Re: § 56 Okamžité zrušení pracovního pom
Takže to také vidíte tak, že když jí nevyplatí mzdu ani 15.9., ale vyplatí ji např. 20.9., může ona zrušit pracovní poměr s nárokem na dvouměsíční průměrnou mzdu dle § 56 třeba až 31.10., protože v září dostala výplatu pozdě, přestože už ji dávno má vyplacenou?
Asi jsme se špatně pochopili, nebo jsem to špatně vysvětlil. Zkusím na příkladu v datech. 15.9. mi vznikne nárok na § 56, ale já jej hned uplatnit nechci, protože nemám zatím zajištěné jiné zaměstnání. Ale až jej budu mít, třeba 12.10., můžu i tak potom uplatnit § 56 (hned 13.10.) a to i přesto že mi mezitím, třeba 18.9., přišla tato opožděná mzda? Nebo když mi 18.9. přijde mzda, tak na § 56 prostě ztrácím nárok, a v případě podání výpovědi a žádosti o ukončení PP mi nabíhá klasická 2m výpovědní lhůta - tedy od toho 13.10. resp. od 1.11.
Takže: mám nárok na § 56 po dobu 2 měsíců od zjištění problému, kterou stanoví § 59, i přestože mi během této doby zaměstnavatel zaplatí? Nebo ne?
No tak VH už to potvrdila, že ano. Takže si zaměstnavatel musí dát pozor, aby mzdu vyplatil nejpozději 15.9., protože když ji vyplatí 16.9., už mu to není nic platné a v následujících 2 měsících už může jen doufat, že zaměstnanec nezruší okamžitě poměr s nárokem na náhradu mzdy.
Pokud tomu chce předejít, ale peníze zatím nemá, tak má možnost za zaměstnancem včas přijít a dohodnout s ním jiný (pozdější) termín výplaty a tím předejde tomu, že pak zaměstnanec toto udělá. Co myslíte, mám pravdu?
Já si to nemyslím. I přesto, že by zaměstnanec takovou dohodu uzavřel, jednalo by se o vzdání se práva, což je jednání, ke kterému se nepřihlíží = zdánlivé právní jednání. Právní úprava splatnosti mzdy je kogentní ustanovení (nejpozději do konce následujícího kalendářního měsíce) a to, že je zaměstnavateli navíc poskytnuta náhradní lhůta 15 dnů, je jen benevolence zákonodárců.
>>>>>>>>>mít, třeba 12.10., můžu i tak potom uplatnit § 56
>>>>>>(hned 13.10.) a to i přesto že mi mezitím, třeba
>>>>>>18.9.,
>>>>>>přišla tato opožděná mzda? Nebo když mi 18.9. přijde
>>>>>>mzda, tak na § 56 prostě ztrácím nárok, a v případě
>>>>>>podání výpovědi a žádosti o ukončení PP mi nabíhá
>>>>>>klasická
>>>>>>2m výpovědní lhůta - tedy od toho 13.10. resp. od
>>>>>>1.11.
>>>>>>
>>>>>>Takže: mám nárok na § 56 po dobu 2 měsíců od zjištění
>>>>>>problému, kterou stanoví § 59, i přestože mi během
>>>>>>této doby zaměstnavatel zaplatí? Nebo ne?
>>>>>
>>>>>Já vás chápu od samotného začátku, také čekám na
>>>>>odpověď:-)
>>>>
>>>
>>>Já s vámi souhlasím, myslím si totéž.
>>Já si to nemyslím. I přesto, že by zaměstnanec
>>takovou
>>dohodu uzavřel, jednalo by se o vzdání se práva, což
>>je jednání, ke kterému se nepřihlíží = zdánlivé
>>právní
>>jednání. Právní úprava splatnosti mzdy je kogentní
>>ustanovení (nejpozději do konce následujícího
>>kalendářního měsíce) a to, že je zaměstnavateli navíc
>>poskytnuta
>>náhradní lhůta 15 dnů, je jen benevolence
>>zákonodárců.
>
>Takže jedině ústní dohoda s tím, že zaměstnanec nemá
>žádnou povinnost ji dodržet, byla by to pouze jeho
>dobrá vůle, že by vyšel zaměstnavateli vstříct . Tak už by
>to šlo ? dík
Forma vzdání se práva není rozhodující. I kdyby zaměstnanec takovou dohodu uzavřel a pak si to rozmyslel, měl by i tak práva, která mu ze zákona svědčí. Zaměstnanec nemá v tomto případě co zaměstnavateli vycházet vstříc - dokud bude deklarováno, že zaměstnanecje tou smluvní stranou, která je v právním vztahu se zaměstnavatelem slabší, nemůže se platně vzdát ochrany, která je mu poskytována. Aź si jednou budou rovni, bude to jinak.
Asi jsme se špatně pochopili, nebo jsem to špatně vysvětlil. Zkusím na příkladu v datech. 15.9. mi vznikne nárok na § 56, ale já jej hned uplatnit nechci, protože nemám zatím zajištěné jiné zaměstnání. Ale až jej budu mít, třeba 12.10., můžu i tak potom uplatnit § 56 (hned 13.10.) a to i přesto že mi mezitím, třeba 18.9., přišla tato opožděná mzda? Nebo když mi 18.9. přijde mzda, tak na § 56 prostě ztrácím nárok, a v případě podání výpovědi a žádosti o ukončení PP mi nabíhá klasická 2m výpovědní lhůta - tedy od toho 13.10. resp. od 1.11.
Takže: mám nárok na § 56 po dobu 2 měsíců od zjištění problému, kterou stanoví § 59, i přestože mi během této doby zaměstnavatel zaplatí? Nebo ne?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.