Vlákno názorů k dotazu SVJ – výběr firmy na rekonstrukci od Pavel Jirsa - Re: SVJ – výběr firmy na rekonstrukci Libore,existuje možnost...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2016 9:10

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: SVJ – výběr firmy na rekonstrukci
    Libore,

existuje možnost napadnout usnesení shromáždění do 3 měsíců u soudu pokud jde o důležitou záležitost. Ale soud bude hodnotit zejména zda nedošlo k procesnímu pochybení, pravděpodobně nebude porovnávat rozsah a cenu nabídek.

Samotné porovnání ceny může být zavádějící. Záleží na rozsahu prací, materiálu atd.

Hezký den!

• 7. 9. 2016 9:53

pája

není možnost uvést do smlouvy s tou vybranou firmou zákaz subdodávky, povinnostž zajistit celou rekonstrukci vlastními silami? To by asi mnohé vyřešilo, protože podle vašich údajů o cenách z toho plyne jasně, že kdo dává, dostává zakázku.

• 7. 9. 2016 10:16

Pájo,

vybraný dodavatel byl schválen většinou členů SVJ. V SVJ rozhoduje většina. Tazatel asi není ten, kdo bude u podpisu smlouvy.

Navíc ve stavebnictví jsou subdodávky zcela obvyklé. Subdodávky mají i velké společnosti.

Jak jsem psal, jen údaj o ceně může být velmi zavádějící. Nevím co bylo obsahem nabídek a jak byla poptávka formulována.

V našem SVJ jsme dělali revitalizaci za 35 mil. Kč. Takže píšu jako praktik. Několik výběrových řízení mám za sebou.

Hezký den!

• 7. 9. 2016 10:30

pája

>>>>pronajímají. Nabídky nikdo nečetl.
    >Pájo,
    >
    >vybraný dodavatel byl schválen většinou členů SVJ. V
    >SVJ rozhoduje většina. Tazatel asi není ten, kdo bude u
    >podpisu smlouvy.

trak to asi bohužel bude
    >
    >Navíc ve stavebnictví jsou subdodávky zcela obvyklé.
    >Subdodávky mají i velké společnosti.
    >
    a v tom vidím jasně ten obrovský bordel, jak se kdekdo pakuje, jak se navyšují ceny a pak vyplácejí provize, léta jsem fungoval ve vedení firem poskytujících služby a tam bylo zcela obvyklé, že ve smlouvě byl sjednán zákaz subdodávky a objednavatel si to taky kontroloval.

>Jak jsem psal, jen údaj o ceně může být velmi
    >zavádějící. Nevím co bylo obsahem nabídek a jak byla poptávka
    >formulována.
    tak to jsme na tom asi stejně.

>
    >V našem SVJ jsme dělali revitalizaci za 35 mil. Kč.
    >Takže píšu jako praktik. Několik výběrových řízení mám
    >za sebou.
    >
    >Hezký den!

• 7. 9. 2016 10:49

libork (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za podněty. Oslovené firmy dostaly stejné požadavky. Mám spolupracovat na přípravě smlouvy. Vznesu tedy požadavek zákazu o subdodávkách, čímž by vítězná firma asi byla v kopru, ale výbor bude proti. Kdo firmu sehnal, nevím. Byla založena před rokem, nemá web-stránky, tedy žádné reference, a nemá ani štítek na domě (uváděná adresa).

• 7. 9. 2016 10:59

pája

ve>>>
    >>>Hezký den!
    >Dobrý den, děkuji za podněty. Oslovené firmy dostaly
    >stejné požadavky. Mám spolupracovat na přípravě
    >smlouvy. Vznesu tedy požadavek zákazu o subdodávkách, čímž by
    >vítězná firma asi byla v kopru, ale výbor bude proti.
    >Kdo firmu sehnal, nevím. Byla založena před rokem,
    >nemá web-stránky, tedy žádné reference, a nemá ani štítek
    >na domě (uváděná adresa).

no tak vida, třeba je šance podle toho, kdo bude proti ,zjistit, kdo za to dostal všimné, klidně na výboru můžete tuto otázku obecně položit, co ostatní na to? Vždyť jde o vaše peníze.

• 7. 9. 2016 11:11

libork (neregistrovaný)

Dobrý den, schůze nebyla korektní, neboť ostatním to je jedno – převládají pronajímatelé. Poukázal jsem, že o firmě nejsou reference, a bylo mi vpáleno, že já záměrně prosazuji tu lacinější firmu. Řekl jsem ano, protože to je firma přímo stavební, na rozdíl od vítězné firmy ekonomického poradenství.

