nevzpomínám si ale, že bych se s tímto postupem u svých klientů setkala. Vždy to bylo nastaveno tak, že služba se vypnula a následně aktivovala až v okamžiku, kdy přišla platba. Toto datum pak bylo uvedeno jako DPPD a také se od tohoto data odvíjelo období, po kterou byla následně služby poskytnuta.

• 18. 8. 2016 14:19

Evvka

Popravdě už se v tom nějak ztrácím. Radíte mi tedy rovnou vystavovat faktury bez záloh?
    Teď berme v potaz, že klient zaplatí zálohu v termínu. Jedná se mi především o to, že když vystavím zálohu měsíc předem např. 1.9. na webhosting od 1.10. na rok, klient zaplatí 15.9., tak já musím vystavit DDOP s datem 15.9. na jehož základě odvedu DPH a FA s DUZP 1.10. Není možné pro usnadnění vystavit místo DDOP rovnou FA s DUZP 15.9. (přesto že DPH odvedu ve správném měsíci), jak psala paní výše. Ani není možné vystavit FA s DUZP 1.9. a brát že DUZP je datum vystavení daňového dokladu.
    Chci jen přijít na způsob, jak si celou fakturaci ulehčit, protože těch dokladů je strašně moc. Je mi jasné, že nejsprávnější řešení je vystavit zálohu, ke dni zaplacení DDOP a ke dni aktivace služby FA, protože povinnost přiznat daň je ke dni zaplacení nebo k DUZP (datum poskytnutí služby), podle toho co nastane dříve. Stejně tak u zboží, co jsem zde zkoukla diskuzi http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1424998 je vždy DUZP datum dodání zboží a povinnost přiznat daň je k DUZP nebo ke dni přijetí platby, podle toho co nastane dříve. I když tam paní právě psala, že pokud je to v jednom měsíci, může se rovnou vystavit FA bez DDOP, ale že se názory na to různí.

• 18. 8. 2016 14:34

>Popravdě už se v tom nějak ztrácím. Radíte mi tedy
    >rovnou vystavovat faktury bez záloh?
    >Teď berme v potaz, že klient zaplatí zálohu v termínu.
    >Jedná se mi především o to, že když vystavím zálohu
    >měsíc předem např. 1.9. na webhosting od 1.10. na rok,
    >klient zaplatí 15.9., tak já musím vystavit DDOP s
    >datem 15.9. na jehož základě odvedu DPH a FA s DUZP 1.10.
    >Není možné pro usnadnění vystavit místo DDOP rovnou FA
    >s DUZP 15.9. (přesto že DPH odvedu ve správném
    >měsíci), jak psala paní výše. Ani není možné vystavit FA s
    >DUZP 1.9. a brát že DUZP je datum vystavení daňového
    >dokladu.
    >Chci jen přijít na způsob, jak si celou fakturaci
    >ulehčit, protože těch dokladů je strašně moc. Je mi jasné,
    >že nejsprávnější řešení je vystavit zálohu, ke dni
    >zaplacení DDOP a ke dni aktivace služby FA, protože
    >povinnost přiznat daň je ke dni zaplacení nebo k DUZP
    >(datum poskytnutí služby), podle toho co nastane dříve.

Nebo dnem vystavení dokladu
    ZDPH § 21 / (4) Při poskytnutí služby se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
    a) dnem jejího poskytnutí nebo dnem vystavení daňového dokladu ..

U služby to není stejné, jako u zboží

>Stejně tak u zboží, co jsem zde zkoukla diskuzi
    >>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1424998 je vždy DUZP datum dodání zboží a povinnost přiznat
    >daň je k DUZP nebo ke dni přijetí platby, podle toho
    >co nastane dříve. I když tam paní právě psala, že pokud
    >je to v jednom měsíci, může se rovnou vystavit FA bez
    >DDOP, ale že se názory na to různí.

• 18. 8. 2016 14:39

Evvka

Však ano, DUZP u služeb a u zboží není stejné, ale stejný je princip vystavování DDOP. Moc si vážím vašich připomínek, ale asi se nedobereme k nějakému definitivnímu závěru. :)

• 18. 8. 2016 14:44

U zboží musíte vystavit daňový doklad k zaplacené záloze v případě, kdy obdržíte platbu před datem uskutečnění zdanitelného plnění - tj. před datem předání zboží.
    U služby nemusíte vystavit daňový doklad k zaplacené záloze v případě, že rovnou namísto tohoto dokladu vystavíte daňový doklad-vyúčtovací fakturu, i když začátek služby začne až později.

• 18. 8. 2016 14:54

Evvka

>
    >>Však ano, DUZP u služeb a u zboží není stejné, ale
    >>stejný je princip vystavování DDOP. Moc si vážím
    >>vašich
    >>připomínek, ale asi se nedobereme k nějakému
    >>definitivnímu závěru. :)
    >
    >U zboží musíte vystavit daňový doklad k zaplacené
    >záloze v případě, kdy obdržíte platbu před datem
    >uskutečnění zdanitelného plnění - tj. před datem předání zboží.

Souhlasím, ale v té diskuzi, na kterou jsem posílala odkaz bylo, že pokud je to v rámci jednoho měsíce, tak existuje i možnost vystavit jenom FA s DUZP = datum odeslání zboží. Psala to myslím paní allli, která tady taky radí pravidelně. Proto mi to pořád vrtá hlavou.

>U služby nemusíte vystavit daňový doklad k zaplacené
    >záloze v případě, že rovnou namísto tohoto dokladu
    >vystavíte daňový doklad-vyúčtovací fakturu, i když začátek
    >služby začne až později.

A tady zase narážíme na začátek této diskuze, kde paní Daniela psala, že se to takto dělat nedá, ale vždy DDOP k datum platby.
    Z vaší praxe tedy mohu vystavit zálohu, zákazník ji zaplatí, já vynechám DDOP a vystavím rovnou konečnou fakturu s DUZP = datum vystavení daňového dokladu?

• 18. 8. 2016 15:05

Ano, kdy datum přijetí platby se bude rovnat datu vystavení daňového dokladu.
    Sorry, v povídání u dotazu ke zboží se ztrácím, nedá se poznat, co je dotaz a co je již odpověď. Sama v případě zboží doporučuji dodržet ZDPH a vystavit v případě, že zboží nebude dodáno v den přijetí platby, daňový doklad k záloze.

• 18. 8. 2016 15:17

Evvka

Takto jsem to dělala doteď, jenom s chybou, že jsem dávala DUZP datum platby a datum vystavení o den později, jelikož bankovní výpis byl k dispozici až o den později a tím pádem bych si narušila časovou posloupnost vydaných faktur. Ale pokud je to, co píšete vy správný postup a fú mi ho nenapadne, začnu vystavovat, jak mi radíte.
    Opravdu velmi děkuji za Váš čas, konečně v tom mám více jasno. :)

• 18. 8. 2016 21:53

Přijatá platba před DUZP je posuzována v dikci ZDPH i KH samostatně. Tím, že DD vystavujete až dny následující a ne rovnou
    v den přijetí platby z důvodu, že bankovní výpis je k dispozici nejdříve následující den, je prokazatelné, že odběratel nemá řádný daňový doklad, který je nutný k nároku odpočtu DPH. Za správnost údajů na dokladu odpovídá dodavatel.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).