Re: Soukromé kilometry
pokud se auto používá pro soukromé i služební účely není plný nárok na odpočet při nákupu auta, ani při opravách, údržbě atd.
stanovíte koeficient, kterým budete krátit všechna přijatá plnění vztahující se k tomuto autu, na konci roku koeficient přepočítáte podle skutečně služebních a soukromých jízd a vypořádání koeficientu uvedete do posledního přiznání k DPH za prosinec.
u nákupu PHM bych dělala plný odpočet, každý měsíc skutečnou spotřebu přeúčtovat na zaměstnance a ten měsíčně zaplatí, vy odvedete 21%
Škoda že nemáte nastaveno, že PHM si platí zaměstnanec sám a dává k proplacení doklady o PHM jako přílohu vyúčtování, které je na základě knihy jízd.
Jak se k tomuto problému staví odpovědná osoba, která danému zaměstnanci platební kartu a vozidlo k používání předala, resp. schválila?
>>>>>Dobrý den, poprosím radu, nebo odkaz. Nastoupil nový
>>>>>zam.na PP, ve smlouvě má služ. auto a k tomu i pro
>>>>>soukr. účely. Když jsem mu řekla, že si musí vést
>>>>>knihu
>>>>>jízd a na základě toho se budou řešit km, tam mi dal
>>>>>rychlou odpověď :-( Nic takového dělat nebude, nebude
>>>>>chodit do účtárny, km si vypočte sám a bude platit
>>>>>hotově do pokladny. Jsem z toho vedle, nevím jak dál
>>>>>řešit,
>>>>>podklady pro aut mám, ale jak s těma km? Můžu mít
>>>>>alespoň od něj čestné prohl., že si km hradí
>>>>>zaměstnavateli sám? To přeci nejde ??? Prosím o rady
>>>>>:-(
>>>>
>
Váš zaměstnanec má přeci povinnost respektovat směrnice firmy, naopak jaksi nemá povinnost jezdit firemním autem soukromě :-) Knihu jízd řešit musí, soukromé km musí evidovat a ještě musí platit ze mzdy za auto odvody 1% z pořizovací ceny jako nepeněžní plnění. Ale jinak průšvih být nemusí - placení za km v hotovosti u nás taky probíhalo, je to ok. A k tomu ta neochota zaměstnance.. Skoro to vypadá, že ta dotyčná odešla od nás rovnou k Vám :-))
To je ale vážně neštěstí takto pracovat, pokusím se dát k podpisu, že si je platí sám a budu to mít doložené, ale budu muset jít s kolegyní, raději bych to měl au sebe, ať jsem taky krytá. Taková práce je na dvě věci!! Moc děkuji za odpovědi a přeji příjemný víkend
>>>>>>Dobrý den, poprosím radu, nebo odkaz. Nastoupil nový
>>>>>>zam.na PP, ve smlouvě má služ. auto a k tomu i pro
>>>>>>soukr. účely. Když jsem mu řekla, že si musí vést
>>>>>>knihu
>>>>>>jízd a na základě toho se budou řešit km, tam mi dal
>>>>>>rychlou odpověď :-( Nic takového dělat nebude, nebude
>>>>>>chodit do účtárny, km si vypočte sám a bude platit
>>>>>>hotově do pokladny. Jsem z toho vedle, nevím jak dál
>>>>>>řešit,
>>>>>>podklady pro aut mám, ale jak s těma km? Můžu mít
>>>>>>alespoň od něj čestné prohl., že si km hradí
>>>>>>zaměstnavateli sám? To přeci nejde ??? Prosím o rady
>>>>>>:-(
>Jo a ještě poznámečka, ředitel dělá mrtvého brouka, on
>ho totiž vážně potřebuje !!!!! Tak proč by se
>vyjadřoval :-(
Poslal bych řediteli, finančnímu manažerovi a mzdovce email s vysvětlením problému a upozorněním proč nemůžete splnit povinnosti. A schovejte si ho. Ať máte "něco v ruce" a nemůže se to obrátit proti Vám. Známe to: při konfrontacích za všechno může účtárna..
Re: Soukromé kilometry služ.vozidlem
Takže vlastně při kontrole neprokážete, že vozidlo bylo použito pro potřeby firmy. To bych rovnou do toho mailu napsala, že v tomto případě nelze uplatnit daňové odpisy vozidla ani nelze daňově uplatnit náklady - výdaje spojené provozem vozidla. A samozřejmě je to na úpravu odpočtu DPH, pokud máte vozidlo méně jak 5 let.
Takže ani nepovede záznamy o době řízení a době čerpání bezpečnostních přestávek. Co na to bezpečák?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.