• 7. 9. 2016 11:15

pája

>>no tak vida, třeba je šance podle toho, kdo bude
    >>proti
    >>,zjistit, kdo za to dostal všimné, klidně na výboru
    >>můžete tuto otázku obecně položit, co ostatní na to?
    >>Vždyť jde o vaše peníze.
    >Dobrý den, schůze nebyla korektní, neboť ostatním to
    >je jedno – převládají pronajímatelé. Poukázal jsem, že
    >o firmě nejsou reference, a bylo mi vpáleno, že já
    >záměrně prosazuji tu lacinější firmu.

to je ale debilní námitka, záměrně prosazujete levnější firmu, co to je u vás za voly v tom výboru?

Řekl jsem ano,
    >protože to je firma přímo stavební, na rozdíl od vítězné
    >firmy ekonomického poradenství.
    naprosto logický argument

• 7. 9. 2016 11:27

libork (neregistrovaný)

Souhlasím s Vaším zhodnocením výboru, ale jeho podpora ekonomickým poradcům je jasná. Spíš jsem si myslel, jak proti tomu. Zákaz subdodávek nepovolí, budu požadovat zdůvodnění, proč ta drahá firma a ať dokáží podhodnocení druhé firmy.

• 7. 9. 2016 11:38

pája

vícce nevím, co poradit; podle vašich info je to asi jasné, ale co s tím? jedině zavolat Šlachtovi(mám na mysli poradit se s někým z kriminální policie, určitě by měli zájem).

• 7. 9. 2016 11:49

libork (neregistrovaný)

Bohužel na druhé straně nemám dost podpory (ne jenom ve výboru jsou osli), a zatím bych v domě rád ještě nějakou dobu bydlel. Ale subdodávky a požadavek zdůvodnění uplatním.
    Přesto děkuji za příspěvky.

• 7. 9. 2016 11:51

pája

tak přeji hodně zdaru, můžete se pak zmínit tady,jak to dopadlo, docela by mne to zajímalo.nashle.

• 7. 9. 2016 12:07

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

OT. Sice se netýká konzultovaného problému, ale není od věci, pokud by se Vám podařilo je alespoň přesvědčit, abyste si najali vlastní stavební dozor. A to ještě před podpisem smlouvy, aby do ní mohlo být uvedeno, jaká bude mít stavební dozor vůči stavební firmě práva.

• 7. 9. 2016 12:47

libork (neregistrovaný)

Dobrý den, stavební dozor jsem navrhoval, a bylo odpovězeno, že není potřeba, ta firma to právě provede tak, že se za st. dozor ušetří, což přítomní kladně kvitovali (diskuze byla jednoduše pod psa). Dál si myslím, že "ekonomičtí poradci" jsou natolik protřelí, než aby jim něco nehrálo, konec konců to je jen "dražší" zakázka, která byla schválena shromáždním SVJ.

• 8. 9. 2016 0:41

Re: SVJ – výběr dodavatele
    Libore,

1) nepíšete o jak velkou zakázku se jedná

2) bez stavebního dozoru, jak doporučuje Tečka, bych do toho nešel. U nás stavební dozor seděl už u výběrového řízení a kladl zájemcům kvalifikované otázky. Výbor pak na základě výběrového řízení rozhodl o dodavateli. Informujte výbor, že pokud je to větší zakázka a ve výboru není žádný stavař, že se může jednat o porušení § 159 NOZ

3) u nás při výběrovém řízení hrály větší roli reference než peníze. Stavební dozor objel poslední stavby potenciálních zájemců a referoval, jak se mu líbí. Já jsem obvolal několik posledních zákazníků, které potencionální dodavatelé uvedli jako reference

4) pokud jste zadali do poptávky slepé výměry a ceny se takto hodně liší, tak bych pozval stavaře, aby řekl, zda jsou ceny reálné, ať ty velké nebo ty malé. U stejných výměr a stejného materiálu to není možné, respektive možné to je, ale stavař pozná, kdo chce šidit. Opět doporučuji vůči členům výboru operovat § 159 NOZ. V každém SVJ se najde nějaký "prudič" a tady mu poskytujete hodně příležitosti. To že je členům SVJ dneska vše jedno neznamená, že jim to bude jedno později, až bude stavba rozjetá a vy budete mít podepsané smlouvy

5) osobně preferuji dodavatele s historií. Kouknu se do OR zda ukládá ÚZ a co ÚZ obsahuje. Pokud neukládá ÚZ nebo se mi ÚZ nelíbí, tak získá potencionální dodavatel velké mínus

6) ve stavebnictví je skutečně normální mít subdodavatele, byť jen na některé profese. Já bych ale s překupníkem prací, který nakoupí 100% dodávky, do akce nešel. Kdo ponese záruky? Zejména pokud je to nějaká čerstvě založená společnost s nepatrným majetkem? Bude tu za rok?

7) u nás jsme si v rámci poptávkového řízení vyžádali i návrhy smluv o dílo. Z těch návrhů se dost dozvíte o solidnosti potencionálních dodavatelů. Vítězi jsme pak předložili náš návrh smlouvy, který nám poskytl náš správce a trvali jsme na našem návrhu.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).