Re: stravné -prosím p. Jasnou, VH,Líbu
Cituji z knihy Ing. Karel Janoušek Cestovní náhrady v příkladech:
"Zákoník práce neomezuje počet ani dobu trvání pracovních cest, které by mohl zaměstnanec během kalendářního dne uskutečnit. Zaměstnanec tak může v jednom dni uskutečnit i několik pracovních cest. Pracovní cesta je ohraničena pouze okamžikem nástupu na pracovní cestu v zaměstnavatelem stanoveném místě nástupu na pracovní cestu a okamžikem příjezdu (příchodu) do místa ukončení pracovní cesty stanoveného zaměstnavatelem.
Za samostatnou pracovní cestu se tak považuje např. každý výjezd z místa pravidelného pracoviště do místa určeného k vykonání práce s následným návratem zpět do místa pravidelného pracoviště.
Takovéto výjezdy nelze pro účely cestovních náhrad sčítat, neboť jde o samostatné pracovní cesty a každá pracovní cesta se, z hlediska výše jednotlivých náhrad, posuzuje vždy samostatně."
Paní Alen moc děkuji. I když mi to přijde hodně nespravedlivé, protože když tak pojedou 2 řidiči, jeden bude vozit materiál mezi dvěma místy, které nejsou jeho pravidelným pracovištěm, tak nárok na stravné bude mít, kdežto ten, který ten materiál bude vozit do a z svého pravidelného pracoviště nikoliv, protože to bude bráno jako další pracovní cesta ten den, přitom budou dělat úplně to samé , nakládat, vykládat, řídit náklaďák i po stejnou dobu.
Hezký den
Dobrý den já tedy nevím, ale stravenka je navázána na pravidelné pracoviště? Reaguji na původní dotaz. Já si myslím, že pokud mu nevznikl nárok na stravné a vykonával práci, tak by stravenku dostat mohl (tedy byla by daňově účinná, samozřejmě to závisí na směrnici). Ale je to jen můj názor. Třeba se někdo přidá.
Dobrý den já tedy nevím, ale stravenka je navázána na pravidelné pracoviště? Reaguji na původní dotaz. Já si myslím, že pokud mu nevznikl nárok na stravné a vykonával práci, tak by stravenku dostat mohl (tedy byla by daňově účinná, samozřejmě to závisí na směrnici). Ale je to jen můj názor. Třeba se někdo přidá.
Stravenka není navázána na pravidelné pracoviště, ale na přítomnost zaměstnance v práci viz ZDP: "Příspěvek na stravování lze uplatnit jako výdaj (náklad), pokud přítomnost zaměstnance v práci během stanovené směny trvá aspoň 3 hodiny." To řidič splňuje + viz vaše směrnice.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.